Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 4

Фінанси підприємницьких структур

113

Відомо, що найбільш поширеними є розподільча та відтво-рювальна концепції фінансів підприємств. Розподільча концепція обмежує сферу дії фінансів підприємств розподільчою фазою відтворення (в економічній літературі ця концепція піддається справедливій критиці). За відтворювальною концепцією, фінанси підприємств існують на всіх стадіях відтворювального процесу і завдяки цьому наділені виробничою функцією. Проте, як нами зазначалося у першому розділі посібника, виникнення фінансів як суспільно-економічного явища пов'язане насамперед з товарним виробництвом і з наявністю у відтворювальному процесі фази "розподіл-обмін", а отже, фінанси не створюють вартості, а відтворювальний процес і процес виробництва на підприємстві не є тотожними; таким чином, відтворювальна концепція не є достатньо обґрунтованою.

Окрім того, зустрічається трактування фінансів, виходячи з класових позицій. А відтак, фінанси підприємств є знаряддям первинного розподілу і подальшого перерозподілу фінансових ресурсів. На наш погляд, фінанси як економічна категорія існують об'єктивно, їх сутність не залежить від типу, економічної чи політичної системи. А отже, фінанси підприємств, використовуються у тій чи іншій економічній системі в залежності від її економічних і соціальних цілей.

За часів командно-адміністративної системи у Радянському Союзі панувала концепція прерогативи держави щодо формування фінансових відносин (Ф. А. Меньков, Дьяченко В. Д. та ін.), а отже фінансам підприємств відводився похідний характер як таким, що повністю відображають фінансові відносини в межах держави і мають імперитивний характер. У зв'язку з реформою 1930-го року (зміна системи розподілу і надходження в бюджет чистого доходу), реформою 1936-го року (введення централізованої системи розрахунків з бюджетом за відрахуваннями від прибутку), реформою 1955-го року (забезпечення активного впливу фінансової системи на процес виробництва і реалізації товарів) зросли грошові потоки між підприємствами і бюджетом, а ставлення до прибутку залишалося досить обережним, оскільки застосовувався повний контроль за цінами, асортиментом виробів та використанням матеріально-технічних ресурсів. За такої системи поняття фінансів підприємств фактично не використовувалось, а вплив прибутку на ефективність господарювання був майже відсутнім.

Категорія "фінанси підприємств" зобов'язана своєю появою у радянській науці розвитку госпрозрахункових відносин, коли

виникла нагальна необхідність вивчення і розуміння процесів руху грошових коштів. Хоча дослідження відособленого грошового обороту підприємств вважалося неприйнятним (Ф. Меньков, В. Дьяченко та ін.), проте подальший розвиток госпрозрахунку призвів до посилення впливу прибутку на виробництво, на необхідність дослідження фінансового механізму. Саме в цей період А. Бірман, Д. Аллахвердян та інші вчені починають розглядати фінанси як важіль ефективного управління як економікою в цілому, так і відокремленим підприємством. Сучасні вітчизняні вчені, серед яких А. Поддєрьогін, М. Коробов А. Шеремет та інші, визначають фінанси підприємств як самостійну сферу фінансової системи держави, що охоплює широке коло грошових відносин, пов'язаних з формуванням і використанням капіталу, доходів, грошових фондів в процесі їх кругообігу, які виражені у вигляді різних грошових потоків.

Розбіжність позицій щодо визначення та сутності фінансів підприємств можна згрупувати за такими напрямами (табл. 4. 1.).

Таблиця. 4.1. Визначення та сутність фінансів підприємств

Ознака

Визначення фінансів підприємств

Як система

грошових

відносин

це система грошових відносин з приводу руху грошових фондів (позиція більшості вітчизняних дослідників, яка свідчить про звуження сфери дослідження і де поза увагою залишається нефондова форма руху фінансових ресурсів)

Як

цілепокладаюча функція

це застосування різноманітних прийомів та методів для досягнення максимального прибутку фірми, або загальної вартості фінансового капіталу, вкладеного у справу (наведене визначення стосується не стільки фінансів підприємств, скільки управління їхніми фінансами, тобто фінансового менеджменту)

Як форма фінансування

є формою фінансування та кредитування підприємницької діяльності (дуже звужене трактування, яке не розкриває економічної природи фінансів підприємств)

114

Тема 4

Фінанси підприємницьких структур

115

Продовж:, табл. 4.1.

Як функція перерозподілу

це планомірний рух фінансових фондів, що виражають відносини з приводу необхідного, обов'язкового (індиспенсабельного) вилучення вартості та їх використання в інтересах суспільства на рівні господарюючого суб'єкта (зазначений підхід перетворює фінанси підприємств з економічної категорії на явище, що організується державою та відноситься до сфери політики);

Як філософська категорія

це економічна сукупність часу та невизначеності, пов'язаної з прийняттям конкретних рішень, аналіз впливу яких на вартість майбутніх доходів та видатків дозволяє підприємцям здійснити раціональний економічний вибір із альтернативних варіантів дій (цей підхід відображає філософію фінансового менеджменту).

Узагальнюючи вищезазначене, можна дати таке визначення економічної категорії фінансів підприємств.

Ф Фінанси підприємств - система грошових відносин, які виникають в процесі розподілу і перерозподілу виручки та прибутку господарюючого суб'єкта щодо формування, розподілу і використання фінансових ресурсів підприємства з метою забезпечення його функціонування та умов розширеного відтворення. (Авт.)

Фінанси підприємницьких структур виступають важливою складовою частиною системи фінансових відносин. Вони характеризуються рисами, які притаманні фінансам в цілому і, в той же час, мають власні специфічні риси, що випливають з особливостей форм власності та господарювання.

Специфіка фінансів підприємств пов'язана з особливостями розподільчих відносин, де об'єктом розподілу виступають різноманітні за своєю природою грошові надходження; на основі їх розподілу формуються грошові фонди, які підлягають використанню для забезпечення неперервності господарської діяльності.

Фінанси підприємств, з теоретичного погляду, мають такі специфічні ознаки:

  • функціонують у сфері товарно-грошових відносин;

  • відображають тільки ті відносини, які можна оцінити у вартісних вимірниках;

  • обслуговують рух вартості створеного продукту на всіх стадіях відтворювального процесу;

  • мають власного матеріального носія - фінансові ресурси, які одночасно є об'єктом фінансових відносин;

> формують, розподіляють і використовують фінансові ресурси; У характеризуються різноманітністю та багатогранністю

форм прояву, які відображаються в системі відносин, та

: відбивають економічні факти і процеси, що відбуваються на підприємстві.

Фінанси підприємницьких структур відіграють важливу роль в забезпеченні ефективного економічного та соціального розвитку країни.

В процесі формування та використання фондів грошових коштів виникає широкий спектр відносин, які виражають економічний зміст сфери фінансів підприємств і, відповідно, фінансових відносин.

Характеристика фінансових відносин на підприємстві пов'язана з виділенням їх об'єктів та суб'єктів.

Об'єктом фінансових відносин на підприємстві є вартість виготовленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, які формують виручку, а в процесі розподілу - фонди споживання, відшкодування витрат і прибуток, що є необхідною умовою забезпечення безперервності виробництва. Окрім того, об'єктом фінансових відносин на підприємстві є всі грошові надходження та нагромадження, тобто фінансові ресурси підприємства.

Суб'єктами фінансових відносин підприємства виступають держава, саме підприємство, його робітники, службовці, інвестори.

Фінансові відносини виражають суть фінансів як відносин, що обслуговують рух вартості валового внутрішнього продукту. Такі відносини виникають між:

Q> Підприємством та його інвесторами (акціонерами, вкладниками, власниками) з приводу формування та ефективного використання власного капіталу, також: виплат дивідендів та процентів.

•Ь Підприємством, постачальниками та споживачами з приводу розрахунків за отриманий (або реалізований) товар.

П6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]