Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

38. Методика визначення і відшкодування зносу основних фондів.

Фізичне спрацювання (знос) визначається на основі термінів служби основних фондів за декількома методами:

 за терміном служби: де, Тф, Тн – фактичний та нормативний термін служби устаткування відповідно, років;Вл – ліквідаційна вартість основних фондів у відсотках від балансової вартості.

 експертне обстеження технічних характеристик елементів основних фондів використовується для більш точного визначення зношення: ,де, Ві – вартість і-того елементу основних фондів;Р – відсоток фізичного спрацювання і–того елементу;Вб – загальна балансова вартість об’єкту.

 залежно від обсягу продукції необхідної якості: , де, Qф - фактичний випуск продукції за рік;Qн - нормативна потужність ОВФ (максимальний обсяг виробництва).

Моральне спрацювання – це передчасне, до закінчення терміну фізичної служби, знецінення основних фондів. Воно настає раніше, ніж фізичне, тобто основні фонди, що ще можуть використовуватись вже економічно неефективні. При моральному зношенні споживча вартість основних фондів не змінюється, а змінюється лише їх вартість.

Моральне спрацювання буває двох видів :

 втрата частини вартості машин без відповідного фізичного старіння в результаті здешевлення виготовлення цих машин.

де, Вп, Вв, Вб – первісна, відновлена та балансова вартість засобів праці.

 скорочення тривалості дії наявних машин, обладнання, зумовлене не зменшенням їх продуктивності чи потужності, а тим, що подальша експлуатація старих машин порівняно з новими приведе до затрат виробництва. ,де, Мо,М1, - продуктивність нової і старої машини.

Безперервний процес виробництва вимагає постійного відтворення фізично спрацьованих і технічно застарілих засобів праці. Для відновлення основних фондів необхідною умовою є їх вартісне відшкодування, яке здійснюється через амортизацію.

39. Амортизація. Порядок і методи її визначення

Амортизація – процес перенесення частинами вартості основних фондів на новостворену продукцію з метою їхнього повного відновлення.

амортизацію основних фондів за такими методами:

 прямолінійним – полягає в тому, що вартість об’єкта основних засобів списується однаковими частинами протягом усього періоду його експлуатації. де, Вп – первісна вартість основних фондів;Вл – ліквідаційна вартість основних фондів;Т – період корисного використання основних фондів.

 зменшення залишкової вартості – ґрунтується на тому, що новий об’єкт основних засобів дає велику віддачу на початку терміну експлуатації і тому економічно обґрунтовано нарахування більшої суми амортизації у першому році використання об’єкта і поступове її зменшення надалі. де, Вп(зал) – первинна або залишкова вартість об’єкту;Na – норма амортизації.Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість.

 прискореного зменшення залишкової вартості – за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та подвоєної річної норми амортизації, яка обчислюється виходячи із строку корисного використання об'єкта і подвоюється.

 кумулятивним – річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт визначається діленням кількості років, що залишаються до кінця строку корисного використання об'єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання.

 виробничим – місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується на загальний обсяг продукції, який підприємство планує виробити з використанням об'єкта основних засобів. де, Самвир – виробнича ставка амортизації; Q – загальний обсяг продукції, який планується випустити на даному об'єкті основних засобів.

де, Амміс – сума амортизаційних відрахувань за місяць;Qм – обсяг продукції, випущеної за місяць на даному об'єкті основних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]