Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична географія - державний шпори.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

6

  1. Рухи планети Земля та їх географічні наслідки.

Ще у ХУІ ст. М. Коперник встановив що Земля рухається навколо Сонця. Орбіта Землі не круг, а еліпс. Окружність еліпса по якій рухається Земля становить 936 млн. 260 тис. км. Точка на орбіті в якій Земля перебуває найближче до Сонця – перигелій. Віддаль від Землі до Сонця в перигелії 147 млн. км. Земля в перигелії перебуває на початку січня. Точка в якій Земля найвіддаленіша від Сонця – афелій. Віддаль в цей час – 152 млн. км. В цьому положенні Земля перебуває у липні. Виходить парадокс, що взимку Земля найближче до Сонця, а літом – найдальше. Видимий річний шлях Сонця, який видно на небесній сфері – екліптика. Вона похила під кутом 23о27’ до небесного екватора.

Зміна пір року. Земля рухається по орбіті з різною швидкістю, в перигелії вона рухається зі швидкістю 30,3 км/с. Найменша швидкість 29,3 км/с в афелії. Тривалість пір року не залишається постійним, а пояснюється це явищем прицесії. Прицесія – наслідок неоднакового притягання Сонця і Місяця в різних її частинах. Проміжок часу між двома проходженнями сонця через точку весняного рівнодення називається тропічним роком. На відміну від тропічного року зоряний рік = часу повного оберту Землі навколо Сонця. Увесь шлях за рік вона проходить за 365 діб 6 год. 9 хв. 9 с.

Вісь добового обертання Землі нахилена до площини її орбіти під кутом 66,5о. Вона переміщується в просторі паралельно сама собі, тобто впродовж року вона спрямована у тому самому напрямку («дивиться» північним полюсом на полярну зірку). Це призводить до найважливіших географічних наслідків – зміни пір року, а також тривалості дня і ночі на всіх широтах, окрім екватора.

Якби земна вісь була перпендикулярна до площини орбіти, то день завжди на всіх широтах був би рівним ночі, сонячні промені на екваторі опівдні падали б завжди прямовисно, а з віддаленням від нього до полюсів зменшувався б до 0.

Нахил земної осі до площини орбіти із збереженням її орієнтації в просторі обумовлює різний кут падіння сонячних променів у різні пори року. Це в свою чергу спричиняє відмінності у нагріванні земної поверхні на тих самих широтах, а також зміну тривалості дня і ночі на всіх широтах, окрім екватора.

Тропіки і полярні кола. Двічі на рік сонячні промені опівдні падають прямовисно (сонце перебуває в зеніті) на екваторі, а також низьких (близьких до екватора) широтах. Однак є дві паралелі, на яких явище спостерігається тільки один день у році. Вони називаються тропіками.

22 червня, коли вісь Землі північним кінцем нахилена до сонця, його промені опівдні падають прямовисно на паралелі 23,5о північної широти, тобто на північному тропіку. Цей день називають днем літнього сонцестояння.

22 грудня північний кінець земної осі відвернутий від сонця. Воно перебуває в зеніті на південному тропіку (23,5о південної широти). Це день зимового сонцестояння.

Отже, сонце рухається впродовж року між тропіками, і ніколи не буває в зеніті північніше північного і південніше південного тропіків. 21 березня – у день весняного рівнодення і 23 вересня – у день осіннього рівнодення площина, що розділяє освітлену і затемнену частину земної кулі (термінатор), проходить через обидва полюси і поділяє всі паралелі навпіл. Сонячні промені опівдні в зеніті над екватором. Північна і південна півкулі у ці дні освітлені однаково, вони отримують однакову кількість тепла, а день усюди на Землі рівний ночі.

В усі інші дні крім рівнодень на всіх широтах, окрім екватора, день і ніч змінюють свою тривалість впродовж року. Між широтами 66,5о пн. ш. і 66,5о пд. ш. протягом доби завжди буває день і ніч. На паралелі 66, 5о пн. ш. у день літнього сонцестояння сонце не заходить, а зимового – не сходить. Північніше воно може не заходити або сходити впродовж кількох діб, а на північному полюсі – пів року. Таку ніч або день, які тривають одну добу чи більше, називають полярними. А паралель 66,5о пн. ш., яка розділяє частину півкулі, де впродовж року усі доби мають звичайні, хоч і різної тривалості, ніч і день з тією, де бувають полярні дні і ночі, називають північним полярним колом.

На широтах між полярними колами і полюсами полярні дні і ночі тривають приблизно по три місяці, а решту року, які ближчі до днів рівнодень, спостерігається звичайна зміна дня і ночі впродовж доби. На широтах близьких до полярних кіл улітку спостерігаються білі ночі – смеркання після заходу відразу переходить у світання перед сходом.

Через зміну висоти Сонця над горизонтам змінюються пори року, сезонні ритми природи – зміна температур, вологість повітря, інших метеоелементів, режим водойм…