Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я чула спів у лісах.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

17. Відкриття обручки

Символом подружнього статусу є обручка. Та навряд чи нарече­ні, купуючи їх, замислюються над походженням і значенням цієї традиції. Насправді ж у цього шлюбного символу багата історія, оповита легендами й безліччю життєвих і навіть наукових від­криттів.

Ніхто не може точно сказати, як давно з'явилися обручки, та їх виникнення пов'язують з Давнім Єгиптом. Тоді їм відводилася роль печатки, яка засвідчувала владу та волю фараона, передану через державних представників. Згодом вони стали прикрасою єгиптянок, причому золоті вироби носили багаті жінки, а срібні, бронзові, скляні або глиняні — менш заможні.

За давньогрецькою міфологією, першу обручку за наказом Зев- са носив Прометей як спогад про дні, коли був прикутий до скелі.

Від римлян походить обряд заручин: проста металева обруч­ка, яку наречений дарував батькам обраниці, була символом зобов'язань і здатності утримувати наречену. А традицію надягати обручку під час заручин на палець нареченої пов'язують зі звичаєм купувати жінку. Обручка була комерційним зобов'язанням, під­твердженням того, що угоду буде виконано. Крім того, це був знак для інших чоловіків, що цю жінку вже продано.

Євреї обручкою замінили монетку, яку вручали нареченій на знак зобов'язання майбутнього чоловіка фінансово утримувати дружину.

Золоті обручки вперше з'явилися в єгиптян, які носили їх на безіменному пальці лівої руки. Це було пов'язано з вірою в «арте­рію любові», яка саме від цього пальця веде просто до серця.

Римляни надавали обручкам особливого значення. Вони дару­вали своїм дружинам обручки, стилізовані під ключ, на знак того, що жінка допускається в управління домом на рівних правах і роз­ділятиме з чоловіком усі обов'язки.

Споконвічно церемонія заручин була важливішою за весілля, котре розцінювалося лише як їх вдале завершення. Тільки за часів християнства обручка стала частиною саме весільного об­ряду.

У IX столітті Папа Римський дозволив християнам використо­вувати обручки. Відтоді обручка стала не лише ознакою матеріаль­ної угоди, а й символом вірності й любові.

У XV столітті церковним статутом приписувалося при одружен­ні нареченому одягати залізну обручку (знак сили), а нареченій — золоту (знак ніжності й цнотливості). Пізніше наречений одержу­вав золоту обручку, а наречена — срібну.

Нині купувати обручки — обов'язок нареченого. Проте обруч­ками прикраси стають лише після моменту заручення (реєстрації шлюбу в рагсі або вінчання). Немає й жодних суворих указівок, якою має бути обручка.

Згідно з давніми переказами, обручки після весілля слід носити не знімаючи, адже існувало повір'я: якщо охолоне обручка, охоло­не й кохання. Протягом багатьох століть обручці приписувалося майже містичне значення, про що свідчить безліч пов'язаних із цим прикмет. Наприклад, вважається, що батьки можуть переда­вати свої обручки лише в тому разі, якщо їхній шлюб щасливий. Обручки з позитивною шлюбною енергетикою треба берегти й пе­редавати тій дитині, яка на це заслуговує.

Обручка — це лише символ, хоча й багатозначний. Тож він має уособлювати міцні, гармонійні сімейні стосунки, любов і по­розуміння.