Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Тема 6

Бюджет і бюджетна система

209

>•. Верховна Рада АРК та відповідні ради затверджують бюджети та звіти про їх виконання.

У. Рада міністрів А РК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів.

І| Основним завданням бюджетного цррЦёёу є допрмОЩЗі? '^суб'єктам, що приймшШШучаспіЩ^фШШсетно

—► встановити загальні цілі для ухвалення рішень;

—► розробити підходи до досягнення цілей;

>, розробити бюджет, що узгоджується з підходами для досягнення цілей; необхідно підготувати і затвердити фінансовий план і бюджет, що ведуть до досягнення цілей, зважаючи на обмеження наявних ресурсів;

—► оцінювати ефективність і корегувати її: програму і фінансову ефективність необхідно постійно оцінювати і корегувати, щоб заохочувати наближення до цілей.

Також слід зазначити, що стадійність бюджетного процесу може бути розширеною і поглибленою. Отже бюджетний процес передбачає, що в процесі його реалізації необхідно:

У- Оцінити потреби, пріоритети, ускладнення і фінансові можливості громади.

У- Визначити можливості й ускладнення щодо послуг, основних фондів та управління.

У- Розробити та розповсюдити загальні цілі.

У- Затвердити фінансову політику.

У- Розробити програмну, оперативну та інвестиційну політику і плани.

У- Розробити програми і послуги, що узгоджуються з політикою і планами.

У- Розробити управлінські стратегії.

У- Розробити бюджет, що узгоджується з підходами до досягнення цілей.

У- Розробити процес підготовки і затвердження бюджету.

У- Розробити і оцінити фінансові варіанти.

У- Ухвалити варіанти, необхідні для затвердження бюджету.

У- Оцінювати ефективність та робити поправки.

У- Наглядати, вимірювати та оцінювати ефективність.

У- Вносити відповідні зміни та крективи.

З поняттям бюджетного процесу щільно пов'язане поняття бюджетного циклу.

210

Тема 6

Бюджетний цикл - підготовка бюджетних запитів, затвердження бюджетних запитів представницьким органом, виконання бюджету і звітування про фактичні бюджетні операції.

Бюджетний кодекс запроваджує процедуру парламентських слухань з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період ґрунтується на основних макро-показниках економічного та соціального розвитку України на наступний бюджетний період, аналізу виконання бюджету у поточному періоді, пріоритетів та програми уряду. Верховна Рада України або схвалює, або бере до відома зазначений документ.

гНа підставі інструкції з підготовки бюджетних запитів за типовою формою, яких зобов'язані дотримуватися головні розпорядники коштів, власне і розробляються бюджетні запити. Місцеві фінансові органи на основі результатів аналізу приймають рішення про включення цих запитів до проекту бюджету.

Бюджетний кодекс чітко встановлює граничні терміни прийняття відповідних рішень, що може бути вираженим у бюджетному календарі (табл.6.3).

Виходячи з бюджетного календаря, для пропозиції проекту Державного бюджету України Міністерство фінансів розробляє і доводить до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підготовки бюджетних запитів.

  • Бюджетний запит - це документ, підготовлений розпорядником бюджетних коштів. Він містить пропозиції з відповідними обґрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для діяльності розпорядників на наступний бюджетний період.

  • Розпорядники бюджетних коштів - це бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків з бюджету.

За обсягом наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Кошти бюджету, які отримують фізичні і юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи (одержувачі бюджетних коштів), надаються їм лише через розпорядника бюджетних коштів.

Бюджет і бюджетна система

212

Таблиця 6.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]