Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 2

Фінансова система

47

+ різні напрямки здійснення видатків або ж використання доходів: корпоративні доходи використовуються переважно на закупки товарів і послуг, а державні -щей для цілей здійснення такзваних трансфертних платежів (виплата допомог при безробітті, стипендій, пільг тощо);

+ доходи і видатки корпорацій формуються на добровільних засадах, а держави - в примусовому порядку на обов'язковій законодавчій основі;

+ різний характер руху доходів і видатків (рух доходів! видатків у державному секторі фінансової системи здійснюється на нееквівалентних засадах, а в корпоративному секторі - на еквівалентних).

Фінанси домогосподарств є засобом створення та використання фондів фінансових ресурсів для задоволення особистих потреб громадян.

Джерелом створення вказаних фондів є заробітна плата й інші джерела доходів кожного громадянина чи його сім'ї. До доходів домогосподарств належать доходи від продажу власного капіталу, землі, продукції підсобних господарств, доходи, одержані від здачі в оренду майна, відсотки на капітал, вкладений у цінні папери тощо. До видатків домогосподарств належать витрати на придбання споживчих товарів, оплату наданих послуг і виконаних робіт, формування заощаджень, купівлю цінних паперів та інші витрати. Домогосподарства за своєю економічною суттю - це господарські структури виняткового типу, діяльність яких ґрунтується на створенні й використанні фондів фінансових ресурсів. Ця підсистема безпосередньо пов'язана з іншими підсистемами фінансової системи.

Так, домогосподарства одержують кошти з бюджету та від господарських структур у рахунок оплати праці та при одержанні безоплатних послуг від держави. Зі свого боку домогосподарства вносять платежі до бюджету та централізованих фондів, беруть участь у формуванні й використанні страхових фондів, є суб'єктами фінансового ринку. Економічна суть і призначення кожної із підсистем найповніше розкривається в їх взаємодії та методах впливу на інші системи економіки держави.

© Сфера міжнародних фінансів - відображає рівень світового господарства і за її допомогою стає можливим визначення характеру діяльності на даному рівні національних суб'єктів господарювання та держави. Міжнародні розрахунки як ланка міжнародних фінансів

48 Тема 2

характеризують переміщення цінностей між окремими країнами. Система міжнародних розрахунків базується на валютному регулюванні, яке передусім полягає у встановленні курсів валют. Задля досягнення еквівалентного обміну необхідним є знаходження достовірного співвідношення тих чи інших валют, а внаслідок певного відхилення встановленого курсу валют від реального виникає реальна необхідність міжнародного перерозподілу доходів та існуючих фінансових ресурсів. Останній процес можна порівняти із ціновими механізмами перерозподілу, що фактично діють як на внутрішньому, так і на зовнішньому (світовому) ринках. У наш час світові проблеми, пов'язані з валютним регулюванням є досить складними, тому що встановлені курси валют надзвичайно рідко збігаються з економічними реаліями. Отже, мова йде саме про наявність певної розбалансованості фінансової системи в сфері міжнародних фінансів, що передбачає пошук шляхів до встановлення абсолютної рівноваги у даній сфері. Беручи до уваги вищесказане, а також значні технічні труднощі, що виникають при міжнародних розрахунках, у рамках Європейського Союзу нещодавно успішно реалізувався проект переходу до єдиної валюти - євро. Вже зараз можна з упевненістю констатувати, що дана валюта має стійкі позиції на міжнародному ринку. Проте, доки у світі немає дійсно єдиної для всіх держав валюти, неможливо вести мову і про реальну можливість збалансування міжнародних фінансів у складі світової фінансової системи. Ланка взаємовідносин з міжнародними політичними, економічними, гуманітарними, фінансовими та іншими організаціями характеризує формування і використання фондів фінансових ресурсів вищезазначених організацій, причому суб'єкти та характер цих взаємовідносин визначаються статутом тієї чи іншої організації. Зокрема, усі країни-члени ООН сплачують членські внески до бюджету даної політичної організації, а кошти із цього бюджету використовуються на утримання органів ООН, фінансування міжнародних проектів та проведення різноманітних заходів згідно затвердженого плану даної організації. За допомогою даної ланки міжнародних фінансів, у тому числі, здійснюється і міжнародний перерозподіл фінансових ресурсів, оскільки існує можливість надання тими чи іншими міжнародними організаціями фінансової допомоги окремим державам світу. Міжнародні фінансові інституції, як ще одна ланка міжнародних фінансів, являють собою своєрідну надбудову над сукупністю національних фінансових систем і характеризують зародження єдиної фінансової системи у напрямку світового співробітництва. У даний час ці

Фінансова система 49

інституції виконують, як правило, функції надання фінансової допомоги у формі кредитів країнам, що її потребують. Серед подібних інституцій можна назвати:

^ Міжнародний валютний фонд,

*h групу Світового банку,

^ Європейський банк реконструкції та розвитку,

% Африканський банк розвитку,

% Азіатський банк розвитку,

^> Міжамериканський банк розвитку.

О Фінансовий ринок як сфера забезпечення реалізації фінансових відносин охоплює кругообіг фінансових ресурсів як специфічного товару і є важливою складовою фінансової та економічної систем, оскільки фінансовий ринок є насамперед елементом фінансової системи, якому в цій системі належить особливе місце.

- Специфіка фінансового ринку проявляється у толщ :§щщнщііщ

—► виступає певною надбудовою, через яку здійснюється координація функціонування фінансової системи в цілому;

—► виступає саме як ринок, на якому здійснюється купівля-продаж специфічного товару - фінансових ресурсів.

Головною функцією фінансового ринку є трансформація незадіяних фінансових коштів у позичковий капітал, тобто в грошовий капітал, власник якого надає його іншим особам на встановлений термін на умовах повернення з оплатою певного відсотку.

CS- Фінансовий ринок поділяється на:

О грошовий ринок; ■=> ринок капіталів.

0 Грошовий ринок - це ринок короткострокових кредитних операцій (до 1 року). В свою чергу, грошовий ринок поділяється на:

> обліковий ринок;

У міжбанківський ринок;

> валютний ринок.

eg" Ринок капіталів поділяється на:

  • ринок цінних паперів;

  • ринок середньо- та довгострокових банківських кредитів.

Ринок капіталів є найважливішим джерелом довгострокових інвестиційних ресурсів для урядів, корпорацій та банків. Якщо

грошовий ринок надає високо ліквідні кошти в основному для задоволення короткострокових потреб, то ринок капіталів забезпечує довгострокові потреби в фінансових ресурсах.

Інша класифікація, яка може бути застосована до фінансового ринку, базується саме на виокремленні регіональних аспектів його функціонування, а саме, розгляді національного та міжнародного фінансового ринків.

Головною функцією фінансового ринку є забезпечення процесу розподілу фінансових ресурсів в економіці. Він створює умови для вільного міжгалузевого обігу капіталів, дозволяє перетворювати нагромадження в робочі інвестиції. Виступаючи оптимальним розподільчим механізмом, фінансовий ринок сприяє зниженню витрат, що виникають в процесі руху капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]