Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 14

Залежно від критерію класифікації МФО поділяються:

  • за характером діяльності - на міждержавні (міжурядові) та неурядові ;

  • за колом компетенції-на загальної компетенції та спеціальної компетенції;

  • за характером повноважень - на міждержавні, міждержавні з окремими наднаціональними повноваженнями і наддержавні, наднаціональні;

  • за умовами прийому в члени - відкриті та закриті;

  • за сферою діяльності - глобальні, регіональні та двосторонні;

  • за функціями - універсальні та спеціалізовані.

+ До глобальних організацій належать передусім спеціалізовані інститути ООН - Міжнародний валютний фонд та Група Всесвітнього банку, а також ГАТТ-COT (Генеральна угода з тарифів і торгівлі - Світова організація торгівлі).

+ До регіональних міжнародних фінансових організацій належать насамперед регіональні банки розвитку (Європейський банк реконструкції й розвитку - ЄБРР, Міжамериканський банк розвитку - МаБР, Африканський банк розвитку - АфБР, Азійський банк розвитку - АзБР) і регіональні валютно-кредитні та фінансові організації (Європейський центральний банк - ЄЦБ, Європейський інвестиційний банк - ЄІБ, Європейський фонд розвитку - ЄФР тощо). Виникнення регіональних фінансових інституцій зумовлене посиленням ролі країн, що розвиваються, у світовій економіці; специфічними потребами регіонального розвитку; переміщенням основних потоків іноземних приватних інвестицій у промислово розвинуті країни.

За характером повноважень МФО поділяються на три типи: міжнародні організації, які здійснюють координаційні функції; міжнародні організації, які виконують окремі наднаціональні функції; наддержавні (наднаціональні) організації.

cs- МФО координаційного типу поділяють повноваження з державою. Вони різняться співвідношенням повноважень та механізмами регулювання. Як правило, організація має право зобов'язувати своїх членів без їх згоди та проти їх згоди шляхом обов'язкових рішень більшістю голосів. До таких організацій належать, наприклад, більшість установ ООН, які займаються валютно-фінансовими проблемами.

в^ Повноваження МФО з окремими наднаціональними функціями

обмежуються певними сферами. В установчих документах таких

Міжнародні фінанси 499

організацій прямо обмежується компетенція держав-учасниць в окремих сферах, ухвалення рішень державами в цих сферах можливе тільки за згоди міжнародної організації. Це, зокрема, Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Міжнародний банк реконструкції й розвитку (МБРР).

ваг Нарешті, специфіка наднаціональних МФО полягає у створенні обов'язкових для держав-учасниць правил та норм, механізмів контролю та спонукання до виконання цих правил. Ці особливості у сфері регулювання валютно-фінансової та кредитної політики притаманні Європейському Союзові, Європейському валютному союзові, Європейському центральному банку.

Міжнародні фінансові інституції відіграють вагому роль у процесі глобалізації світового господарства. З одного боку, саме їх виникнення є наслідком розвитку об'єктивних процесів поглиблення міжнародного поділу праці, і в цьому аспекті вони можуть розглядатися як особлива форма вияву економічної глобалізації. З іншого боку, міжнародні фінансові структури безпосередньо впливають на цей процес, створюючи валютно-фінансові пере думови більш інтенсивного світового обміну товарами, послугами, капіталом та робочою силою. Тому діяльність цих інституцій є важливим чинником глобалізації світового господарства. J

МФО впливають на глобалізацію світового господарства за кількома напрямами:

© процес глобалізації безпосередньо пов'язаний з лібералізацією міжнародної торгівлі, поточних платежів та руху капіталу. Діяльність міжнародних фінансових організацій спрямована на зменшення або усунення бар'єрів та обмежень у валютно-фінансовій сфері, що значно підвищує ефективність розміщення ресурсів, у тому числі й через міжнародні потоки факторів виробництва. Так, до кінця минулого століття більшість країн-членів МВФ скасувала валютні обмеження на міжнародні поточні операції. Таким чином, МВФ виконав свою основну "системну функцію". Проблемами регулювання міжнародних капітальних операцій займаються Організація економічного співробітництва й розвитку (ОЕСР), частково Міжнародний валютний фонд (МВФ) та Світова організація торгівлі (СОТ); © окремі МФО концентрують значні ресурси, частка яких уже є помітною в глобальних фінансах. Спираючись на вагому фінансову базу, ці інституції використовують їх з метою полегшення пристосування національних економік до

500

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]