Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать

220. Принципи та стадії виборчого процесу.

Вибори - це спосіб формування органів державної влади і наділення повноваженнями посадової особи через волевиявлення громадян. Виборчий процес - це врегульована законом специфічна діяльність уповноважених органів і громадян, спрямована на формування якісного і кількісного складу органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вибори є рівними (громадяни України беруть участь у виборах на основі рівності, кожний має один голос і використовує його на одній виборчій дільниці), прямими (тобто громадяни обирають кандидата шляхом голосування ), вільними (виборцям забезпечується умови для вільного волевиявлення своєї волі при голосуванні), таємні (забороняється контроль за волевиявленням виборців, кожний голосує окремо).

Принципи виборчого процесу:

(Згідно з ЗУ “Про вибори Президента Укр” і “Про вибори народних депутатів” ст.11)

1) законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес;

2) політичного плюралізму та багатопартійності;

3) публічності та відкритості виборчого процесу;

4) рівності всіх кандидатів;

5) рівності прав партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу;

6) свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу кандидатів на пост Президента України до засобів масової інформації;

7) неупередженості органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій,їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, партій (блоків).

1. Перша стадія - проголошення або призначення виборів. Скажімо, відповідно до ст. 77 Конституції чергові вибори до Верховної Ради відбуваються в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Верховної Ради. Відповідно до ч. 5 ст. 103 Конституції чергові вибори Президента проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Президента. Оголошення про початок виборчої кампанії здійснює Центральна виборча комісія Як правило, в Україні вибори призначаються на вихідний день.

Друг стадія - затвердження або утворення виборчих одиниць (це територіальні виборчі округи, виборчі дільниці. Вибори депутатів проводяться в єдиному загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, який включає в себе всю територію України та закордонний виборчий округ.Вибори Президента України проводяться по єдиному загальнодержавному одномандатному виборчому округу, який включає в себе всю територію України. Для проведення виборів депутатів територія України поділяється на 225 територіальних виборчих округів.

3 стадія — утворення виборчих комісій.(це Центральна виборча комісія, окружні і дільничні комісії + закордонні виборчі дільниці)

4 стадія виборів - це складання списків виборців.До списків виборців включаються всі громадяни України, яким на день виборів виповнюється 18 років та які на момент складання списку постійно проживають на території відповідної виборчої дільниці і мають право голосу. Громадянин може бути включений до списку виборців лише по одній виборчій дільниці.

П'ята стадія - висування і реєстрації кандидатів на виборчі посади. Висування кандидатів на пост Президента України партіями (блоками) та самовисування розпочинається за 89 днів і закінчується за 71 день до дня виборів. Партія (блок) може висунути одного кандидата на пост Президента України. Самовисування — коли особа, яка може бути обрана Президентом особисто подає заяву до ЦВК.

Громадянин України, який має право бути обраним депутатом, може дати згоду балотуватися кандидатом у депутати від партії (блоку). Висування кандидатів у депутати розпочинається за 119 днів і закінчується за 90 днів до дня виборів. Кількість кандидатів у депутати, що висуваються партією (блоком), не може перевищувати кількості депутатів, яка становить конституційний склад ВРУ.Висування кандидатів у депутати здійснюється у вигляді виборчого списку кандидатів у депутати від партії (блоку).Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку), та реєєструє кандидатів у Президенти за умови отримання і пред'явлення ними певних документів, перелічених у ст.58 ЗУ “Про вибори нар депутатів” і ст.51 ЗУ “Про вибори Президента”.

Шоста стадія виборчого процесу передбачає ведення передвиборчої агітації. Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або проти певного суб'єкта виборчого процесу. Передвиборча агітація може бути розпочата наступного дня після реєстрації кандидата і має закінчитися о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

Сьома стадія виборчого процесу - стадія голосування. Голосування виборців на виборах депутатів здійснюється за допомогою виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України. Голосування проводиться у спеціально відведених та облаштованих приміщеннях.Голосування за кандидата в Президенти проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години, за нар депутатів — з 7 до 22 год.

Восьма стадія виборів включає підрахунок голосів і визначення результатів виборів, а також підбивання підсумків виборів. Закони встановлюють термін тривалості цієї стадії, порядок підрахунку голосів, перелік виборчої документації з цих питань. Кінцеві загальні результати виборів встановлюються Центральною або територіальними виборчими комісіями і публікуються в офіційній пресі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]