Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_otvetov__2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.39 Кб
Скачать
  1. Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні: задачі, правовий статус, склад, компетенція.

Розділ 4 Конституцій із змінами від 08.12.2004 N 2222-IV

ВРУ (парламент) є єдиним органом законодавчої влади в Україні, вищий представницький орган державної влади, що виконує згідно з Конституцією законодавчу, контрольну, засновницьку функції. ВРУ — колегіальний, виборний, однопалатний, постійно діючий орган законодавчої влади. Прламент в Україні є пріоритетним органом в системі органів держ влади. Він злійснює законодавчу владу, бере участь у формуванні органів виконавчої і судової влади, є загальним представником народу і виразником його волі. Конституційно-прав статус ВРУ обумовлений президентсько-парлам формою правління. Це проявляється в підзвітності і підконтрольності КМУ перед ВРУ, в існуванні права Президента розпустити ВРУ, право вето на закони.

Конституція закріплює взємовідносини між ВРУ з судовою і виконавч владою. ВРУ призначає вибори Президента, звільняє його у порядку імпічменту, за поданням президента призначає Прем'єр-міністра України, Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України, призначення за поданням Прем'єр-міністра України інших членів К МУ, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України, членів КМУ.

Призначає і звільняє половину складу Ради НБУ, Голову та членів Рахункової палати. Взаємовідносини з судовою владою: призначає третину КСУ, обирає суддів безстроково.

Строк повноважень Верховної Ради України становить п'ять років. Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менш як 2\3 від її конституційного складу. Конституційний склад ВРУ - 450т народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років. У ВРУ за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу ВРУ. Коаліція депутатських фракцій у ВРУ відповідно до Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем'єр-міністра України, а також відповідно до Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу КМУ.

ВРУ обирає із свого складу Голову ВРУ, Першого заступника і заступника Голови ВРУ та відкликає їх з цих посад.

ВРУ затверджує перелік комітетів, що утворюються з числа нар депутатів, вибирає голів. Комітети здійснюють законодавчу роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесені до повноважень ВРУ. ВРУ у межах своїх повноважень може створювати тимчасові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань.

Роботу ВРУ забезпечує Апарат ВРУ. Його голову призначає і знімає з посади ВРУ.

Компетенція парламента — сукупність предметів його відання і повноважень.

Ст.85 КУ зазначає перелік пвноважень ВРУ.

У сфері держ управління (побудови): внесення змін до Конституції, прийняття законів, призначення всеукраїнського референдуму, встановлення держ символів, здійснення контролю, призначення і звільнення з посад.

У сфері зовн політики, оборони і держ безпеки: визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, затвердження загальної структури, чисельності, визначення функцій Служби безпеки України, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також Міністерства внутрішніх справ України, надання законом згоди на обов'язковість міжнародних договорів України, здійснює клонтроль за наданням позик.

У сфері охорони прав і свобод людини і громадянина:визначає права і свободи, гарантії цих прав, статус громадян і іноземців і т.д.

В економічній сфері: затверджує Держбюджет, затвердження загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]