Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

40. Охарактеризувати процес відтворення основних фондів, його види і типи

Відтворення основних засобів підприємства - це процес безперервного їхнього відновлення, що характеризується:

- основні виробничі засоби поступово переносять свою вартість на вироблену продукцію;

- у процесі відтворення одночасно відбувається рух їхньої споживчої вартості і вартості;

- нарахування амортизаційних відрахувань здійснюється нагромадженням у грошовій формі частково перенесеної вартості основних виробничих засобів на готову продукцію;

- основні виробничі засоби оновлюються в натуральній формі протягом тривалого періоду часу, що дозволяє маневрувати засобами амортизаційного фонду.

Розрізняють просте і розширене відтворення.

Просте відтворення припускає утворення основних виробничих засобів у кожному наступному циклі виробництва в незмінному обсязі і з фінансування заміни зношених основних засобів є нарахована сума амортизації.

Просте відтворення основних засобів здійснюється в двох формах:

.- заміна зношених або застарілих основних виробничих засобів;

- капітальний ремонт діючих основних засобів.

Розширене відтворення припускає кількісне і якісне збільшення діючих основних засобів або придбання нових основних засобів, здатних забезпечити вищий рівень продуктивності устаткування, у кожному наступному циклі виробництва. Джерелом фінансування в умовах розширеного відтворення є використання частини створеного додаткового продукту.

Основні засоби піддаються зносу двоякого роду - фізичного (матеріального) і морального (економічного).Фізичний знос виявляється в постійній втраті техніко-економічних властивостей і, отже, у втраті споживчої вартості, що у міру використання необоротних активів переноситься на готовий продукт.Моральний знос - це передчасне, до закінчення нормативного терміну фізичного зносу, відставання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів у наслідок створення нових, більш прогресивних і економічно ефективних в експлуатації активів.^

Розрізняють повний і частковий знос основних засобів.

Повний знос передбачає повну заміну зношених основних засобів (нове капітальне будівництво) або придбання нових основних засобів.

Частковий знос компенсується капітальним ремонтом основних засобів.

41. Охарактеризувати склад і структуру оборотних фондів

Для того, щоб підприємство працювало, тобто здійснювало безперервний процес виробництва, необхідні не тільки основні фонди (машини, устаткування), а й матеріали, сировина, паливо та інші предмети праці, які називаються оборотними фондами.

Оборотні фонди – це частина засобів виробництва, що бере участь в процесі виробництва у вигляді предметів праці, змінює свою натурально–речову форму і переносить свою вартість на вартість новоствореної продукції повністю.

В практиці планування і обліку господарської діяльності підприємств оборотні фонди поділяють на :

 виробничі запаси – це активи, що утримуються або перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу, а також утримуються для споживання під час виробництва продукції (надання послуг) та управління підприємством. (строк служби менше 1 року) тощо;

 незавершене виробництво - це предмети праці, що знаходяться в процесі виробництва на різних стадіях обробки. До незавершеного виробництва включають напівфабрикати власного виробництва – це предмети праці, що пройшли початкову обробку в одному з цехів підприємства і підлягають подальшій обробці у інших цехах;

 витрати майбутніх періодів – це грошові витрати, що були здійснені в даному періоді, а на собівартість продукції будуть занесені частинами в наступних періодах. Вони не мають матеріальної форми, не є речовим елементом оборотних фондів.

Співвідношення між окремими групами оборотних фондів і їх загальним обсягом називається структурою оборотних фондів.

Господарська діяльність підприємств включає поряд з виготовленням також реалізацію продукції. Отже, підприємству потрібні фонди, які обслуговують сферу обігу.

Фонди обігу – це готова продукція на складі підприємства і продукція, відвантажена споживачам (яка знаходиться в дорозі), грошові кошти в касі підприємства, кошти на рахунку в банку, кошти в розрахунках з партнерами, дебіторська заборгованість.

Оборотні фонди підприємства разом із фондами обігу являють собою оборотні кошти.

Оборотні кошти виконують функції: платіжно-розрахункову та обслуговування кругообігу матеріальних цінностей на стадіях придбання матеріалів, виробництва і реалізації продукції.

, кошти і засоби в розрахунках, кредиторська заборгованість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]