Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія канд.мін..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
670.21 Кб
Скачать

7. Передумови і джерела генезису філософії. Концепції походження філософії.

Генезис філософії: де, коли, чому і як виникла філоосфія?

Існує 3 поняття, які характеризують генезис філософії:

1) передфілософія (її прийнято називати джерела філософії - міф, релігія,наука, буденна свідомість). Звідси кожна філос.система має свою парафілософію Але з появою філософії наука, релігія, міфологія не зникає, існує паралельно з філософією, набувають статусу парафілософії.

2) парафілософія (релігія, міф набув такого статусу).

3) протофілософія – це первинна філософія, яка містить крім філософських поглядів міфорелігійні погляди (наприклад, Китайська, Індійська філософія, антична філософія).

Таким чином, філософія має свої духовні джерела, які містяться у міфології, релігії, науці, буденній свідомості. В міфології містяться ті смисложиттєві проблеми, чкі послужили поштовхом до філософської думки. Звідси відношення “буття і небуття”, питання ”життя і смерті”. Те ж саме і у релігії – відношення “людини і Бога”.

Філософія виникає тоді, коли виникає суперечка між світовідчуттям і світорозумінням, а прогрес людського розуму такий, що виникає необхідність відповісти на питання - чому? Виникає здивування (Платон). Але ця суперечність і джерела – це тільки можливість, тому потрібні певні передумови – соціокультурне буття, при якому ця можливість стає реальністю (бронзово-залізний вік, виникнення соціальних груп, майнова нерівність, товарно-грошові відносини, торгівля- все це дає розвиток абстрактного мислення, спілкування сприяє розширенню світогляду).

Таким чином, філософія виникає в певних конкретних умовах, конкретного соціокультурного буття і коріння треба шукати і в передфілософії і в соціально-економічних умовах. Гегель: філософія - це історична епоха схоплена в думці.

Джерела філософії самі по собі не призводять до появи філософії: це лише можливості її виникнення. Для того, щоб можливість була реалізована, необхідні певні передумови.

Соціокультурними чинниками виникнення філософії є: 1) прогрес у розвитку продуктивних сил з переходом від суспільства бронзи до суспільства заліза; 2) поява товарно-грошових відносин; 3) ослаблення родоплемінних відносин і поява класів, страт, каст, соціальних груп; 4) виникнення перших держав; 5) зростання опозиції до ортодоксальних релігій та їх жреців; 6) переоцінка моральних установок; 7) посилення критичної думки і зростання наукових знань.

Є кілька концепцій походження філософії:

Міфогенна – виходить з того, що філософія виникла з міфології, за рахунок зміни лише однієї форми (зміни чуттєво-одиничного, конкретного, особистісного на безособово-абстрактне). Цієї концепції притримувався Гегель.

Гносеогенна – вважає, що філософія виникла із природничо-наукового знання (за рахунок узагальнення) - вважав Огюст Конт - позитивіст.

Перша і друга концепція мають певну рацію, оскільки і міфологія, і природничо-наукові знання є джерелами філософії, але вони підходять однобоко, тому є третя концепція:

Міфогенно-гносеогенна - філософія виникла як на основі міфології і наукових знань, а також релігії і буденної свідомості.

Сьогодні є ще й четверта концепція соціально-міфогенна - до системи попередніх концепцій додають соціально-економічні та політичні перетворення в суспільстві.

Є ще одна концепція, яку тепер рідко згадують - еклектична, яка грунтується на марксистській точці зору. Вона полягає в тому, що спочатку виникла матеріалістична філософія на базі життєвого досвіду, як опозиція до релігії, а потім як опозиція до матеріалізму виникла ідеалістична філософія).