Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

44. Загальна характеристика техніко-технологічної бази підприємства (ттбп)

Техніко-технологічна база (ТТБ) підприємства виробничої сфери - системна сукупність найактивніших елементів виробництва, яка відображає техніку і технологію одержання продукції,тобто сукупність машинної техніки, різноманітних транспортних, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, організованих в технологічні системи в складі цехів, технологічних переділів і підприємства в цілому. Таким чином, ТТБ формується з двох складових: технічної і технологічної компоненти. Технічна компонента ТТБ підприємства є лише частиною його основних виробничих фондів, однак найбільш активною їх частиною. До складу цієї компоненти входять лише ті види знарядь і засобів праці, які беруть безпосередню участь у реалізації виробничих технологій, а і елементи допоміжних та обслуговуючих процесів. Оскільки виробнича система машин (ВСМ) є основною складовою технічної компоненти ТТБ підприємства, то в основі належного формування ТТБ лежить раціональна побудова ВСМ і постійне її удосконалення на основі використання досягнень НТП. Виробнича система машин як економічна категорія - це найбільш завершена форма розвитку техніки, що характеризується кількісною і якісною сукупністю функціонально взаємозв'язаних і співвідносних по техніко-економічних параметрах засобів праці, які діють в рамках замкнутого технологічного способу виробництва і мають властивості цілісності та стійкості. Для забезпечення раціонального формування основної складової технічної компоненти ТТБ підприємства – виробничої системи машин – необхідно раціонально сформувати кожну з первинних ланок і підсистем цієї системи.

Другою компонентою ТТБ підприємства є її технологічна складова - технологія (або технології) виготовлення підприємством його основної продукції. Технологія є засобом перетворення виробничих ресурсів, що надходять на підприємство як виробничу систему, у кінцеві результати його діяльності, якими є готова основна продукція (продукція кінцевого споживання). Знаряддя і засоби праці та предмети праці доцільно розглядати як компоненти технології.

45. Основні тенденції розвитку ттбп

Складові ТТБ в своїй структурній сукупності повинні постійно розвиватись враховуючи розвиток науки і техніки та світовий досвід формування виробництва. Тому на сучасному етапі трансформації суспільного виробництва об'єктивно існують певні тенденції поступального розвитку ТТБ підприємств виробничої сфери. Визначальними з них є:

-підвищення наукомісткості засобів праці, рівня фундаментальності втілюваних у них знань;

-зростання масштабів і розширення спектра застосування сучасного мікроелектронного устаткування;

-перетворення засобів праці на технічну цілісність більш високого порядку;

-трансформація техніко-технологічних засобів у все більш універсальні системи;

-поглиблення інтеграції окремих елементів ТТБ та організаційно-управлінських компонентів виробництва;

-підвищення ступеня автоматизації техніки й технічних систем, поступовий перехід до гнучкої автоматизації виробництва, зумовленої його кількісним урізноманітненням і зменшенням серійності.

Ці тенденції якісної зміни ТТБ виробництва визначають ті основні вимоги, які треба враховувати за формування технічного базису підприємств та обґрунтування стратегії його оновлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]