Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я чула спів у лісах.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

61. Учитель - людина з великої літери

Усі дороги починаються від шкільного порога, усі професії — у шкільному класі. І ніхто ніколи не замислюється, що успішні люди й не дуже успішні послуговуються працею вчителя.

Ключ до всіх духовних багатств світу — у шкільного настав­ника. Оскільки він, шкільний учитель, повів нас у світ знань, допоміг обрати з тисяч доріг у житті свою, навчив не лише пре- мудрощів шкільних предметів, а й найскладнішої з наук — бути людиною. Тому в словах «мій учитель», які говорять люди різного віку й життєвого досвіду в усіх куточках світу, стільки глибоких почуттів. Саме до вчителя спрямовані найкращі слова вдячності за те, що він робить для дітей.

Учителі — це джерело сили, яке змушує рухатися машину сус­пільства. І якщо в них не вистачить терпіння, часу, таланту, ма­шина ця заіржавіє й зупиниться.

Учитель творить людину. Ці святі слова — тільки про матір і батька. Учитель же не лише сприяє засвоєнню знань, він вихо­вує, очищає від бруду образ Божий у дитині. Але коли стався збій, чому люди стали втрачати людяність, чому все тепер вимірюється тільки матеріальними благами? Хіба цьому нас учили?! Ні.

Я пам'ятаю багатьох своїх учителів, але згадую їхні уроки, а щось характерне, індивідуальне, притаманне кожному: жести, ходу, манеру говорити, а найбільше— погляд їхніх очей. Я щасли­ва, бо ніколи не відчувала, що мої вчителі дивилися на мене зверх­ньо. Тому в душі хотіла бути такою ж розумною, доброю й лагід­ною до всіх, як вони...

Фах учителя дуже складний і відповідальний. Він вимагає чи­стого серця, великої чуйності, бо на вчителя дивиться молодь, від­чуває його почуття. Усі вчителі Землі прагнуть того, щоб молодь була сильною, розумною. Прикладом самовідданого служіння ді­тям є педагоги Песталоцці й Сковорода, Корчак і Сухомлинський і багато інших учителів, відомих цілому світу і відомих тільки в маленьких школах.

Яке звичайне і яке велике це слово — учитель! Це той, хто вчить, збагачує розум і душу молодої людини, відкриває перед нею невичерпну силу знань і безсмертних моральних цінностей. Час­тинка його серця, його самого буде в твоєму житті завжди світити й допомагати вижити в найскладніші часи. І через роки пам'ять повертатиме нас до найкращої пори життя — шкільної. І це завдя­ки вам, дорогі вчителі.

Дуже давно сказано, що у вчителя немає святішого обов'язку, ніж бути оберегом моральних і духовних надбань свого народу, сі­вачем і продовжувачем кращих традицій розумного й доброго, щоб воно стало вічним. Через турботливі руки й добре серце вчителя пройшла людина будь-якої професії.

Дуже влучно сказав Іван Франко: «Учителем школа стоїть». Так було і буде завжди.

ЗМІСТ

^\ллл/.е-гапок.сот.иа 64

ЗМІСТ 75

у\(\ллл/.е-гапок.сот.иа