Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

68. Загальна характеристика інноваційних процесів на підприємстві

Всі процеси, які відображаються на підприємстві можна поділити на:

1.Традиційні – що характеризують звичайне функціонування підприємства.

2.Інноваційні : а) що характеризують розвиток традиційних процесів на якісно новому рівні;

б) новостворений матеріал, продукція або технологія що вперше впроваджується у виробництво;

в) характеризуються сукупністю процесів прогресивних, якісно нових змін, які впливають на результати діяльності підприємства.

Результат ІП – новини, а впровадження їх у господарську практику нововведенням.

За характером ІП поділяються на слідуючи види:

- технічні новини і нововведення – проявляються у формі нових продуктів, технологій їх виконання, засобів виробництва;

- організаційні нововведення – нові методи і форми організації усіх видів діяльності підприємства;

- економічні – методи управління наукою і виробництвом шляхом вдосконалення планування, принципів фінансування ціноутворення, мотивації і оплати праці, оцінки результатів діяльності;

- соціальні – професійна підготовка, кваліфікації, поліпшення умов праці і побуту, безпеки праці тощо;

- юридичні – нові і змінені закони та нормативно-правові документи, які регулюють і визначають усі види діяльності підприємства.

Групи ІП: -Глобальні (кардинально, орган-технічний рівень виробництва)

Характерними рисами інновацій, які відрізняють їх від дрібних технічних вдосконалень є: критерій новизни і значний економічний, соціальний або інший ефект (критерій ефективності).

Знати загальну ефективність окремих глобальних і локальних інноваційних процесів важливо, але недостатньо. Необхідно знати конкретну методику впливу нововведень на показники діяльності підприємства. Для цього використовується загальний метод, підхід, суть якого обчислення за спеціальними формулами основних показників, які характеризують економічну ефективність нових рішень.

69. Розкрити сутність впливу інноваційних процесів на ефективність виробництва. Показники ефективності нововведень

Будь-які локальні і глобальні нововведення різного спрямування можуть забезпечувати максимально можливий прогресивний вплив на виробництво за умови, якщо підприємства використовують їх постійно, комплексно й гармонічно. Найбільший за наслідками безпосередній вплив на результативність (ефективність) діяльності підприємства справляють технічні та організаційні нововведення. Інші нововведення впливають на виробництво опосередковано (через ефективність нових організаційно-технічних рішень

Помітно посилюється вплив нових технічних (технологічних) систем не лише на економічні явища, а й на соціальні процеси. Це потребує пильної уваги конструкторів нової техніки до показників її надійності, ергономічності та екологічності. Особливо нагальним є завдання екологізації виробництва.

Проте ефективність окремих глобальних і локальних заходів є важливим, але недостатнім вимірником ступеня впливу нововведень організаційно-технічного характеру на результативність діяльності підприємств. У зв’язку з цим можна використовувати загальний методичний підхід, суть якого зводиться до обчислення за спеціальними алгоритмами (формулами) основних показників, що характеризують економічну ефективність тієї чи тієї сукупності запроваджених впродовж року (кількох років) нових технічних та організаційних рішень. Зокрема варто обчислювати такі техніко-економічні показники.

- Приріст обсягу виробленої продукціїд

- Приріст продуктивності праці

- Приріст фондоозброєності праці

• Приріст фондовіддачі:

- Частка економії (%) від провадження технічних та організаційних новин у загальних витратах на виробництво продукції:

- Приріст рентабельності виробництва:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]