Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_ekzamen.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
258.63 Кб
Скачать

22. Охарактеризувати суть, види, і значення інфраструктури підприємства

Інфраструктура підприємства – це комплекс цехів, господарств та служб підприємства, що забезпечують необхідні умови для функціонування підприємства.

Інфраструктура підприємства включає в себе виробничу та соціальну інраструктури, спільниою ланкою для яких є капітальне будівництво

Виробнича інфраструктура – це сукупність підрозділів, які прямо не беруть участі у створенні основної продукції підприємства, але своєю діяльністю сприяють роботі основних цехів, створюючи для них нормальні умови.

Виробничу інфраструктуру складають:

- допоміжні та обслуговуючі цехи та господарства;

- допоміжні дільниці та служби, що розміщуються в основних цехах;

- комунікаційні мережі; засоби збору та обробки інформації; природоохоронні споруди.

Але основним в даний момент має бути людина тому підприємство несе не лише економічну, а й соціальну відповідальність, в зв’язку з чим формується соціальна інфраструктура.

Соціальна інфраструктура – це сукупність підрозділів підприємства, які забезпечують задоволення соціально-побутових та культурних потреб робітників.Вона складається як правило, з підрозділів громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих дошкільних закладів, закладів освіти, житлово-комунального господарства, організації відпочинку, занять фізкультурою і спортом.

Капітальне будівництво – це процес створення нових, реконструкції, розширення, та технічного переозброєння діючих об’єктів виробничої і соціальної інфраструктури.Йому характерні – довготривалість робочого циклу, різноманітність об’єктів будівництва, великі затрати трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. До сфери капітального будівництва відносяться:

- спорудження будівель і об’єктів виробничого і невиробничого призначення;

- монтаж устаткування;

- проектно-пошукові та інші роботи;

- капітальний ремонт будівель та інших споруд.

Капітальне будівництво може здійснюватись підрядним та господарським способом.Підрядний спосіб – передбачає виконання БМР постійнодіючими спеціалізованими організаціями на основі підрядного договору.

При господарському способі – будівництво ведеться самим забудовником, власними силами і засобами.

23. Охарактеризувати склад та функції виробничої інфраструктури підприємства

Виробнича інфраструктура – це сукупність підрозділів, які прямо не беруть участі у створенні основної продукції підприємства, але своєю діяльністю сприяють роботі основних цехів, створюючи для них нормальні умови.

Виробничу інфраструктуру складають:

- допоміжні та обслуговуючі цехи та господарства (ремонтний, інструментальний, енергетичний, транспортний, складське господарство);

- допоміжні дільниці та служби, що розміщуються в основних цехах;

- комунікаційні мережі; засоби збору та обробки інформації; природоохоронні споруди.

Склад об’єктів та їх розмір залежить від галузі типу та масштабу виробництва, технології виготовлення виробів, рівня спеціалізації.

Для досягнення високих виробничо-господарських результатів важливо створити комфортне соціальне середовище, сприятливий психологічний клімат у трудовому колективі й соціальну мотивацію праці, тобто сформувати активно функціонуючу соціальну інфраструктуру. Усе це безпосередньо впливає на рівень продуктивності праці та кінцеві результати діяльності підприємства.

У межах системи технічного обслуговування виробництва виконуються такі функції:

? ремонт технологічного, енергетичного, транспортного та іншого устаткування, догляд за ним і налагоджування;

? забезпечення робочих місць інструментом і пристосуваннями як власного виробництва, так і придбаними (купленими) у спеціалізованих виробників;

? переміщення вантажів, виконання вантажно-розвантажувальних робіт;

? забезпечення підрозділів підприємства електричною й тепловою енергією, паром, газом, стиснутим повітрям тощо;

? своєчасне забезпечення виробничих цехів (дільниць, окремих виробництв) сировиною, основними та допоміжними матеріалами, паливом;

? складування і зберігання завезених (придбаних) матеріальних ресурсів, а також напівфабрикатів, окремих складальних одиниць, готових виробів.

До системи технічного обслуговування виробництва входять відповідні структурні підрозділи підприємства, що здійснюють перелічені функції, а саме: ремонтне господарство, інструментальне, енергетичне, транспортне, складське, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]