Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать

185. Поняття, умови та порядок вступу у шлюб, недійсність, розірвання шлюбу.

Шлюб — це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Шлюб — це вільний рівноправний союз жінки та чоловіка, що уклад з дотриманням відповідного порядку, встановленого законом, націлений на утворення сім'ї і породжує відповідні майнові та немайнові відносини.

Умовами вступу у шлюб, при відсутності яким шлюб може бути визнаний недійсним:1)добровільність всупу у шлюб; 2)досягнення сторонами шлюбного віку.

КУ та СК встановлюють, що шлюб грунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Згода особи не вважається вільною, якщо в момент укладання шлюбу воно страждало тяжким психічним розладом, знаходилося у стані алкого, наркот, токсичного сп'яніння, в результаті чого не усвідомлювало значення своїх дій і не могло керувати ними, а також якщо шлюб був зареєстрований в результаті фізичного чи психічного насилля.СК встановлює шлюбний вік для жінки — 17, для чоловіка — 18 років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. За заявою особи, яка досягла чотирнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Порядок укладення шлюбу можна звести до наступних етапів. 1. Звернення до державного органу РАЦСу жінки та чоловіка, що бажають укласти шлюб. Заява подається особисто, але принаявності поважних причин - через представників (у цьому разі засвідчується нотаріально).Заява про реєстрацію шлюбу є чинною протягом 3 місяців від дати її подання. 2 Ознайомлення осіб, які бажають зареєструвати шлюб, з їхніми правами та обов'язками, ознайомлення наречених про стан здоров'я.4.Заручини.З моменту подання заяви про реєстрацію шлюбу до органів РАЦСу особи вважаються зарученими (ст. 31 СК).Заручини не породжують у заручених осіб сімейних правтаобов'язків. Сімейним кодексом встановлено правові наслідки відмови заручених осіб від шлюбу. Так, відповідно до ст. 31 СК якщо особою були понесені затрати на приготування до реєстрації шлюбу та весілля, то у разі відмови від шлюбу однієї із сторін, вона зобов'язана відшкодувати другій стороні ці затрати у повному обсязі. Підставами для звільнення від відшкодування понесених затрат є : - протиправна, аморальна поведінка нареченої (нареченого); - приховання нею (ним) обставин, що мають для особи, що відмовилася від шлюбу, істотне значення. 5.Реєстрація шлюбу.Відповідно СК реєстрація шлюбу здійснюється після спливу одного місяця від дня подання заяви про реєстрацію шлюбу. До спливу цього строку реєстрація шлюбу може бути здійснена за наявності поважних причин та з дозволу керівника державногооргануРАЦСу. За наявності наступних випадків шлюб може бути зареєстрований у день поданнявідповідноїзаяви:-вагітністьнареченої; -народженнянеюдитини; - безпосередня загроза для життя нареченого чи нареченої (п. 2 ст. 32 СК).

Присутність нареченого та нареченої в момент реєстрації шлюбу є обов'язковимМісцем реєстрації шлюбу є державний орган РАЦСу, який здійснює реєстрацію шлюбу в урочистій обстановці. Новий СК встановлює можливість реєстрації шлюбу в інших місцях за заявою наречених. При здійсненні реєстрації шлюбу нареченим надається право на вибір прізвища: - обрати прізвище одного з наречених як спільне прізвище або залишити свої дошлюбні прізвища; - приєднати до прізвища нареченого (нареченої) прізвище нареченої (нареченого) та за взаємною згодою визначити порядок їх приєднання. Недійсним визнається шлюб, що укладений при відсутності хоча б одної з умов його укладення чи при наявності хоча б однієї перешкоди для його вчинення.До абсолютно недійсним шлюбів відносяться шлюб:1)зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюб: 2)зареєстрований між особами які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою 3) зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною. У цих випадках орган РАГС за завою заінтересованої сторони анулює актовий запис про шлюб. Шлюб визнається недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка. Шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності. Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та

обов'язків подружжя. Шлюб не може бути визнаний недійсним, якщо на момент розгляду справи судом відпали обставини, які засвідчували відсутність згоди особи на шлюб або її небажання створити сім'ю.

Шлюб може бути визнаний недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований: між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною; між двоюрідними братом та сестрою; між тіткою, дядьком та племінником, племінницею; з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків; з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб. Право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним мають дружина або чоловік, інші особи, права яких порушені у зв'язку з реєстрацією цього шлюбу, батьки, опікун, піклувальник дитини, опікун недієздатної особи, прокурор, орган опіки та піклування, якщо захисту потребують права та інтереси дитини, особи, яка визнана недієздатною, або особи, дієздатність якої обмежена. Шлюб є недійсним від дня його державної реєстрації. Недійсний шлюб не є підставою для виникнення у осіб, між якими він був зареєстрований, прав та обов'язків подружжя.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання: 1)за спільною заявою подружжя, що не має дітей. Орган РАГС виносить постанову про його розірвання після спливу одного місяця від дня подання заяви.2)за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менш як 3 роки.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду.Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини та окрім випадків, коли батьківство дитини визнано за іншою особою.

У разі розірвання шлюбу державним органом РАГС шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу; у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]