Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 5

Державні фінанси

181

03= Видатки на розвиток агропромислового комплексу

Частка видатків Державного бюджету України на фінансування розвитку сільського господарства має бути не меншою за 5 відсотків видатків бюджету.

Статті видатків Державного бюджету України щодо фінансування сільського господарства формує безпосередньо Міністерство аграрної політики України, виходячи із загальних обсягів бюджетних асигнувань на галузь.

За рахунок бюджетних коштів фінансуються такі видатки на розвиток агропромислового комплексу:

© Видатки на поліпшення земельних ресурсів:

  • оплата робіт щодо докорінного поліпшення земель;

  • проведення земельної реформи;

  • хімічна паспортизація земель.

© Видатки на сільськогосподарське виробництво:

  • державна програма селекції у тваринництві й птахівництві;

  • заходи щодо боротьби зі шкідниками та хворобами сільсько-

господарських рослин;

  • протиепізоотичні заходи;

  • підтримка виробництва продукції тваринництва й рослин-

ництва;

- фінансування витрат на закладання і догляд за молодими

садами, виноградниками та ягідниками;

  • державна програма селекції в рослинництві;

  • державна підтримка селянських (фермерських) господарств;

  • часткова компенсація ставки за кредитами комерційних банків,

що надаються сільгосптоваровиробникам та іншим підприємствам агропромислового комплексу.

Ф Видатки на закупівлю сільськогосподарської продукції та техніки;

© Видатки на дослідження і практичні розробки в галузі сільського господарства:

- виготовлення та розробка проектно-кошторисної документації; випробування дослідних зразків техніки для сільського госпо дарства, харчової та переробної промисловості.

© Видатки на діяльність і послуги в галузі сільського господарства:

  • фінансування господарств, що перебувають в особливо складних кліматичних умовах;

  • заходи, пов'язані із формуванням державного насіннєвого страхового фонду.

За рахунок бюджетних коштів фінансуються також видатки на лісове господарство, рибальство і мисливство, водне господарство.

Із видатків на розвиток агропромислового комплексу, що фінансуються з державного бюджету, надзвичайно важливими для впровадження науково-технічного прогресу в розвиток сільського господарства є державні цільові програми розвитку селекції в рослинництві й тваринництві і захисту рослин.

в®" Фінансова підтримка малого підприємництва

Мале підприємництво є важливим фактором розвитку та ефективного функціонування економіки. Місце і роль малого підприємництва в національній економіці визначаються тим, що воно, як особливий сектор ринкової економіки, є основою дрібного виробництва, забезпечує швидку окупність витрат, широку свободу ринкового вибору, визначає темпи економічного розвитку, структуру та якісну характеристику ВВП, забезпечує насичення ринку товарами, послугами й додатковими робочими місцями, сприяє послабленню монополізму в економіці.

Особливе значення малого підприємництва виявляється у стимулюванні розвитку економічної конкуренції, структурної перебудови економіки, формуванні нового соціального прошарку підприємців-власників, які є соціальним підґрунтям економічної реформи і забезпечують стабільність суспільства та гарантії незворотності руху до ринку під час періоду до ринкової економіки. Про роль і можливості малого підприємництва свідчить досвід промислово розвинених країн, в економіці яких йому за деякими показниками належить значне, а часом і провідне місце. На мале підприємництво у цих країнах припадає до 80-90 відсотків усіх підприємств, до 40-60 відсотків виробництва валового внутрішнього продукту.

Становлення і розвиток малого підприємництва в Україні відбувається в досить складних і суперечливих умовах трансформаційних змін. На сьогодні в Україні існує майже 200 тисяч малих підприємств, працює близько 1 млн. підприємців без створення юридичної особи, майже 40 тис. фермерських господарств.

Всього у малому підприємництві зайнято понад 2,7 млн. чоловік, або 9 відсотків працездатного населення України. У той же час мале підприємництво виробляє 11 відсотків загального обсягу виробництва продукції (робіт, послуг) у цілому по Україні, що свідчить про ефективніше функціонування малого бізнесу порівняно з великим.

Слід відзначити і міжнародний аспект розвитку малого та середнього підприємництва в Україні. Рівень розвитку малого

182

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]