Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

103. Оцінка економічної і соціальної ефективності виробництва.

Однією з найважливіших якісних характеристик суспільного виробництва є його ефективність. Розрізняють соціальну та економічну ефективність.

Соціальна ефективність виражає ступінь задоволення особистих потреб суспільства. Вона показує, наскільки господарська діяльність спрямована на саму людину, відповідає її потребам та інтересам. Якщо постійно підвищується добробут народу і забезпечується високий життєвий рівень, то, звичайно, дане суспільне виробництво є соціальне ефективним.

Економічна ефективність виражає результативність суспільного виробництва шляхом зіставлення затрат і одержаного результату, її визначають за такою формулою:

Між соціальною та економічною ефективністю існує взаємозв'язок. З одного боку, поліпшення задоволення особистих потреб усіх членів суспільства об'єктивно вимагає зростання економічної ефективності. Так, не можна підвищити добробут народу, не забезпечивши істотне зростання продуктивності суспільної праці. Економічна ефективність виступає могутньою підоймою вирішення соціальних проблем. З іншого боку, підвищення соціальної ефективності виступає вирішальним фактором раціонального та економного ведення господарства в інтересах суспільства та окремих його членів.

Проте на практиці подібний взаємозв'язок не завжди існує, що проявляється в нераціональному використанні матеріальних ресурсів, забрудненні навколишнього середовища тощо. Для характеристики ефективності виробництва використовується ціла система економічних показників, за допомогою яких визначається результативність використання окремих видів ресурсів. Виділимо серед них такі.

Продуктивність праці (Пп) - виражає відношення величини продукту (П) до затрат живої праці (ЗПЖ):

Зворотний цьому показник виражає трудоємність продукції. Вона показує, скільки виробляється продукції за певний проміжок часу, або, навпаки, скільки витрачається праці на одиницю продукції.

Продуктивність праці - це показник використання робочої сили. Ефективність же матеріально-речових факторів виражається такими показниками, як матеріаловіддача і фондовіддача.

Матеріаловіддача - це відношення вартості продукту до матеріальних затрат. Вона показує, скільки виробляється продукції на одиницю затрат праці, втіленої в предметах праці.

Фондовіддача - це відношення вартості продукту до основних виробничих фондів. Вона виражає ефективність використання засобів праці,

104. Сутнісна характеристика економічної безпеки підприємства та оцінка її рівня.

Економічна безпека - такий стан корпоративних ресурсів і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їх використання для стабільного функціонування і динамічного науково-технічного і соціального розвитку, відвернення внутрішніх і зовнішніх негативних загроз.

Функціональні завдання економічної безпеки:

- забезпечення високої фінансової ефективності роботи, стабільності і незалежності підприємства;

- забезпечення технологічної незалежності і високої конкурентоспроможності його технічного потенціалу;

- висока ефективність менеджменту, оптимальність і ефективність його організаційної структури;

- високий рівень кваліфікації персоналу і його інтелектуального потенціалу, ефективність корпоративних НДКР;

- мінімізація руйнівного впливу результатів виробничої діяльності на стан навколишнього середовища;

- максимальна правова захищеність всіх аспектів діяльності підприємства;

- захист інформаційного поля, комерційної таємниці і досягнення необхідного рівня інформаційного забезпечення роботи всіх підрозділів;

- забезпечення безпеки персоналу підприємства, його капіталу та майна, комерційних інтересів.

Структурні елементи економічної безпеки:

1. Фінансова складова - досягнення найбільш ефективного використання корпоративних ресурсів.

2. Інтелектуальна і кадрова складова - збереження і розвиток інтелектуального потенціалу підприємства, ефективність управління персоналом.

3. Техніко-технологічна складова - ступінь відповідності застосовуваних на підприємстві технологій сучасним світовим аналогам відносно оптимізації витрат ресурсів.

4. Політико-правова складова - всебічне правове забезпечення діяльності підприємства, дотримання діючого законодавства.

5. Інформаційна складова - ефективне інформаційно-аналітичне забезпечення господарської діяльності підприємства.

6. Екологічна складова - дотримання екологічних норм технології і випуску продукції, мінімізація втрат підприємства від забруднення навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]