Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 8

Податки та податкова система

281

податкових пільг і звільнень від оподатковування, наданих визначеним секторам (наприклад, металургії).

З метою усунення тиску накопичених помилок і забезпечення комплексного підходу до системи оподаткування Головною державною податковою адміністрацією розроблено і представлено на обговорення проект Податкового кодексу України.

Водночас в Україні кодифікація податкового законодавства відбувається за умов:

> незавершеності процесу реформування усіх сфер господарського і суспільно-політичного життя, завершеність якого є необхідною передумовою для прийняття таких фунда ментальних законодавчих актів, як Податковий, Бюджетний та інші кодекси;

  • незавершеності процесу формування податкової системи, що виявляється не лише в неоднорідності її елементів, неузгодженості, суперечливості окремих законів (кодифікація сприяє розв'язанню цих проблем), а й у відсутності деяких видів податків і, відповідно, законів, що регулюють їх справляння;

  • невідповідності певних елементів наявної податкової системи умовам і потребам соціально-економічного розвитку країни.

За цих обставин кодифікація податкового законодавства передбачає не просто його систематизацію, а й вирішення невластивих процесу кодифікації завдань, зокрема, реформування податкової системи, доповнення її елементами, яких бракує. Однак включення до Кодексу законів або нових норм чинних законів, що не пройшли апробацію на практиці, навряд чи можна оцінити як позитивне в аспекті кодифікації явище, оскільки під час застосування їх можуть виявитися і правові прогалини, і недоречності, і невідповідність окремих положень закону потребам і можливостям української економіки, які будуть вимагати внесення змін і доповнень до Кодексу.

Враховуючи, що в попередні роки основним негативним чинником в оподаткуванні були не так вади у справлянні податків, як нестабільність податкового законодавства, слід, нарешті, реалізувати ідею мораторію на внесення змін у систему оподаткування. Водночас це потребує глибокого аналізу, ретельного відпрацювання й обґрунтування розробленого проекту Податкового кодексу. Ми повністю поділяємо думку про необхідність його впровадження, але не згодні з тим, що це треба зробити якнайшвидше. Такий підхід буде по суті повторенням попередніх помилок.

Розробка проекту Податкового кодексу в Україні тривала кілька років. Роботу над ним було розпочато ще у 1996 р. Однак у першому читанні Верховна Рада України розглянула Кодекс лише влітку 2000 р. Зволікання з його розглядом у другому читанні та остаточним прийняттям пояснюється не стільки об'єктивними труднощами доопрацювання ухваленого в першому читанні проекту, скільки більш глибокими причинами, що потребують докладнішого аналізу.

Перша група причин лежить у теоретичній площині й пов'язана з відсутністю чіткого теоретичного уявлення про те, якою має бути податкова система України. Зокрема, більшість українських науковців, політиків, а також широкої громадськості ще не усвідомлює податки як відносини фіскального обміну частини доходів юридичних і фізичних осіб на суспільні блага. Отже, пізнання податків ще не наблизилося до розуміння їх сутності, залишаючись на рівні описання форми прояву, яка в умовах незрілої демократії приховує, маскує їхню глибинну природу.

Таке розуміння сутності податків практично означає необхідність насамперед визначення обсягу суспільних благ, необхідних для забезпечення нормальної життєдіяльності суспільства на певному етапі його розвитку, тоді як питання оподаткування переносяться в площину забезпечення суспільної згоди на фінансування виробництва встановленого обсягу суспільних благ. Але якщо питання щодо обсягу суспільних благ, які держава повинна і може надавати за певних умов, залишаються невирішеними, важко досягти згоди стосовно конкретних обрисів податкової системи України.

Саме недостатнє усвідомлення взаємозв'язку між податками і суспільними благами стало причиною однобічних підходів до реформування податкової системи, метою яких є зниження податкових ставок за всіма основними податками.

Крім того, визнаючи, що податкова система будь-якої країни є специфічним поєднанням загального і особливого, завдяки чому забезпечується її адекватність політичній, економічній і соціальній системам певної країни, наука не дає вичерпної відповіді на питання, які особливості можуть бути притаманні податковим системам постсоціалістичних країн взагалі та України зокрема.

Друга група причин лежить в економічній площині та пов'язана: а) з економічною зацікавленістю в недосконалому податковому законодавстві, що містить численні "податкові лазівки", використовуючи які, можна зменшувати податкові зобов'язання; б) перетворенням податків на основний інструмент конкурентної боротьби, який дає можливість виключно за рахунок податкових преференцій

282

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]