Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична географія - державний шпори.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

26. Природні умови атлантичного океану

Атлантичний океан розташований здебiлъшого в зaxiднiй niвкулi, з niвночi на південь він витягнутий на 16 тис. км. Океан розширюється в пiвнiчнiй i пiвденнiй частинi, а в екваторiальних широтах звужується до 2900 км. Атлантичний океан обмежений берегами Пiвнiчної i Пiвденної Америки, €вропи, Африки й Антарктиди. На пiвднi він широко з'єднується З Тихим i Iндiйським океанами, а на пiвночi - з Пiвнiчним Льодо­витим океаном.

Атлантичний океан - другий за величиною. Берегова лiнiя океану в пiвнiч­нiй пiвкулi сильно розчленована пiвостровами i затоками. Бiля материкiв в oкeaнi багато островів, внутрiшнiх i окраїнних мopiв. Усього в oкeaнi 13 мopiв, вони займають 11 % його площi.

Через увесь океан приблизно на рiвнiй вiддалi вiд берегiв материкiв простягнувся Серединно-Атлантичний хребет. В осьовiй частинi хребта розташована рифтова долина шириною вiд 6 до 30 км i глибиною до 2 км. 3 рифтами i розломами Серединно-Атлантичного хребта пов'язанi пiдводнi дiючi вулкани, а також вулкани Iсландії й Азорських остро­вiв. Атлантичний океан розташований у всix клiматичнux поясах 3емлi, тому клiмати його дуже рiзноманiтнi. Найсуворiший клiмат мають пiвденнi частини океану й меншою мiрою - пiвнiчнi райони.

Через сильну видовженiсть Атлантичного океану з пiвночi на пiвдень у ньому бiльшою мiрою розвинутi меридiоналънi потоки вод, нiж широтнi. В Атлантичному, як i в Тихому океані утворюється два кiлъця поверхневих течiй. У niвнiчнiй niвкулi Пiвнiчна Пасатна, Голъфстрiм, Пiвнiчноатлантuчна i Канарсъка течiї утворюютъ рух вод за годuннuковою стрiлкою у niвденнiй niвкулi Пiвденна Пасатна, Бразuлъсъка, течiя Зaxiднux Вiтрiв i Бенгелъска течiї утворюютъ рух вод проти годuннuкової стрiлкu.

Пiвнiчна половина океану теплiша вiд пiвденної, рiзниця в температурах доходить до 6 ОС. Середня температура поверхневих вод 16,5 ОС. Охолоджуючий вплив мають води i льоди Пiвнiчного Льодовитого океану й Антарктиди. Солонiсть поверхневих вод в Атлантичному oкeaнi висока. Пояснюється це тим, що значна частина вологи, що випаровується, через вiдносну вузькiсть океану переноситься на сусiднi материки.

В океан впадає багато великих piк (Амазонка, Конго, Мiссiсiпi, Нiл, Дунай, Ла-Плата й iн.). В опрiснених затоках i морях субполярних i помiрних широт узимку бiля схiдних береriв утворюється лiд. Особлuвiстъ океану - чuсленнi айсбергu i nлавучuй морсъкuй лiд, що вuносятъся сюдu з Пiвнiчного Лъодовuтого океану i вiд берегiв Антарктиди.

Атлантuчнuй океан – головний морський шлях свiту, район інтенсивного судноплавства. Через нього здiйснюються широкi еконо­мiчнi i культурнi зв'язки мiж багатьма країнами. Атлантuчнuй найnродуктuвнiшuй, але в останні роки, через iнтенсивний вилов, piст риби сповiльнився й океан поступився першiстю Тихому океану. Розвинуте господарство в багатьох приатлантичних кpaїнax дозволяє видо­бувати з океану i його мopiв тaкi мiнеральнi багатства, як кухонна сiль, магнiй, бром, уран. У посушливих районах працюють опрiснювальнi установки.