Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

24. Охарактеризувати соціальну інфраструктуру підприємства

Соціальна інфраструктура – це сукупність підрозділів підприємства, які забезпечують задоволення соціально-побутових та культурних потреб робітників.

Вона складається як правило, з підрозділів громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих дошкільних закладів, закладів освіти, житлово-комунального господарства, організації відпочинку, занять фізкультурою і спортом.

Управління діяльністю підрозділів соціальної інфраструктури здійснює заступник директори з кадрових та соціальних питань, йому підпорядковуються відділи: кадрів, технічного навчання, адміністративно-господарський та житлово-комунальний.

Вирішення питань соціального розвитку колективу підприємства є одним з найголовніших факторів підвищення ефективності виробництва, оскільки сучасні умови господарювання пред’являють високі вимоги щодо освіти, професійної підготовки (кваліфікації).

З метою задоволення потреб складається на підприємстві план соціального розвитку, який являє собою обґрунтовану матеріально забезпечену систему заходів, спрямованих на удосконалення соціальної структури кадрів підприємства, покращення умов праці побуту працівників, підвищення трудової активності.

Цей план складається з певних розділів:

- прогнозування змін у соціальній структурі (співвідношення груп за статтю і віком), кваліфікаційні та професійні структури;

- заходи, що спрямовані на удосконалення санітарно-гігієнічних умов праці (зниження шуму, вібрації, запиленості, загазованості тощо);

- заходи, що пов’язані з покращенням та побутових умов робітників, їх соціально-культурним обслуговуванням.

- заходи, що сприяють розвитку раціонального руху і науково-технічної творчості.

Оскільки багато соціальних проблем виходять за межі підприємства їх необхідно обов’язково узгоджувати з місцевими планами.

Управління діяльністю підрозділів соціальної інфраструктури здійснює заступник директора підприємства (віце-президент фірми) з кадрових і соціальних питань. Йому підпорядковано відділи: кадрів, технічного навчання, адміністративно-господарський та житлово-комунальний, які вже безпосередньо керують діяльністю установ соціальної інфраструктури підприємства.

Головні аспекти плану соціального розвитку підприємства мають бути узгоджені з відповідними територіальними планами.

25. Охарактеризувати функції і завдання технічного обслуговування на підприємстві

Технологічний прогрес і конкуренція спонукають оснащувати сучасні промислові підприємства різноманітним обладнанням, установками, роботизованими комплексами, транспортними та іншими засобами. При цьому технічно неможливо виготовити знаряддя праці, інші основні фонди та їх компоненти з однаковою рівномірністю зносу і приблизно рівними термінами служби. У процесі їх виробничої експлуатації спрацьовуються та руйнуються окремі деталі, що призводить до втрати робочих якостей: знижуються точність, потужність, продуктивність та інші параметри.

З метою компенсації зносу та підтримання устаткування в нормальному працездатному стані на весь період служби необхідно здійснювати систематичне технічне (експлуатаційне) його обслуговування, ремонтні роботи та технічну діагностику.

Комплекс операцій з підтримання працездатності або справності устаткування в процесі його використання за призначенням, а також у період очікування, зберігання та транспортування заведено називати технічним обслуговуванням.

Необхідними умовами нормального перебігу виробничих процесів на підприємстві є: постійне підтримування в робочому стані машин та устаткування, Інших засобів пращ; своєчасне забезпечення робочих місць сировиною, матеріалами, інструментом, енергією; виконання транспортних операцій та інших зв'язаних з ними робіт. Усе це має здійснювати ефективно діюча система технічного обслуговування виробництва.

Система технічного обслуговування виконує такі функції:

- ремонт всіх видів устаткування, догляд за ним та налагодження;

- забезпечення робочих місць інструментами;

- переміщення вантажів та виконання вантажно-розвантажувальних робіт;

- забезпечення підрозділів підприємства енергією, газом, паром тощо;

- забезпечення цехів сировиною, матеріалами, паливом, зберігання напівфабрикатів власного виробництва та готової продукції.

До системи технічного обслуговування виробництва входять відповідні структурні підрозділи підприємства, що здійснюють перелічені функції.

Підрозділами системи ТО є :

1) ремонтне господарство;

2) інструментальне господарство;

3) транспортне господарство;

4) енергетичне господарство;

5) складське господарство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]