Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
501-finansi-kovalychuk-forkun.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

12.2. Функції та принципи страхування

Страхуванні відображає особливі фінансові відносини, які відрізняються від інших сфер фінансової діяльності та інших економічних категорій. Згідно закону України "Про страхування" можна виділити такі суттєві ознаки, які характеризують специфічність економічної категорії страхування:

в^ при страхуванні виникають страхові перерозподільчі відносини, зумовлені настанням подій, що передбачені договором страхування або законодавством, у результаті чого виникає обов'язок страховика здійснити виплату страхової суми страхувальнику, застрахованій або іншій особі;

в§* платежі у фонди, що створюються методом страхування, пов'язані, як правило, з вартістю майна, а не з розмірами доходів, додаткової вартості продукції, вартості певних товарів тощо, як при бюджетних відносинах;

в^ при страхуванні здійснюється розкладання завданих збитків між всіма учасниками страхування - страхувальниками, яке завжди носить замкнений характер. Виникнення таких відносин розподілу зумовлене тим, що у формування страхового фонду приймають участь всі страхувальники через сплату страхових платежів, а одержувачами коштів виступає лише частина з них, у яких настали страхові випадки;

вз* замкнене розкладання збитків зумовлює повертання коштів, мобілізованих у страховий фонд, але це повертання інше, ніж: при кредитних відносинах. Останні характеризуються рівністю повернених коштів для кожного позичальника. При страхуванні кількісна відповідність коштів, які надійшли до страхового фонду і виплачених з нього (без врахування накладних витрат страховика), відносяться до всієї сукупності страхувальників.

+ Метою страхування є захист майнових інтересів фізичних і юридичних осіб.

+ Зміст страхування розкривається в його функціях: ризиковій, створення і використання страхових резервів (фондів), заощадження коштів, превентивній, інвестиційній.

412

Гема 12

+■ Ризикова функція полягає в переданні страховикові за певну плату матеріальної відповідальності за наслідки ризику, зумовленого страховими подіями, перелік яких передбачено чинним законодавством або угодою зі страхувальником, тобто отримання таким чином страхового захисту. Саме в рамках реалізації ризикової функції відбувається перерозподіл вартості серед учасників страхування у зв'язку з настанням наслідків випадкових страхових подій.

+ Функція створення і використання страхових резервів (фінансова функція) полягає в накопиченні страховиком певного капіталу, достатнього для забезпечення покриття збитків (у разі їх виникнення), заподіяних страхувальникові стихійним лихом, нещасним випадком або іншою страховою подією. Формування страхових резервів - основа діяльності страховика, який концентрує кошти страхувальників, а потім використовує їх для покриття збитків, розподіляючи таким чином між усіма страхувальниками наслідки страхової події, яка сталася з одним із них. Дана функція передбачає також отримання страховим підприємством доходів та прибутку як основної мети діяльності будь-якого суб'єкта господарювання.

+ Функція заощадження коштів полягає в накопиченні коштів страхувальника його внесками, частками певного значення, обумовлених у договорі страхування, і, у випадку відсутності страхових подій за час дії такого договору, поверненню заощаджуваних коштів страхувальнику (особисте страхування) чи інше за умов страхування (як правило - майнові види). При цьому страховик покриває ризик у повному обсязі страхової суми протягом всього терміну дії договору страхування, починаючи з моменту одержання страховиком першою внеску страхової премії. При правильному розрахунку тарифів страхування, достатньому зборі коштів страхових премій заощаджуються значні об'єми коштів, котрі направляються на інвестиційні програми вирішення соціальних програм суспільства. Населенню також вигідніше заощаджувати кошти таким чином у страховій системі, ніж у банках.

+ Превентивна функція (попереджувальна) дозволяє уникати страхових випадків або зменшувати їх наслідки. Вона полягає у фінансуванні заходів для запобігання страхової події, обумовленої договором страхування (обладнання протипожежними устаткуваннями об'єктів страхування, придбання медикаментів, фінансування заходів із запобігання ДТП та ін.).

413

Страхування і страховий ринок

+ Інвестиційна функція - поліпшення стану грошового обігу, підвищення купівельної спроможності національної валюти, збільшення інвестиційних можливостей країни.

Зазначені функції страхування є специфічними. Проте у сфері страхової діяльності виявляються й інші функції, а саме: контрольна функція (притаманна фінансам у цілому), яка полягає в цільовому формуванні та використанні коштів із страхового фонду, та функція ціноутворення (вартісна категорія).

Отже,

розглядаючи страхування як особливий вид фінансових відносин слід зазначити, що ця економічна категорія "*~ має свою специфіку.

Спільною рисою фінансів та страхування є те, що ці відносини виникають з приводу формування та використання фондів грошових коштів цільового призначення на підставі чітко визначених принципів, що законодавчо закріплені у відповідних документах.

Але внаслідок підпорядкованості фінансовим відносинам, страхування має і певні відмінності, що проявляється у характері перерозподільних відносин страхування та фінансів.

© Так, для страхування є характерним замкнений характер перерозподілу між: його учасниками, що зумовлено солідарною відповідальністю за ризик. Замкненість полягає у тому, що використання страхового фонду обмежується сукупністю суб'єктів, які брали участь у його формуванні. Натомість однією з ознак фінансових відносин є нееквівалентний характер перерозподілу.

© Страхування та фінанси різняться також: формою створюваних фондів. Якщо фонди у сфері фінансів мають лише грошову форму, то у страхуванні утворюються як грошові фонди (фонди страховиків, резервні фонди акціонерних товариств тощо), так і фонди у вигляді запасів матеріальних ресурсів (фонди самострахування, посівні, фуражні тощо). Отже, якщо головною ознакою фінансів є рух грошової форми вартості, то страхування допускає рух вартості як у грошовій, так і в натуральній формі.

Ф Відмінність страхування проявляється також; і в характері формування та руху грошових потоків, що пов'язано з імовірністю настання страхового випадку. Чим більшою є така

414

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]