Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

84. Розкрити сутність процесу розробки та обґрунтування виробничої програми підприємства

Виробнича програма підприємства (план виробництва і реалізації продукції) — це система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно договорів поставок.

Для того, щоб вірно сформувати виробничу програму підприємства, у його бізнес-плані повинна бути представлена характеристика пропонованої продукції, оцінка можливих ринків збуту та конкурентів, стратегія маркетингу. В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники.

Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях по номенклатурі і асортименту.

Вартісними показниками виробничої програми є обсяги товарної, валової, реалізованої, чистої, умовно-чистої продукції, нормативної вартості обробітку, валового і внутрізаводського обороту, обсяг незавершеного виробництва.

В обсяг товарної продукції включають готову продукцію, послуги, ремонтні роботи, капітальний ремонт свого підприємства, напівфабрикати і запчастини на сторону, капітальне будівництво для непромислових господарств свого підприємства, роботи, пов'язані з освоєнням нової техніки, тару, що не входить в гуртову ціну виробу.

Виробнича програма будь-якого підприємства повинна бути обґрунтована наявними виробничими ресурсами (виробничими фондами, трудовими і матеріальними ресурсами), а також виробничою потужністю підприємства.

Обсяг виробництва продукції в натуральних вимірниках (N) може бути обчислений, виходячи із величини матеріальних ресурсів, поставлених підприємству в плановому році (Мзаг) і норми витрат цього виду ресурсу на одиницю продукції q.

Від рівня використання виробничої потужності підприємства (тобто максимально можливого обсягу випуску продукції - при встановленій величині виробничих фондів та організації виробничого процесу) залежить обсяг випуску продукції:ВП = Впот х Квик, грн.,де Впот— виробнича потужність підприємства, грн.;Квик — коефіцієнт використання виробничої потужності.

Якісну сторону виробничої програми характеризує показник, який відображає питому вагу продукції, що відповідає міжнародним стандартам, в загальному обсязі випуску продукції підприємством. Він може бути обчислений відношенням кількості сертифікованої продукції до загального її обсягу.

85. Маркетинг: суть, функції, принципи і роль в діяльності підприємства.

Маркетинг - виробничо-комерційна діяльність підприємства, направлена на виявлення і задоволення потреб в його продукції шляхом продажу її на ринку з метою отримання прибутку.

Функції маркетингу:1. Вивчення ринку, його сегментування, аналіз і прогнозування попиту.

2. Вибір сегментів ринку, прийнятних для підприємства.

3. Визначення номенклатури і асортименту продукції для ринку.

4. Розробка стратегії виходу на ринок і реакції на дії конкурентів.

5. Реклама, збут і його стимулювання.

6. Політика ціноутворення.

Об'єктом маркетингу є комплекс “потреби-товар-ціна-реклама-збут” . Центральне місце в цьому комплексі належить товару.

Принципи маркетингу:1. Орієнтація всіх сфер діяльності підприємства на задоволення отреб покупців з метою продажу продукції і отримання прибутку.

2. Цілеспрямований і активний вплив на попит, його розвиток.

3. Гнучке реагування виробництва на зміни потреб і попиту покупців, оперативна адаптація до цих змін.

4. Використання ціноутворення як механізму реагування і впливу на кон'юнктуру внутрішнього і зовнішнього ринків.

5. Вибір ефективних форм і методів постачання, реклами і продажу продукції.

6. Підтримка творчої атмосфери у середовищі маркетологів, заохочення їх ініціативи в розробці і реалізації маркетингових рішень.

Для досягнення своєї мети на ринку підприємство розробляє стратегію і тактику маркетингу. Стратегія маркетингу містить такі основні рішення: ринок, на якому виступає підприємство; особливості поведінки на ньому; склад і обсяг продукції, яка випускатиметься підприємством; розробка нової продукції, форми і методи реклами; доставка і збут продукції; ціни на неї. Реалізація маркетингової стратегії здійснюється шляхом прийняття конкретних оперативних рішень по різних питаннях, які можна назвати тактикою маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]