Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Стаття 2. Форми аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Аудит з промислової безпеки і охорони праці в Україні є добровільним.

Аудит з промислової безпеки і охорони праці в Україні може бути внутрішнім та зовнішнім.

Внутрішній аудит повинен здійснюватись один раз на рік, і його результати повинні надаватись аудиторській організації перед проведенням зовнішнього аудиту.

Внутрішній аудит проводиться з метою перевірки відповідності функціонування системи промислової безпеки та охорони праці на об’єкті аудиту вимогам законодавства з промислової безпеки та охорони праці.

Стаття 3. Суб'єкти аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Суб'єктами аудиту є замовники аудиту та виконавці аудиту.

Замовниками аудиту можуть бути зацікавлені центральні та місцеві органи виконавчої влади всіх рівнів, органи місцевого самоврядування, юридичні особи, які використовують найману працю відповідно до вимог чинного законодавства.

Виконавцем зовнішнього аудиту є аудиторська організація, акредитована для здійснення аудиту з промислової безпеки і охорони праці відповідно до вимог цього Закону та Закону України „Про акредитацію органів з оцінки відповідності”.

Виконавцем внутрішнього аудиту є фізична особа, яка пройшла у встановленому порядку навчання та отримала документ на право здійснення внутрішнього аудиту з промислової безпеки і охорони праці.

Стаття 4. Об'єкти аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Об'єктами аудиту є:

підприємства, установи та організації, їх філії та представництва чи об'єднання, окремі виробництва, інші суб’єкти господарювання;

системи управління охороною праці та промисловою безпекою;

роботи підвищеної небезпеки.

Аудит може проводитися щодо підприємств, установ та організацій, їх філій та представництв чи об'єднань, окремих виробництв, інших господарських об'єктів у цілому або щодо окремих видів їх діяльності.

Стаття 5. Аудиторська діяльність з промислової безпеки і охорони праці

Аудиторська діяльність з промислової безпеки і охорони праці (далі за текстом – аудиторська діяльність) включає проведення аудиту, а також його організаційне, правове, методичне, консультативне та інші види забезпечення.

Стаття 6. Критерії аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Критерії аудиту - вимоги нормативно-правових актів національного законодавства України з питань промислової безпеки та охорони праці, керуючись якими виконавець аудиту оцінює докази та інші матеріали аудиту, проводить їх аналіз та готує висновок щодо об'єкта аудиту.

Критерії аудиту також визначаються у договорі на його проведення.

Стаття 7. Докази для аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Докази для аудиту - це документально зафіксована інформація щодо об'єкта аудиту, яка може бути перевірена. Докази аудиту використовуються виконавцем аудиту для визначення відповідності об'єкта аудиту вимогам законодавства України з промислової безпеки і охорони праці.

Стаття 8. Результати аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Висновок аудиту є офіційним документом, який засвідчується підписом керівника аудиторської організації та печаткою аудиторської організації.

При здійсненні внутрішнього аудиту висновок підписується аудитором.

Висновок аудиту може бути негативним або позитивним.

Негативний висновок видається у разі невідповідності об’єкта аудиту вимогам законів та інших нормативно-правових актів з промислової безпеки і охорони праці.

Позитивний висновок надається у разі відповідності об’єкта аудиту вимогам законів та інших нормативно-правових актів з промислової безпеки і охорони праці.

Позитивний висновок є підставою для видачі аудиторською організацією свідоцтва щодо відповідності об’єкта аудиту вимогам законів та інших нормативно-правових актів з промислової безпеки і охорони праці.

Свідоцтво видається в термін не пізніше 30 діб з дня підписання позитивного аудиторського висновку.

Свідоцтво є документом дозвільного характеру з промислової безпеки і охорони праці, який надає право на провадження діяльності суб’єктом господарювання і діє на протязі трьох років.

Після надання свідоцтва аудиторська організація повинна один раз на рік здійснювати перевірку діяльності замовника аудиту з питань дотримання ним вимог промислової безпеки і охорони праці в тому об'ємі, в якому було надано аудиторський висновок.

У разі отримання суб'єктом господарювання свідоцтва органи державної влади, до компетенції яких відноситься проведення перевірки діяльності суб'єктів господарювання в галузі промислової безпеки і охорони праці, не здійснюють перевірку таких суб'єктів протягом трьох років після отримання свідоцтва, за виключенням випадків виробничого травматизму зі смертельними наслідками або групових нещасних випадків, викликаних порушенням суб'єктом господарювання умов дотримання охорони праці та промислової безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]