Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать

4. Адміністративно-правові відносини, їх галузеві ознаки.

Адміністративно-правові відносини - суспільні відносини , що виникають у сфері державного управління і врегульовані нормами адміністративного права.Адміністративно-правові відносини завжди мають державно-владний характер, тобто один із суб'єктів завжди наділений державою владними повноваженнями щодо інших учасників адміністративно-правових відносин. Уданому розумінні не є винятком і так звані "горизонтальні" адміністративно-правові відносини. Виникають (змінюються і припиняються) адміністративні правовідносини за настання конкретних життєвих обставин, які прийнято називати юридичними фактами. Вони кваліфікуються як юридичні, оскільки передбачені в адміністративно-правових нормах (прямо — у гіпотезі, опосередковано — в диспозиції або санкції).

Адмін правовідносини є різновидом правовідносин і їм притаманні загальні ознаки останніх., але разом з тим мають низку галузевих ознак:

  • виникають у зв'язку із здійсненням органами державного управління своїх управлінських функцій, тобто у процесі виконавчо-розпорядчої діяльності.

  • Адміністративні правовідносини виникають у разі обов'язкової участі відповідного органу державного управління або іншого носія повноважень державно-владного характеру.

  • Адміністративні правовідносини можуть виникати за ініціативою будь-якої із сторін. Проте, згода або бажання другої сторони не є обов'язковою умовою їх виникнення. Адміністративні правовідносини можуть виникати всупереч бажанню другої сторони. Дана особливість не випливає з тих обставин, що одна із сторін наділена владними повноваженнями (наприклад, міністерство), а друга — може їх не мати (громадянин).

  • Суперечки, що виникають між сторонами адміністративних правовідносин, як правило, вирішуються як у позасудовому порядку, тобто шляхом прямого юридично-владного розпорядження правомочного органу., так і у суді

  • Якщо учасник адміністративно-правових відносин порушує вимоги норм адміністративного права, то він відповідальний перед державою в особі його органу.

133. Органи адміністративної юрисдикції, їх повноваження.

Система органів адміністративної юрисдикції, тобто органів,які уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення,закріплена КпАП України. Цей перелік є виключним, а компетенція таких органів обмежується Кодексом як за територіальним, так і за предметним принципом.

Справи про адміністративніправопорушення розглядаються: 1) адміністративними комісіями при виконавчих комітетах міських, селищних,сільських рад; 2) виконавчими комітетами селищних, міських, сільських рад; 3)районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами (суддями); 4) органами внутрішніх справ, органами державних інспекцій та іншими органами (посадовими особами),уповноваженими на те Кодексом.

Зазначені органи можна поділити на такі, що розглядають справи колегіально (адміністративні комісії, виконкоми селищнихта сільських рад) та органи, які вирішують справи одноособово, через уповноважених посадових осіб. Більшість державних органів, які мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення,є відомчими, а їх повноваження не виходять за межі галузі, управління якою вони здійснюють. Заходи впливу здійснюють спеціально уповноважені посадові особи цих органів . Це різноманітні інспекції, служби, які виконують адміністративно-юрисдикційні повноваження впродовж своїх державно-управлінських функцій.

Адміністративні комісії вирішують усі справи про адміністративні правопорушення, за винятком віднесених Кодексом до відання інших органів. Так, адмінкомісії розглядають справи пропорушення земельного законодавства та правил охорони магістральних трубопроводів, правил торгівлі та про самовільне будівництво, гадання та порушення тиші в громадських місцях, доведення неповнолітнього до стану сп’яніння і т.і.Адміністративні комісії розглядають справи про адміністративні правопорушення ускладі голови, заступника голови, відповідального секретаря, а також членів комісії. Створюються органами місцевого саморядування.

Виконавчі комітети сільських, селищних міських рад розглядають справи про порушення громадського порядку, правил, що забезпечують підтримання належного санітарного стану в населених пунктах, охорону природи, пам’яток історії та культури, правил благоустрою та забудівлі населених пунктів, торгівлі спиртними напоями, про потраву посівів, а також про інші правопорушення впорядку, встановленому законодавством України.

Районні (міські) суди(судді) розглядають найбільш складні справи, що потребують для їх усебічногорозгляду та правильного вирішення. Це справи по правопорушеннях, вчинених особами, що не досягли віку 18 років, справи по правопорушеннях, що мають вищий, порівняно із іншими адміністративними порушеннями ступінь суспільної шкоди, складні, які мають склад правопорушення дуже схожий з кримінальними злочинами.

Система державних інспекцій та інших органів адмін юрисдикції досить різноманітна.Це органи внутрішніх справ, органи Держ прикордонної служби, орг держ пожежн нагляду, органи залізничного, морського і річкового, повітряного, автомобільного транспорту, органи КРУ, органи Державної податкової служби, НБУ, органи СЕС, органи земельних ресурсів, рибоохорони, рослинництва, органи ПФУ, органи держ статистики, інспекції державного архітектурно-будівельного контролю,органи держ інспекції з експлуатації електрич станцій і мереж та інші, до повноважень яких входять справи конкретного їх галузевого призначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]