Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Лекція № 20 Сигнальні кольори, сигналізація, знаки безпеки та їх застосування на виробництві

План лекції

  1. Загальні положення ГОСТ 12.4.026-76*.

  2. Сигнальні кольори. Призначення і застосування.

  3. Знаки безпеки та їх застосування.

  1. Загальні положення гост 12.4.026-76*.

Сигнальні кольори і знаки безпеки призначені для привернення уваги працюючих до безпосередньої небезпеки, попередження про можливу небезпеку, припису і дозволу визначених дій з метою забезпечення безпеки, а також задля необхідного інформування.

Сигнальні кольори і знаки безпеки не замінюють необхідних заходів з безпеки праці і засобів захисту працюючих.

Сигнальні кольори слід застосовувати для знаків безпеки поверхонь конструкцій, пристосувань і елементів виробничого обладнання. Які можуть служити джерелами небезпеки для працюючих, поверхонь огорож і інших захисних пристроїв, а також пожежної техніки.

Знаки безпеки слід встановлювати на території підприємств, будівельних майданчиків, у виробничих приміщеннях, на робочих місцях, ділянках і на виробничому обладнанні.

Місця розташування знаків безпеки, номери їх розмірів, а також порядок застосування пояснювальних написів до знаків безпеки на території підприємства, у виробничих приміщеннях і на робочих місцях встановлює адміністрація підприємства за погодженням з профспілковим комітетом і відповідними органами державного нагляду.

Місця розташування і номери розмірів знаків безпеки на виробничому обладнанні, а також позначення небезпечних елементів обладнання сигнальними кольорами встановлюють у конструкторській документації на виріб (групу виробів).

Знаки безпеки, встановлені на воротах і вхідних дверях приміщень, позначають, що зона дії цих знаків охоплює усе приміщення. Знаки безпеки, встановлені біля в’їзду (входу) на об’єкт (ділянку) позначають, що їх дія розповсюджується на об’єкт (ділянку)в цілому. При необхідності обмежити зону дії знака відповідну вказівку слід приводити у пояснювальному напису.

Знаки безпеки повинні контрастно видалятися на оточуючому фоні і знаходитися у полі зору людей, для яких вони призначені. Знаки безпеки повинні бути розташовані з таким розрахунком, щоб їх було добре видно, не відволікали увагу працюючих і самі по собі не містили небезпеки.

Фарбування обладнання лакофарбними матеріалами сигнальних кольорів і нанесення (встановлення) знаків безпеки повинно проводити підприємство, яке виробило обладнання. У випадку необхідності додаткове фарбування лакофарбними матеріалами сигнальних кольорів і нанесення (встановлення) знаків безпеки на обладнанні, яке перебуває в експлуатації, проводить підприємство, що його експлуатує.

Символічні зображення і пояснювальні написи на знаках безпеки відомчого призначення встановлюють відомчими стандартами при умові дотримання вимог державного стандарту.

На місцях і ділянках, які є тимчасово небезпечними, слід встановлювати пересувні знаки безпеки і тимчасові огородження, пофарбовані лакофарбними матеріалами сигнальних кольорів.

Знаки і огородження повинні бути зняти після того, як зникне необхідність у їх застосуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]