Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я чула спів у лісах.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

15. Унікальність коктебеля

На Кримському півострові поблизу гори Карадаг, там, де море і гори, ліс і степ утворюють сухий і теплий клімат, розташоване місто Коктебель. Проте славиться місто не лише дивовижними краєвидами, унікальною природою та цілющими кліматичними умовами для відпочинку. Із Коктебелем пов'язане життя багатьох діячів культури й науки.

Вважають, що академік, лікар Едуард Юнге заснував дач­ний Коктебель. Це сталося наприкінці дев'ятнадцятого століття, коли Юнге почав розпродавати частину належних йому земель під дачні ділянки. Відтоді місто й перетворилося на популярний курорт.

Особлива роль у розвитку Коктебеля належить поетові й худож­нику Максиміліану Кириєнко-Волошину. Максиміліан народився в Києві, у сім'ї юриста, здобув освіту в Московському університеті. Займався самоосвітою, багато подорожував, працював у бібліоте­ках Європи, у Парижі навчався малювання й мистецтва гравюри. Це була усебічно обдарована людина — поет, художник, філософ. Ще за життя Волошина складали легенди про його унікальні зді­бності.

Митець оселився в Коктебелі тисяча дев'ятсот сімнадцятого року, зробивши у своєму будинку унікальну майстерню, де ство­рив цикл акварелей. Ці картини передають поетичний настрій, на­віяний чудовими морськими й гірськими пейзажами. Кілька років по тому дача Волошина стала безкоштовним будинком творчості — культурним і творчим осередком. Тут поєднували відпочинок і творчу працю відомі художники й письменники, вчені, громад­ські й культурні діячі.

Саме завдяки Волошину в околицях Коктебеля було створено центр планеризму, про що свідчить одна з розповідей. Якось поет гуляв з онуком художника Айвазовського авіатором Костянтином Арцеуловим. Прогулюючись, вони зійшли на одну з гір, що оточу­ють місто. Максиміліан зняв капелюха, підкинув його в повітря й почав читати вірші. І доки Волошин не закінчив декламувати, капелюх залишався в повітрі! Випадок настільки вразив Арцеуло- ва, що той порадив друзям-авіаторам обстежити цю місцину. В ре­зультаті тисяча дев'ятсот двадцять третього року тут відбулися перші змагання з планеризму.

Може, Максиміліан Волошин відчув загадковість Коктебеля інтуїтивно. Саме тут знаходиться унікальна Карадазька магнітна аномалія. З моря часто дмуть стійкі вітри і створюють у горах по­токи повітря, що високо здіймаються. Саме тому ця місцина стала дуже зручною для планеризму. Саме звідси починали свій шлях у небо такі відомі авіаконструктори й льотчики, як О. Антонов, С. Ілюшин. Був тут і Сергій Корольов — відомий конструктор кос­мічних кораблів.

Унікальним геологічним об'єктом є Карадаг, поблизу якого роз­ташований Коктебель. Дуже давно, сто п'ятдесят мільйонів років тому, це був діючий вулкан, сліди виверження якого, як і сліди наступних процесів вивітрювання утворили напрочуд красивий природний комплекс. Якщо на човні підібратися до прямовис­них скель, можна на власні очі побачити це величне й могутнє диво природи. Особливо вражає скеля-острів, яка схожа на дивну кам'яну арку, що підіймається із морської глибини. Сонячні про­мені надають скелі-арці яскраво-жовтого кольору, через що вона й дістала назву Золоті ворота.

Унікальні флора і фауна Карадагу, тому тут створено Карадазь­кий заповідник, де представлено багато рідкісних тварин і рослин, занесених до Червоної книги України і Європи.