Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 13

б) тільки в бездокументарній формі;

в) у документарній та бездокументарній формах.

11. Відповідно до чинного законодавства України форму випуску цінних паперів визначає:

а) Національний банк України;

б) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

в) емітент;

г) інвестор.

Ш Додаткова література з теми

  1. Маслова CO., Опалов О.А. Фінансовий ринок. Навчальний посібник. Друге видання, виправлене. - К.: Каравела, 2003. - 344 с

  2. Шелудько В.М. Фінансовий ринок: Навч. посіб. - К.: Знання-ITpecJ 2002. - 535 с - (Вища освіта XXI ст.).

487

Фінансовий ринок

Тема 14

МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ

Q План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Економічна сутність та структура міжнародних фінансів

  2. Міжнародні фінансові інститути

  3. Світовий фінансовий ринок

Ключові поняття та терміни

Міжнародний грошовий ри нок

Паритет

Паритет валютний

Форвардний курс

Спотовий курс

Позичковий процент

Депозитний процент

Валютний ринок

Ф'ючерс

Опціон

Спотовий ринок

Форвардний ринок

Фондовий ринок

Іноземні облігації

Єврооблігації

Фінансові операції

Міжнародні фінанси

Світова фінансова система

Глобалізація

Міжнародні фінансові орга нізації

Міжнародний валютний фонд

Група Всесвітнього банку

Міжнародний банк рекон струкції та розвитку

Міжнародна асоціація розвитку

Світовий фінансовий ринок

Форексний ринок

Банкнотний ринок

Своп-ринок

Ф'ючерсний ринок

Спред

Міжнародний кредит

Суверенний дефолт

Кредитна лінія

Проектне фінансування

Овернайт-позиція

Фірмовий кредит

Авансований платіж експор тера

Суверенний дефолт

Європапери

Андерайтинг

Міжнародний ринок титулів власності

14.1. Економічна сутність та структура міжнародних фінансів

Міжнародні фінансові операції мають давню історію і пов'язані насамперед із розвитком міжнародної торгівлі, з піднесенням товарно-грошових відносин. Значного імпульсу зазнали міждержавні фінансові зв'язки в епоху становлення світового ринку,

488

Тема 14

великих географічних відкриттів, зародження індустріальної цивілізації.

Сьогодні міжнародні фінансові відносини є однією з визначальних підсистем світового господарства, яка здійснює вирішальний вплив на національну і світову економіку.

Міжнародні фінансові відносини являють собою досить складну систему руху грошових потоків. Вони можуть бути згруповані за такими напрямами:

■=> взаємовідносини між суб'єктами господарювання різних країн;

■=> взаємовідносини держави з юридичними і фізичними особами інших країн;

■=> взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними організаціями;

■=> взаємовідносини держави і суб'єктів господарювання з міжнародними фінансовими інституціями.

У сфері міжнародних фінансів, крім національних суб'єктів -держави, підприємств і громадян, виділяються наднаціональні суб'єкти - міжнародні організації і міжнародні фінансові інституції. У зв'язку з цим міжнародні фінанси розглядаються у широкому і вузькому розумінні.

У широкому розумінні вони охоплюють усі міжнародні грошові потоки, а у вузькому - міжнародну централізацію коштів і фінансових ресурсів. Розглядаючи міжнародні фінанси у широкому розумінні, у них виокремлюють міжнародні фінансові відносини та дві ланки міжнародних фінансів у їх вузькому розумінні, фінанси міжнародних організацій та міжнародні фінансові інституції.

Міжнародні фінанси - це сукупність обмінно-пере-розподільчих відносин, що виникають у зв'язку з рухом вартості між: окремими країнами та у процесі формування і використання на світовому та регіональному рівнях централізованих грошових фондів.

из- Відносини обміну пов'язані з міжнародною торгівлею. Вони характеризують валютні надходження та валютні платежі, які відображаються у торговельному балансі, стан якого характеризує взаємозв'язки міжнародних грошових потоків. Позитивне сальдо відображає перевищення надходжень над платежами, що є передумовою забезпечення стабільності національної валюти, і навпаки.

сэ= Відносини перерозподілу виникають у процесі формування і використання централізованих грошових фондів світових та

Міжнародні фінанси* 489

регіональних міжнародних організацій і фінансових інституцій. При ^ цьому існують країни-донори, у яких переважають внески до відповідних фондів, та країни-реципієнти, які отримують у різних формах фінансову допомогу за рахунок коштів централізованих фондів.

^гроШ^їЩгютт кРйЩ

—». між підприємствами;

ї між урядами країн;

у між: підприємствами й урядами;

—► між: громадянами й урядами.

Взаємовідносини між підприємствами складаються в процесі купівлі-продажу товарів. Ці взаємовідносини насамперед відображають фінанси суб'єктів господарювання. Однак, оскільки ці суб'єкти належать до різних країн, то дані взаємовідносини відображають рух грошових потоків між країнами. Забезпечення еквівалентності обміну досягається через установлення реального курсу валют. Відхилення курсу валют від реального співвідношення між валютами веде до міжнародного перерозподілу доходів і фінансових ресурсів.

Взаємовідносини між урядами різних країн виникають у сфері державного кредиту, коли одна країна є позичальником, інша -кредитором. Аналогічний характер мають взаємовідносини з урядом певної країни юридичних і фізичних осіб інших країн. За змістом ці всі відносини належать до державного кредиту, а за напрямом руху коштів - до міжнародних фінансових відносин.

Торговельні взаємовідносини між суб'єктами господарювання різних країн охоплюють два грошові потоки: надходження підприємству валютних доходів від експорту товарів і послуг; оплата підприємством товарів та послуг, що імпортуються. Кредитні взаємовідносини є двосторонніми: з одного боку - надання позики позичальником кредитору, з іншого - погашення позики і сплата відсотків.

Здійснення міжнародних фінансових відносин потребує купівлі-продажу необхідної для розрахунків валюти та визначення валютного курсу. Ці операції забезпечуються через спеціальний фінансовий інститут - валютний ринок, який є базовою ланкою сфери міжнародних фінансів.

Отже,

міжнародні фінансові операції здійснюються"" на грошових, валютних та фондових ринках, економічна природа яких змінюється під впливом науково-технологічної революції, транснаціоналізації та глобалізації економічних процесів.

Міжнародний грошовий ринок - це ринок коротко строкових зобов'язань, на якому купуються, продаються та обертаються специфічні високоліквідні фінансові інструменти.

Міжнародний грошовий ринок характеризується паритетом відсоткових ставок, тобто форвардні й спотові курси і відсоткові ставки в різних країнах пов'язані між собою паритетами відсоткових ставок. Це значить, що в умовах досконалої конкуренції очікувана дохідність фінансових активів у різних країнах і на різних ринках має наближатися до однакової середньої (за умов елімінування ризиків). Найдосконалішою така система є на ринках евровалют.

  • Паритет - ціна цінного папера, еквівалентна його номінальній вартості.

  • Паритет валютний - законодавчо встановлене співвідношення між: двома валютами, яке є основою валютного курсу.

  • Форвардний курс - курс за строковою валютною (форвардною) угодою. Його визначають співвідношенням попиту та пропозиції на валютному ринку під час укладання угоди.

Спотовий курс - поточний валютний курс. Розрахунки за угодами на придбання валюти за спот-курсом здійснюється наступного робочого (банківського) дня після укладання угоди.

Важливою формою отримання короткострокових позичкових інструментів є ринок комерційних цінних паперів, який відрізняється від традиційного банківського кредитування.

Головними ринками комерційних цінних паперів у Європі є ринки:

У '■ єврокомерційних паперів;

  • стерлінгових комерційних паперів; t > французьких комерційних паперів;

  • голландських комерційних паперів;

  • комерційних паперів швейцарського ринку.

490

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]