Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать

247. Співучасть у злочині; об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті, види співучасників.

У статті 26 КК передбачено, що співучастю в злочині ви­знається умисна спільна участь кількох суб’єктів злочину у вчи­ненні умисного злочину.

Співучасть не створює будь-яких особ­ливих, інших підстав відповідальності – підставою відповідаль­ності і тут, відповідно до ч. 1 ст. 2 КК є склад злочину, але вчинюваний у співучасті.

При розкритті поняття співучасті слід встановлювати її об’єктивну та суб’єктивну сторони цієї форми злочину.

Об’єктивні ознаки співучасті виражені в законі словами – злочин, вчинений декількома (двома або більше) суб’єктами злочину спільно.

Суб’єктивні ознаки – вказівкою, що співучасть – це умисна спільна участь у вчиненні умисного злочину.

Отже, при окресленні об’єктивних і суб’єктивних ознак спів­участі має місце вказівка на спільність.Якщо об’єктивні ознаки співучасті – це спільність діянь учасників, то суб’єктивні ознаки – це спільність їх умислу.

Об’єктивні ознаки співучасті полягають у тому, що: співучасть є тільки там, де в злочині беруть участь кілька осіб, тобто дві або більше. Причому кожна з цих осіб повинна мати ознаки суб’єкта злочину – бути особою фізичною, осуд­ною і досягти віку кримінальної відповідальності; співучасть – це діяльність спільна. Спільність як об’єктив­на ознака співучасті містить у собі такі три моменти:

а) злочин здійснюється загальними зусиллями всіх спів­учасників. Роль, функції кожного зі співучасників можуть відрізнятися, але при цьому злочин – це результат загальної, спільної діяльності всіх співучасників, кожний з них робить у вчинення злочину свій внесок.

б) спільність також означає, що наслідок, який досягаєть­ся в результаті вчинення злочину, є єдиним, неподільним, за­гальним для всіх співучасників. За цей наслідок відпові­дальність несуть всі співучасники, незалежно від тієї ролі, яку кожен із них виконував у злочині

в) спільність при співучасті означає, що між діями спів­ учасників і тим злочином, що вчинив виконавець, має місце причинний зв’язок. Причому опосередкований причинний зв’я­зок, оскільки загальний результат досягається лише шляхом свідомої діяльності виконавця. Діяльність кожного співучас­ника має за часом передувати тому злочину, що вчинює вико­навець, вона створює реальну можливість для виконавця вчи­нити цей злочин. Виконавець же втілює цю можливість у дійсність, заподіюючи необхідний наслідок. Дійсно, той, хто підмовив особу вбити потерпілого, і той, хто дав для цього зброю, тим самим створили реальну можливість для вбивці здійснити задумане. Однак втілення цієї можливості в дійсність залежить від діяння виконавця. Саме тому причинний зв’язок тут має опосередкований характер. Якщо такого причинного зв’язку немає, то немає такої об’єктивної ознаки співучасті як спільність, а, отже, немає і співучасті. Візьмемо простий при­клад. А. до вчинення розбою обіцяє Б. сховати викрадене май­но. Тут дії А. – заздалегідь дана обіцянка Б. сховати викрадене – є у причинному зв’язку з розбоєм, що вчинив Б. Тому А. – спів­учасник, а саме пособник розбою. Однак уявімо собі, що Б. вчи­нив розбій, а потім, бажаючи сховати викрадене, прийшов до свого знайомого А. з проханням сховати викрадене, що А. і вчи­нив. Тут співучасті немає, оскільки дії з приховування викра­деного заздалегідь не були обіцяні Б., не є з ними в причинно­му зв’язку, а тому не є співучастю. Відповідальність А. за таке приховування як за окремий злочин буде розглянуто в § 6 цьо­го розділу.

Суб’єктивні ознаки співучасті – умисна спільна участь у вчиненні умисного злочину. У законі суб’єктивну сторону співучасті у злочині (суб’єктивні ознаки співучасті) виражено словами – злочин вчинюється умисно і спільно. З цього форму­лювання закону випливає, що:

а)співучасть можлива лише в умисних злочинах;

б) всі особи, що беруть участь у злочині (всі співучасники), діють умисно.

Співучасть у злочинах, вчинених із необережності, є неможли­вою. При співучасті не тільки діяння має бути умисним, але і всі співучасники повинні діяти також умисно. Звідси випливає, що, якщо одна особа діє з необережності, а друга, використо­вуючи це, діє умисно – співучасті немає .

Діяти умисно при співучасті означає, що всі співучасники мають спільний умисел. Отже, спільність характеризує не тільки об’єктивну, а й суб’єктивну сторону співучасті в злочині. Спільність умислу означає, що між співучасниками завжди має місце змова щодо вчинення конкретного злочину. Саме спіль­ний умисел і дістає об’єктивне вираження у спільності діянь співучасників. Причому змова – це обов’язкова ознака будь-якої співучасті. Вона може мати різний характер, виражатися різним способом. У більшості випадків така змова має усний характер, коли співучасники узгоджують свої дії словесно. Од­нак можлива й письмова змова – шляхом обміну записками, накресленням плану дій чи іншою знаковою інформацією. Можлива змова і за допомогою використання технічних систем (телефону, Інтернет тощо). Рідше зустрічається змова, що полягає в конклюдентних діях. Конклюдентними (від лат. «conclusio» – висновок) вважають мовчазні дії, з яких можна зробити висновок про дійсні наміри особи. Це, наприклад, обмін жестами, мімікою, певними рухами, внаслідок чого дії співучасників стають узгодженими. У будь-якому випадку змова, взаємна узгодженість – це обов’язкова ознака спів­участі.

Умисел при співучасті, як і в злочині, вчинюваному однією особою, містить інтелектуальні та вольові моменти. Однак, ос­кільки злочин вчинюється в співучасті, ці моменти умислу ма­ють свою специфіку.

Специфіка інтелектуального моменту полягає в тому, що співучасник усвідомлює суспільну небезпечність не тільки вчи­неного ним особисто діяння, а і суспільну небезпечність діян­ня, яке вчинює виконавець. Співучасник також передбачає, що в результаті цих дій виконавця настане суспільно небезпечний наслідок. Іншими словами, співучасник повинен бути обізна­ний про злочинні наміри, злочинні діяння виконавця. Вимога про таку поінформованість – найважливіша ознака співучасті. Наприклад, якщо особа, яка вирішила вбити жертву, просить у сусіда рушницю для полювання і сусід цю рушницю дає, а особа цією рушницею вчинює вбивство, співучасті немає, оскільки даючи рушницю, сусід не знав про дійсний намір вбивці. Якщо ж рушницю було дано майбутньому виконавцю саме для вчинення вбивства, має місце співучасть, бо той, хто дав рушницю, діє узгоджено з виконавцем, обізнаний про його злочинний намір.Вольовий момент умислу при співучасті виявляється, насамперед, у бажанні настання наслідків, коли всі співучас­ники бажають, щоб настали наслідки, яких своїм безпосереднім діянням прагне досягти виконавець. У злочинах із формаль­ним складом співучасники бажають, щоб виконавець вчинив узгоджене ними злочинне діяння.

співучасть у злочині можлива не тільки з прямим, а і з непрямим умислом. Останній може мати місце в поведінці виконавця (співвиконавця) або пособника.

Щодо мети та мотивів діяння, то вони можуть бути як од­наковими, так і різними. Приміром, при вчиненні вбивства всі співучасники можуть мати один мотив – помста до потерпіло­го. Але можуть бути і ситуації, коли співучасники діють із різними мотивами і метою. Наприклад, при вбивстві на замов­лення виконавець, підкуплений підбурювачем, діє з користі, а сам підбурювач може керуватися мотивом помсти, заздрощів до потерпілого.

Не є співучастю не обіцяне заздалегідь переховування злочинця, знарядь і засобів вчинення злочину, слідів злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, або придбання чи збут таких предметів, а також обіцяне до закінчення вчинення злочину неповідомлення про достовірно відомий підготовлюваний або вчинюваний злочин. Такі особи підлягають кримінальній відповідальності лише у випадках, коли вчинене ними діяння містить ознаки іншого злочину.

Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник.

Виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб'єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають кримінальній відповідальності за скоєне, вчинила злочин, передбачений КК.

Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину.

Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]