Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать
  • 9.1. Теоретичні основи становлення та розвитку місцевих фінансів

    Формування в Україні фінансової системи, адекватної новим ринковим умовам, стало важливим чинником і необхідною передумовою розбудови місцевих фінансів. Децентралізація управління економікою в процесі переходу від адміністративно-

    296 Тема 9

    Ключові поняття та терміни

    D План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

    1. Теоретичні основи становлення та розвитку місцевих фінансів

    2. Місцеві бюджети - основа місцевих фінансів України

    3. Доходи та видатки місцевих бюджетів України

    4. Основні напрями зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування

    МІСЦЕВІ ФІНАНСИ

    ТЕМА 9

    Місцеві фінанси

  • Бюджетні повноваження

  • Органи місцевого самоврядування

  • Місцеві фінансові інститути

  • Функції місцевих фінансів

  • Місцеві податки та збори

  • Доходи, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджет-них трансфертів

  • Доходи, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюд-жетних трансфертів

  • Власні доходи

  • Закріплені доходи

  • Регулюючі доходи

  • Кошик доходів місцевого бюджету

  • Міжбюджетні відносини

  • Міжбюджетні трансферти

  • Субвенція

  • Дотація

  • Фінансові нормативи

  • Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості

  • Індекс відносної податково-спроможності

  • Коефіцієнт вирівнювання

  • Видатки місцевих бюджетів

  • Поточні видатки

  • Видатки розвитку

  • Видатки, пов язані з виконанням власних повноважень місцевого самоврядування

  • Видатки, пов'язані з реалізацією делегованих повноважень

командної економічної системи до економічної системи перехідного типу, надання більших повноважень місцевим органам самоврядування, запровадження Бюджетного Кодексу в Україні призвело до формування повнокровної системи місцевих фінансів в Україні.

Процеси, які мали місце щодо роздержавлення власності, формування власної бюджетної системи України, створення її податкової системи, передачі фінансування майнових комплексів соціально-культурної сфери господарюючих суб'єктів місцевим органам виконавчої влади та самоврядування, наростання економічної кризи, зокрема, платіжної, історичні особливості формування економічної системи країни, зміна системи управління сукупними державними видатками, мали визначальний вплив на становлення місцевих фінансів.

Один із дослідників проблем місцевого самоврядування В.Кравченко дав таке визначення місцевих фінансів:

Місцеві фінанси - це система формування, розподілу і використання фінансових ресурсів для забезпечення місцевими органами влади покладених на них функцій і завдань, як власних, так і делегованих.

Основою побудови ефективної системи місцевих фінансів є законодавчо закріплений розподіл бюджетних повноважень між центральною владою та органами місцевого самоврядування, і це є початком становлення самостійного інституту місцевих фінансів.

Місцеві фінанси як система включають в себе декілька основних взаємопов'язаних структурних елементів: видатки, доходи, способи формування доходів, місцеві фінансові інститути, суб'єкти, об'єкти, взаємовідносини між суб'єктами фінансової системи.

Видатки є головним елементом системи місцевих фінансів, адже через них здійснюється фінансування функцій та завдань, що покладаються на місцеву владу. Наявність обумовлених функціями та завданнями місцевих органів влади видатків є передумовою формування доходів місцевих фінансів. Методи та джерела формування доходів зумовлені характером та особливостями економічної системи. Закономірним явищем є те, що основним джерелом формування доходів місцевих органів влади в більшості країн є місцеві податки і збори, а також комунальні платежі, доходи від комунального майна та землі, доходи від діяльності комунальних підприємств, залучення кредитних ресурсів і мобілізація коштів за рахунок комунальних позик, трансфертних платежів.

Місцеві фінанси 297

Безпосередньо із вищезгаданими елементами системи місцевих фінансів тісно пов'язане функціонування фінансових інститутів. Під фінансовими інститутами слід розуміти, з одного боку - сукупність норм права, звичаїв, традицій, з іншого - сукупність організаційних структур, які забезпечують функціонування місцевих фінансів. Такими інститутами є самостійний місцевий бюджет, валютні та цільові фонди, комунальна власність, місцеві податки та збори, комунальний кредит, комунальні позики, фінансові ресурси комунальних підприємств тощо. Більшість інститутів у системі місцевих фінансів України перебувають якщо не на стадії становлення, то на зародковому етапі.

Місцеві фінанси - це особлива форма фінансових відносин, яка розвивається як в економічних, так і в правових, політичних формах. Утвердження таких відносин безпосередньо пов'язане з діяльністю суб'єктів цих відносин. Головним суб'єктом цих відносин є територіальні громади села або декількох сіл, селища чи міста та органи місцевого самоврядування. До суб'єктів системи місцевих фінансів належить держава в особі її органів управління і влади на місцях, а також юридичні та фізичні особи у сфері фінансів місцевих органів влади.

Об'єктом системи місцевих фінансів є фінансові ресурси, що мобілізуються, розподіляються і використовуються місцевими органами влади для виконання покладених на них функцій та завдань.

Значення та роль місцевих фінансів та їх вплив на економіку і соціальну сферу проявляється у таких функціях:

О Розподільча. Мобілізована частина валового внутрішнього продукту через систему місцевих фінансів, її розподіл та перерозподіл забезпечує соціально-економічний розвиток територіальних громад.

© Фіскальна. Місцеві фінанси є фіскальним інструментом, який дозволяє забезпечувати необхідними ресурсами виконання завдань місцевими органами влади.

© Забезпечення громадських послуг. Місцеві фінанси є інструментом забезпечення громадських послуг. Місцеві органи влади є інститутом , котрий надає і несе відповідальність за надання громадських послуги громадянам країни. їх масштабність та ефективність напряму залежить від стану фінансів органів місцевого самоврядування.

© Забезпечення економічного зростання. Місцеві фінанси є інструментом забезпечення економічного зростання.

298

Тема 9

© Контрольна. Органи мірцевого самоврядування здійснюють контроль за формуванням і використанням коштів місцевого бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]