Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

92. Кошторис виробництва та характеристика його окремих елементів.

Кошторис виробництва складається за економічними елементами за наступним переліком.

1) Матеріальні витрати:

    • витрати на сировину й основні матеріали;

    • купівельні вироби для укомплектування продукції (двигуни, прилади);

  • купівельні напівфабрикати (штамповки, поковки, відливки);

  • виробничі послуги сторонніх підприємств і організацій з виготовлення продукції;

  • допоміжні матеріали, які використовуються у технологіч-ному процесі (з’єднуючі деталі, фарби, інструмент);

  • матеріали при ремонті та обслуговуванні устаткування; матеріали на господарські та управлінські потреби; канцелярсь-кі товари тощо;

  • паливо й енергія (електроенергія, пара, газ);

  • тара і тарні матеріали.

Витрати на матеріали обчислюються на підставі норм їх витра-чання і цін з урахуванням транспортно-заготівельних витрат, які не є складовими інших елементів кошторису (плата за транспортування, ван-тажно-розвантажувальні роботи та ін.). Від вартості матеріалу відні-маються зворотні відходи за ціною їх використання або продажу.

2) Витрати на оплату праці складаються з усіх форм основ-ної оплати праці за окладами та тарифами штатного і позаштат-ного виробничого персоналу підприємства, який зайнятий ви-робництвом продукції, обслуговуванням виробничого процесу й управлінням; премії та заохочення; компенсаційні виплати.

3) Відрахування на соціальні потреби включають відраху-вання на пенсійне страхування; відрахування на соціальне стра-хування; страхові внески на випадок безробіття; відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства; відраху-вання на інші соціальні заходи.

4) Амортизація основних фондів включає амортизаційні відрахування на повне відтворення основних фондів (основних ресурсів, нематеріальних активів, спеціальних інструментів та пристосувань, тимчасових споруд та природних ресурсів) за встановленими нормами від балансової вартості.

5) Інші витрати — це витрати, що не увійшли до складу пе-релічених вище елементів, а саме: витрати на відрядження, на послуги зв’язку, виплати матеріальної допомоги, страхування майна, винагороди за винаходи і раціоналізацію тощо.

93. Суть, функції та елементний склад ціни. Види цін.

Ціна - грошовий вираз вартості товару.

Функції ціни:

- обліково -вимірювальна - полягає в тому, що вона виступає засобом обліку і вимірювання витрат суспільної праці на виробництво окремих видів продукції чи надання послуг;

- розподільна функція - полягає в тому, що за допомогою цін, що відхиляються від вартості, здійснюється перерозподіл частини доходів первинних суб'єктів господарювання і населення;

- стимулююча функція ціни - використовується для мотивації підвищення ефективності господарювання, забезпечення необхідної прибутковості кожному нормально працюючому продуценту, посереднику і безпосередньо продавцю товарів виробничого і споживчого призначення.

Ціна формується із наступних складових:1. Собівартість.2. Прибуток.3. Податок на додану вартість4. Акцизний збір.5. Оптово-збутова надбавка.6. Торгова надбавка.

Види ринкових цін:

1. Базисна ціна - ціна товару з фіксованими в прейскурантах параметрами якості, розміру, хімічного складу.2. Ціна зовнішньої торгівлі - ціна експортні та імпортні товари, рівень яких формується на світовому ринку.3. Ціна демпінгова - штучно занижена ціна продажу товарів, що застосовується як засіб витіснення конкурента з ринку.4. Ціна диференційована - ціна диференційована в межах певного району чи по іншим критеріям.5. Ціна зональна - ціна, що відображає географічні умови виробництва чи реалізації продукції.6. Ціна комерційна - ціна на предмети споживання, що реалізуються в комерційних магазинах.7. Ціна лімітна - верхній рівень ціни, що встановлюється на проектні вироби.8. Ціна початкова - ціна на можливу до продажу на аукціоні партію товару, що встановлюється її власником.9. Ціна номінальна - ціна товару, опублікована в прейскурантах; біржова ціна котирування на товар.10. Ціна паритетна - ціна, що регулює рівень цін на основні види сільськогосподарської продукції.11. Ціна престижна - ціна на унікальний або товар ,яки користується підвищеним попитом.12. Ціна продажна - кінцева ціна, за якою продавець реалізує товар споживачу.13. Ціна разова - ціна продукцію, виготовлену за разовим замовленням.14. Ціна тверда - ціна, що встановлюється на момент підписання контракту і діє до його виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]