Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я чула спів у лісах.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

24. Космічні дослідження

Сьогодні вчені вбачають у космічних просторах цілі наукові осе­редки з численними лабораторіями, найскладнішими приладами й апаратурою та незліченною кількістю дослідників. Так вигляда­тимуть величезні орбітальні станції, де вивчатимуться проблеми фізики й астрономії, біології та медицини тощо. Замінюватимуть один одного екіпажі, а фахівців для них добиратимуть залежно від практичних завдань.

Та чи можна планувати роботу людини в космосі і прогнозува­ти її працездатність в умовах невагомості? Адже невагомість ро­бить надто дискомфортними умови діяльності людини: вона пору­шує потік інформації, що надходить до мозоку від різних частин тіла, м'язів і органів, істотно впливає на координацію рухів. На­віть під час роботи в космічному кораблі, де в космонавта є можли­вість зручно сидіти, закріпивши своє тіло, спостерігається вагоме зниження рівня працездатності зореплавця. З метою пояснення й оцінки явища невагомості, попередження негативного її впливу було розроблено спеціальні бортові прилади, в основу яких покла­дено принцип моделювання найхарактернішого виду діяльності космонавта — керування космічним кораблем і його складними системами.

Кожний політ додає дослідникам питань — своєрідних косміч­них загадок. І дуже багато таких головоломок таїть у собі неваго­мість. Уявіть ситуацію: треба натиснути кнопку. На Землі це ро­биш не замислюючись, а ось у невагомості обов'язково, перш ніж натиснути, доводиться обміркувати цю дію. Відбувається своєрідна затримка, яка дуже хвилює вчених. Для дослідження цього яви­ща в космос піднімали спеціальний апарат — рефлексограф, який давав можливість фіксувати час рухових реакцій людини.

Під час польоту також досліджуються зір космонавтів, чутливість шкіри, особливості роботи з певними приладами та багато іншого. Численні результати дослідів дозволили дійти висновку, що зміни в працездатності космонавтів під час польотів проходять ніби дві фази. У першій фазі упродовж однієї-двох діб порушується здатність тримати тіло в рівновазі, помітно збільшується кількість помилок при виконанні складних тестових завдань. У другій фазі кількість порушень зменшується, а якість роботи космонавта покращується. Звісно, після цього слід чекати поступового підвищення стомлюва­ності космонавта, що призведе до зниження його працездатності.

Звичайно, динаміка цього процесу знаходиться в безпосередній залежності від індивідуальних особливостей організму, режиму праці й відпочинку в польоті, ступеня підготовки космонавта до польоту тощо. Рівень втомлюваності космонавта залежить і від га­зового складу, температури й вологості кабіни космічного корабля, від харчування та гігієнічних умов космонавтів.

Нині польоти орбітальних станцій становлять беззаперечний науковий і практичний інтерес для космічної медицини, адже саме вони дають спеціалістам відповіді на численні запитання, зокрема на необхідні заходи щодо забезпечення високої працездатності кос­монавтів.

Оскільки давно відкрито дорогу в космос, вважають, що в не­далекому майбутньому стануть можливими туристичні польоти на навколоземну орбіту. А для таких польотів зазначені дослідження мають неабияке значення, як і для подальшого наукового освоєння космосу. А там і до вивчення сусідніх планетних систем недалеко. І підготовку до них уже розпочато!