Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

94. Розкрити сутність методів ціноутворення.

Методи ціноутворення.

1. “Собівартість+прибуток”

2. Розрахунок ціни на основі фіксованого прибутку - вважається різновидом методику вирахування ціни на базі середніх витрат. особливість його полягає в тому, що ціна ставиться у жорстку залежність від загального розміру прибутку, котру підприємство передбачає отримати від продажу певної кількості продукції.Ц = Сзм +(Спост+Пр)/N,де Сзм - змінні витрати на одиницю продукції;Спост - постійні витрати на дану продукцію на період;Пр - загальна сума прибутку, яку можна отримати від продажу продукції за той же період.N - обсяг продажу продукції в натуральному вимірі.

3. Встановлення цін на основі суб'єктивної цінності товару з урахуванням потенційного (реального) попиту на товар на ринку.

4. Метод “за рівнем поточних цін” - полягає в тому, що ціна розглядається як функція цін на аналогічну продукцію конкурентів.

5. Встановлення ціна на основі закритих торгів - застосовується з метою отримання замовлення на виготовлення певної продукції.

6. Метод ціноутворення за “за рівнем попиту” - передбачає встановлення ціни методом пробного продажу товару в різноманітних сегментах ринку. При цьому враховуються умови продажу, кон'юнктура ринку, супутні послуги.

7. Метод встановлення ціни на місці походження товару - полягає в тому, що товар передається транспортною організацією на умовах франко-вагон. Після цього всі права на товар і відповідальність за нього переходять одержувачу.

8. Метод встановлення єдиної ціни з включенням витрат на доставку - означає відповідні дії підприємства по включенню в ціну однієї і тої самої суми транспортних витрат незалежно від місця знаходження покупця.

9. метод встановлення зональних цін - полягає в тому, що підприємство виділяє декілька зон, в межах яких встановлюються єдині ціни в залежності від рівня транспортних витрат.

10. Встановлення ціни зі знижками - продавець встановлює певну знижку від вихідної ціни, враховуючи авансову оплату рахунків, величину партії, періодичність закупок і т.д.

Вибір методу ціноутворення і встановлення у відповідності з ним відповідного рівня ціни є первинним етапом розробки цінової тактики і стратегії підприємства. У подальшому ціна постійно коригується, будучи механізмом гнучкого реагування на кон'юнктуру ринку і удосконалення стратегії підприємства.

95. Розробка і обґрунтування цінової політики підприємства.

Розробка цінової політики підприємства покликана забезпечити умови досягнення його стратегічних цілей і завдань та окреслити принципи ціноутворення, методи визначення базового рівня цін, умови і розміри їх диференціації та коригування.

Підприємство, враховуючи специфіку свого положення на ринку, може реалізовувати різні цінові стратегії.

Виходячи з принципів, покладених в основу ціноутворення, розрізняють стратегії, які ґрунтуються на:

- збуті, вони полягають у орієнтації на збільшення обсягів реалізації та максимізації своєї частки ринку у боротьбі з конкурентами;- прибутку, вони полягають в орієнтації на отримання підприємством цільової норми та маси прибутку з кожної одиниці товарів, що реалізуються;- ринковій ситуації, яка склалася.

- стадію та динаміку життєвого циклу товару (продукції); - можливості збільшення попиту (орієнтація на попит);- наявність і активність конкурентів (орієнтація на стан ринку);- повні та змінні витрати на виробництво та реалізацію продукції (орієнтація на витрати), які визначають мінімальний рівень ціни, що забезпечує беззбитковість діяльності підприємства.

Визначення стратегії ціноутворення зумовлює і вибір методу ціноутворення.

Для розрахунку мінімального рівня ціни продукції (робіт, послуг) використовуються об'єктивні методи ціноутворення, в основі яких лежить калькуляція ціни.

В будь-якому з випадків, які розглядалися, до складу ціни, крім витрат та прибутку підприємства, включаються також податки та відрахування, встановлені державою.

Крім калькуляційних методів розрахунку рівня цін можуть застосовуватися суб'єктивні методи встановлення цін, які грунтуються на вивченні ринку збуту продукції, досвіду практиків чи знань експертів.

Оптимальне ціноутворення не може орієнтуватися тільки на ринок або тільки на витрати. Найчастіше необхідно брати до уваги обидва аспекти і використовувати не один, а декілька методів ціноутворення.

Отримана ціна, яка покриває витрати, повинна бути перевірена на її ринкову життєздатність, тобто можливість збуту продукції (товарів) за такою ціною з урахуванням ринкової кон'юнктури. Якщо ця вимога не виконується, необхідно вишукувати резерви зниження собівартості (витрат обігу) або зменшувати норму запланованого прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]