Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать

107. Кримінальна відповідальність, її підстави та межі.

Визначаючи кримінальну відповідальність, виходять із того, що вона є одним із видів юридичної відповідальності. Юридичну відповідальність можна визначити як вид і міру обмеження державною владою передбачених законом прав і свобод особи, яка вчинила пра­вопорушення.(відповідна реакція держави на вчинене в минулому пра­вопорушення.)

Поняття кримінальної відповідальності відповідає родовим ознакам відповідальності юридичної і, водночас, має видові, визначальні ознаки. Ними є такі: 1) кримінальна відпові­дальність — це вид державного примусу, що полягає, насампе­ред, в осуді злочинця і його діяння обвинувальним вироком суду, а також у покладанні додаткових для винного позбавлень і обмежень; 2) вид і міра обмежень особистого (наприклад поз­бавлення волі), майнового (наприклад штраф) або іншого ха­рактеру (наприклад позбавлення права обіймати певні поса­ди) визначені тільки в кримінальному законі і, насамперед, у санкції кримінально-правової норми, що передбачає відпові­дальність за вчинений злочин; 3) кримінальна відповідальність являє собою реальну взаємодію суду і спеціальних органів ви­конавчої влади, держави та особи, визнаної винною у вчиненні злочину, в результаті чого ця особа зазнає визначених обме­жень; 4) зазнавання зазначених обмежень завжди має виму­шений, а не добровільний характер, оскільки їх застосування є обов’язком суду та спеціально уповноважених органів держа­ви; 5) кримінальна відповідальність можлива лише за вчинен­ня злочину, що є підставою такої відповідальності. З урахуван­ням викладеного, кримінальна відповідальність — це перед­бачене Кримінальним кодексом обмеження прав і свобод особи, яка вчинила злочин, що індивідуалізуються в обвину­вальному вироку суду і здійснюються спеціальними органа­ми виконавчої влади держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КК «підставою кримінальної відпові­дальності визнається вчинення особою суспільно небезпечно­го діяння, що містить склад злочину, передбаченого КК».Єди­ною підставою кримінальної відповідальності є склад злочину.

У межах єдиної підстави кримінальної відповідальності можна виділити його фактичну та юридичну сторони. Фактич­на сторона — це вчинення в реальній дійсності суспільно небез­печного діяння, а юридична — це передбаченість такого діяння в КК. Підставою кримінальної відповідальності є встановлен­ня судом повної відповідності фактичної та юридичної сторін вчиненого. Якщо такої відповідності немає, це свідчить і про те, що немає підстави кримінальної відповідальності, тобто складу злочину.

Частина 3 ст. 2 КК передбачає, що «ніхто не може бути притяг­нутий до кримінальної відповідальності за той самий злочин більш одного разу». Це положення відповідає ч. 1 ст. 68 Кон­ституції України, відповідно до якої «ніхто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за те саме правопорушення».

Кримінальна відповідальність, як реакція держави на вчинений особою злочин. дістає своє вираження у певному правозастосовному акті орга­ну держави, як-то в обвинувальному вироку суду. У зв’язку з цим розрізняють матеріальну і процесуальну підстави кримі­нальної відповідальності. Матеріальною підставою визнаєть­ся злочин, а процесуальною — обвинувальний вирок суду. Відповідно до ч. 2 ст. 2 «особа вважається невинуватою у вчи­ненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаран­ню, доки її вина не буде доведена в законному порядку і вста­новлена обвинувальним вироком суду».

Кримінальні правовідносини, за загальним правилом, існують протягом усього часу відбування засудженим покарання та ще якийсь час після його відбуття — до моменту погашення або зняття судимості. Проте кримінально-правові відносини можуть бути припинені і на більш ранньому етапі. Підстави такого припинення можуть бути різними, наприклад, смерть особи, перебіг строків давності , звільнення особи від кримінальної відповідальності , видання акта амністії або помилування .

Кримінальна відповідальність протікає в рамках кримінально-правових відносин, проте їх часові межі є різними. Так, кримінальна відповідальність виникає з моменту набрання обвинувальним вироком суду законної сили і закінчується, за загальним правилом, моментам припинення відбування покарання. Після цього особа, за загальним правилом, знаходиться ще в статусі такої, яка має судимість, що тягне за собою певні загальногромадянські і кримінально-правові наслідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]