Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 10

Державні цільові фонди

331

Нормативно-правові акти Пенсійного фонду України підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому законодавством. Рішення, прийняті в межах його компетенції, є обов'язковими для виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності та громадянами.

вз* Джерелами формування коштів Пенсійного фонду України є:

+ страхові внески;

+ кошти державного бюджету та державних цільових

фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду України у

випадках, передбачених законодавством; + благодійні внески юридичних та фізичних осіб; + добровільні внески на загальнообов язкове державне пенсійне

страхування; + банківські кредити;

+ інші надходження відповідно до законодавства. «з* Кошти Пенсійного фонду України спрямовуються на:

+ фінансування виплати пенсій у солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України;

+ оплату послуг з виплати та доставки пенсій;

+ формування резерву коштів Пенсійного фонду України;

+ погашення банківських кредитів та відсотків за їх викорис^ тання;

+ створення та функціонування системи персоніфікованого обліку відомостей у системі обов'язкового державного пенсійного страхування;

+ утримання центрального апарату та органів Пенсійного фонду України, розвиток їх матеріально-технічної бази;

+ організацію роз 'яснювальноїроботи серед населення та здійснення інших заходів відповідно до завдань Пенсійного фонду України.

Кошти Пенсійного фонду України зараховуються на єдиний рахунок Пенсійного фонду України і зберігаються на окремих рахунках його органів в уповноваженому банку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Кошти Пенсійного фонду України використовуються виключно за призначенням і вилученню не підлягають.

Керівництво діяльністю Пенсійного фонду України здійснюється правлінням Пенсійного фонду України, чисельність і персональний склад якого затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Пенсійний фонд України є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки (у тому числі валютний) в установах банків, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

10.3. Фонд соціального страхування

Фонд соціального страхування є єдиним органом, який у межах наданих йому повноважень здійснює керівництво та управління обов'язковим державним соціальним страхуванням.

Збір на обов'язкове соціальне страхування, крім збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, сплачується платниками збору на рахунок Фонду і зараховується до нього як до державного цільового позабюджетного фонду.

ШОсновнищі завданнями Фонду соціального страхування є: Jf ifl

-V забезпечення надходження та акумуляція збору на обов 'язкове соціальне страхування та інших коштів, призначених для фінансування видатків на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, інших видів допомоги, встановлених законодавством, а таком: на санаторно-курортне лікування та оздоровлення працюючих і членів їх сімей;

-► контроль за цільовим використанням коштів, що знаходяться на рахунку Фонду;

-► здійснення організаційно-управлінських заходів щодо забезпечення виплати допомоги по соціальному страхуванню, оплати витрат на санаторно-курортне лікування та оздоровлення працюючих і членів їх сімей.

оз> Фонд соціального страхування відповідно до покладених на нього завдань:

> здійснює контроль за додержанням вимог законодавства про обов'язкове державне соціальне страхуваннял за своєчасним і

332

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]