Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія канд.мін..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
670.21 Кб
Скачать

36. Сучасна релігійна філософія. Неотомізм. Персоналізм. Тейярдизм.

Відродження філософії томізму (Аквінський) відбувається в кінці ХІХ ст. Оскільки основні положення томізму розроблялися в ХVІІІ ст., то їх у незмінному вигляді перенести в ХХ ст. було неможливо. Перед релігійними філософами постало завдання оновити томізм, що і було зроблено. Нині ці філософська течія називається неотомізмом. Одним із головних принцпів Ф. Аквінського - твердження про "гармонію" віри і розуму, релігії та науки - набуває в текстах сучасних його послідовників цілком модерного звучання. Багатовічний конфлікт між прихильниками науки і релігії тлумачиться як результат трагічного непорозуміння і як неправильне осягнення алегоричного характеру змісту "Святого письма".

Персоналізм (особистість). Мета - примирити релігію, головним чином християнський теїзм, з деякими західними гуманістичними цінностями. В основі персоналістичного світогляду лежить переконання в субстанціональності особистісного начала як у людини, так і у бутті взагалі. Вихідний пункт філософування людська індивідуальність, яка усвідомлює сама себе. Усвідомлення людиною своєї єдності з іншими людьми, стверджують персоналісти, має своїм праобразом правічний зв'язок людини з Богом. Представники - Брайтмен, Флюеллінг (США).

Серед найбліьш впливових напрямів сучасного неотомізму є тейярдизм, заснований теологом і антропологом П'єром Тейярдером де Шарденом (1881-1955). Головна праця "Феномен людини" - це спроба відповіді на питання про те, яка природа людини, її походження, сенс буття, взагалі цілісні характеристики людини як біологічної і водночас надбіологічної, свідомої істоти. На першому плані у Тейяра стоїть еволюція. Відкидаючи старий міф про створення Богом першолюдини, він вважав, що людина найдосконаліший результат багатотисячної еволюції органічного світу. Схиляється до окремого вибуху, врезультаті яого речовини шляхом трансформації виникли стійкі одиниці елементарної матерії. життя виникає один раз в одному місці. Виникає воно шляхом стрибка (внутрішньої революції). Окрім того і перхід від тварини до людини, виникнення думки здійснюється шляхом стрибка. Тейяр не має потреби пояснити існування зла в світі. Зло, за Тейяром, це передусім людські страждання, але вони є необхідними для людського роду, стимулом для вдосконалення.

37. Позитивізм і його різновиди.

Притаманний старому матеріалізму «культ науки» вироджується у відвертий сцієнтизм, а класична віра в абсолютну цінність розуму набуває форми жорсткого логіцизму та формалізму. Поєднання цих тенденцій і призводить до виникнення так званого позитивізму («позитивної філософії»), що стає одним з провідних напрямів сучасної світової філософії.

Основні ідеї позитивізму були сформульовані французьким філософом Огюстом Контом (1798—1857). Вся попередня філософія, на думку Конта, не має підстав претендувати на досконалість. Вона завжди націлювалася на осягнення «внутрішньої природи речей», «перших і кінцевих причин» і тому подібних характеристик, які не підлягають безпосередньому спостереженню. Ідеї Конта виявилися співзвучними з ідеями англійських філософів Джона Стюарта Мілля (1806—1873) і Герберта Спенсера (1820—1903). Погляди останніх (разом з поглядами Конта) склали ту початкову форму позитивістської філософії, яка отримала назву «першого позитивізму». Неможливість повного усунення «неспостережуваного» призвела до розвитку найнераціональніших, навіть містичних тенденцій у «першому» позитивізмі.

Проте вже в другій половині XIX ст. виникають ситуації, нібито сприятливі для відновлення позитивістських настроїв. Розпочинається етап так званого «другого позитивізму», або емпіріокритицизму, творцями якого стали Ернст Мах (1838—1916) і Ріхард Авенаріус (1843—1896). Виникненню емпіріокритицизму сприяла так звана «криза природознавства» (кінець XIX — початок ХХ ст.). Природодослідники, головним чином фізики, що стояли на позиціях стихійного матеріалізму, виходячи з нових даних про будову атома, намагалися шляхом математичного опису якісно однорідних часток здобути знання про матерію як про безпосередньо дану «спостережувану» реальність, вивести, так би мовити, «форму матерії», їхні спроби закінчилися крахом через примітивне тлумачення матерії лише як «відчутного» субстрату.

На початку XX ст., виникає і набуває поширення новий варіант позитивістської філософії — «третій позитивізм», або неопозитивізм. Неопозитивізм розвинувся у руслі головного ідейно-теоретичного спрямування перших двох етапів позитивізму. Проте, шукаючи інших, більш відповідних для його функцій способів інтерпретації реальності, ніж відчуття та переживання, він звертається до мови. Рішучий крок у цьому напрямі було зроблено австро-англійським філософом Людвігом Вітгенштейном (1889—1951). Перший етап неопозитивізму – «логічний позитивізм» –20-30-і роки.: Образ тлумачився Вітгенштейном як факт. Однак, щоб набути рис реальної «фактуальності», насправді стати фактом, образ «матеріалізується» в слова, висловлювання, мову. Безпосереднє зіставлення фактів з образами здійснюється як порівняння «атомарних фактів» з «атомарними висловлюваннями». Процедура верифікації мала з самого початку враховувати, що філософські висловлювання за своєю формою є загальними судженнями, що робить неможливим їх безпосереднє зіставлення з фактами, які найчастіше фіксуються в одиничних судженнях.

Виходячи з цього, неопозитивісти запропонували попередньо переводити обрані для верифікації філософські твердження з форми загальності у форми одиничності й лише після цього зіставляти їх з фактами. Вже від самого початку, як тільки неопозитивісти спробували фактично застосувати «верифікацію» до конкретних філософських тверджень, виявилася практична неможливість зведення загальних тверджень до одиничних. Викликала великі сумніви навіть сама можливість безпосереднього зіставлення одиничних тверджень з фактами. Інакше кажучи, загальнопозитивістська установка на тлумачення лише «безпосередньо даного» як єдино справжньої реальності одразу ж ставила нездоланний бар'єр у пізнанні минулого та майбутнього, а значить часових характеристик світу взагалі.