Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 14

Банки можуть також відкривати кредитні лінії для іноземних постачальників на оплату закуплених товарів чи послуг або проведення робіт. Виокремлюють міжнародні кредитні лінії загального призначення та спеціальні. Кредитні лінії загального призначення відкриваються на певну суму і дають можливість кредитувати різних імпортерів у країні, що отримала даний кредит. Механізм спеціальних (або проектних) кредитних ліній призначений для кредитування певних проектів.

На ринку банківських кредитів вирізняють міжбанківськийринок, на якому кредитні організації різних країн розміщують тимчасово вільні ресурси, переважно у вигляді короткострокових депозитів, а також поточних рахунків і позик.

Уряди суверенних держав, виконуючи функції кредитора, донора, гаранта і боржника, є активними учасниками ринку несек'юрити-зованих кредитів і позик та використовують низку інструментів боргового фінансування: двосторонні кредити; багатосторонні кредити; цільові позики; синдиковані кредити.

Суверенний дефолт - це відмова уряду держави-боржника від виконання своїх зобов 'язань за борговими цінними паперами, несек'юритизованими позиками і кредитами.

У структурі сучасного кредитного ринку переважає облігаційна форма кредитування. Але вибір форми зовнішнього боргового фінансування - кредитів або цінних паперів - залежить від низки складних факторів, тому час від часу відбувається зміна на протилежну тенденції розвитку відповідних ринкових секторів.

МІЖНАРОДНІ РИНКИ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Міжнародний ринок цінних паперів утворюється складною

системою національних і міжнародних фінансових інструментів та

інститутів. Цей ринок здатний створювати фінансові активи з

різноманітними характеристиками: від короткострокових боргових

інструментів до "вічних" облігаційних позик та акцій, отже,

спроможний задовольнити будь-які потреби позичальників і

запропонувати інвесторам будь-які види фінансових вкладень.

Міжнародний ринок цінних паперів охоплює два великих сегменти:

О іноземні ринки - фінансові ринки держав, на яких укладаються

угоди щодо фінансових активів нерезидентів - іноземних

цінних паперів. Це означає, що обіг іноземних цінних паперів

регулюється законодавством тієї країни, де вони були

випущені. Іноземні ринки належать до традиційних між-

народних фінансових ринків.

Міжнародні фінанси 533

© еврорынок, де здійснюється обіг цінних паперів, грошовим компонентом яких є евровалюта, тобто валюта, яка перебуває в руках нерезидентів країни її походження. Офіційне визначення статусу європаперів наведене в законодавстві Європейського Союзу. Згідно з Директивою Комісії ЄС №89/ 298/ЕЕС, європапери - це обігові цінні папери, які: ■=> проходять андерайтинг і розміщуються за посередництвом

синдикату, щонайменше два учасники якого зареєстровані в

різних країнах; «=> пропонуються у значних обсягах в одній або більше країнах,

за винятком країни реєстрації емітента; ■=> можуть бути початково придбані (у тому числі й шляхом

підписки) лише за посередництва кредитної організації або

іншої фінансової інституції.

Андерайтинг - придбання цінних паперів нових випусків з метою подальшого розміщення (продажу) на первинному ринку.

Євроринок не підпадає під юрисдикцію окремої держави, отже, не регулюється її законодавством, хоча учасники ринку мають діяти в рамках законів тієї країни, де вони здійснюють операції.

З огляду на тривалість залучення коштів та характер їх використання міжнародний ринок цінних паперів включає в себе:

0 Міжнародний ринок боргових цінних паперів, який охоплює ринок міжнародних облігацій і ринок середньострокових нот, а також цінні папери грошового ринку.

® Міжнародний ринок титулів (прав) власності, представлений

міжнародними акціями та іншими правами власності, що є похідними

від акцій інструментами, зокрема такими, як депозитарні розписки.

Загальна структура міжнародного ринку цінних паперів

Рис. 14.3. Міжнародний ринок цінних паперів



представлена на рис. 14.3.

Залежно від типу емітента міжнародний ринок цінних паперів поділяється на:

О ринок суверенних боргів, який утворюється зобов'язаннями, випущеними на міжнародний ринок урядовими інституціями або державними установами якоїсь країни. Окремий сектор ринку суверенних боргів - ринок облігацій Бреді, які випускаються в рамках програми скорочення заборгованості країн, що розвиваються;

© ринок приватних боргів, це цінні папери, емітовані приватними фінансовими інституціями і нефінансовими корпораціями. Ринок приватних боргів за обсягами майже в 4 рази перевищує ринок суверенних боргів, хоча останнім часом динаміка його розвитку дещо уповільнилася.

Як джерела фінансування міжнародні ринки цінних паперів мають важливі переваги порівняно з банками та іншими фінансовими посередниками.

Протягом останніх 10 років щорічний обсяг міжнародних емісій цінних паперів зріс більш ніж у 6 разів. Найбільшою мірою це зростання стосувалося міжнародних емісій звичайних акцій - їхній щорічний обсяг збільшився майже у 20 разів. Утім, фінансування через різні інструменти на міжнародному ринку цінних паперів розподіляється нерівномірно. Міжнародний ринок боргових зобов'язань розвинутий значно більше за міжнародний ринок акцій. Основними інструментами залучення фінансування є міжнародні облігації й середньострокові ноти, причому понад 50 % ринку припадає лише на два інструменти - прості єврооблігації та середньострокові євроноти.

Розглянемо основні тенденції, які на сьогодні визначають розвиток світового ринку цінних паперів:

О Фінансова глобалізація - процес інтеграції міжнародних і національних фінансових ринків у єдиний світовий фінансовий ринок. Основою процесів фінансової глобалізації та інтеграції, посилення тенденцій взаємозалежності і взаємозв'язку ринків цінних паперів стали:

> лібералізація національних фінансових ринків, яка забезпечила спрощений доступ на зовнішні ринки, і посилення активності учасників ринків у провідних фінансових центрах світу - США, Європі, Японії;

> новітні технологий інновації, які з 90-х років набувають дедалі більшого поширення у фінансовій сфері;

534

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]