Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Стаття 17. Оформлення результатів аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Результати аудиту подаються у формі висновку, який має містити:

загальні відомості про об'єкт та замовника аудиту;

підстави для проведення аудиту, його мету, завдання, програму та обсяг виконаних робіт;

відомості про аудиторську організацію (аудитора);

перелік основних законодавчих актів та інших нормативних документів, на підставі яких та для перевірки на відповідність яким проводився аудит;

характеристику фактичного стану об'єкта аудиту;

висновки аудиту щодо виявлених невідповідностей (або відсутності таких) об'єкта аудиту вимогам законодавчих актів та інших нормативних документів;

відомості щодо підприємств, установ, організацій та осіб, яким надається висновок.

Висновок про проведення аудиту може містити рекомендації щодо заходів, які необхідно вжити для усунення виявлених невідповідностей. Висновок про проведення аудиту є власністю його замовника і підставою для прийняття відповідних рішень.

Стаття 18. Ведення Реєстру аудиторських організацій

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду веде Реєстр аудиторських організацій.

Стаття 19. Відповідальність за порушення законодавства про аудит з промислової безпеки і охорони праці

Особи, винні в порушенні встановленого законодавством порядку проведення аудиту, наданні свідомо неправдивих відомостей при проведенні аудиту, проведенні аудиту виконавцями, які не відповідають вимогам цього Закону, діях, спрямованих на примушення виконавця аудиту до зміни форм, методів роботи або аудиторського висновку, підготовці свідомо та завідомо неправдивого аудиторського висновку підлягають притягненню до цивільної, адміністративної чи кримінальної відповідальності відповідно до законодавства України.

Розділ III. Міжнародне співробітництво в галузі аудиту з промислової безпеки і охорони праці Стаття 20. Міжнародне співробітництво в галузі аудиту з промислової безпеки і охорони праці

Міжнародне співробітництво в галузі аудиту з промислової безпеки і охорони праці здійснюється відповідно до законів та міжнародних договорів України.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші вимоги, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Розділ IV. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

внести до Верховної Ради України пропозиції щодо приведення законів України та інших нормативних актів у відповідність із цим Законом;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону;

забезпечити прийняття, відповідно до своєї компетенції, нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону;

забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до цього Закону.

Додаток 8

ВИСНОВОК

на проект Закону України “Про аудит з промислової

безпеки і охорони праці” (реєстр. № 2195 від 19.09.2006 р.,

внесений народними депутатами України К.М.Ляпіної,

С.А.Матвієнковим, А.В.Пшонкою, Г.М.Скударем)

Проектом пропонується визначити правові та організаційні засади здійснення аудиту з промислової безпеки і охорони праці як системи заходів, спрямованих на встановлення відповідності діяльності суб‘єктів господарювання вимогам законодавства у цій сфері.

Головне управління в цілому підтримує законопроект і вважає, що його прийняття дозволить на законодавчому рівні визначити порядок здійснення аудиту з промислової безпеки і охорони праці як одного із засобів підвищення загального рівня безпеки виробництва. Разом з тим звертаємо увагу на наступні зауваження і пропозиції, які, на нашу думку, доцільно врахувати при подальшому доопрацюванні проекту .

Зауваження загального характеру

1. На нашу думку, вимагає певного доопрацювання структура проекту. Зокрема, пропонуємо ст. 9 “Мета та основні завдання аудиту з промислової безпеки і охорони праці”, ст. 10, “Правове регулювання аудиту...” та ст.11 “Основні принципи аудиту..” розташувати безпосередньо після ст. 1 “Основні терміни та їх визначення”. До розділу І “Загальні положення” доцільно перенести ст.20 “Міжнародне співробітництво в галузі аудиту....”. Зазначимо також, що, на нашу думку, ст. 5 “Критерії аудиту...” та ст.6 “Докази для аудиту...” не несуть належного законодавчого навантаження, а тому їх слід виключити із проекту. Розділ І “Загальні положення” має бути доповнений статтею про державне регулювання питань аудиту з промислової безпеки та охорони праці. У свою чергу, такі статті, як ст. 8 “Результати аудиту ...” та ст. 13 “Права та обов‘язки замовника аудиту...”, краще перенести із розділу І “Загальні положення” до розділу ІІ “Порядок проведення аудиту з промислової безпеки і охорони праці”. Вважаємо також, що питання діяльності аудиторської організації, які регулюються у ст. 18 “Ведення реєстру аудиторських організацій” ст.12 “Вимоги до аудиторської організації”, ст. 14 “Права та обов‘язки аудиторської організації”, ст. 15 “Гарантії незалежності аудиторської організації” можуть бути виділені у окремий розділ “Аудиторська організація”.

2. Згідно із ст.1 “аудитором з систем управління безпекою праці та охорони праці” є фізична особа, яка, зокрема отримала документ на право здійснення такого аудиту. Проте, що це за документ, ким і в якому порядку він видається у проекті не розкривається. У зв‘язку з цим пропонуємо внести до нього відповідні доповнення.

Зауваження до конкретних положень проекту

До ст. 1

Згідно із визначенням “зовнішнього аудиту”, яке надається у цій статті, його замовниками можуть бути, зокрема центральні та місцеві органи виконавчої влади всіх рівнів та органи місцевого самоврядування. Проте, на нашу думку, перелік цих органів має бути більш конкретним, оскільки не всі із них мають виступати замовником аудиту з питань промислової безпеки та охорони праці.

Це зауваження стосується і частини 2 статті 3 проекту.

До ст.2

1) Пропонуємо вилучити із цієї статті частину 4, оскільки перевірка відповідності функціонування системи промислової безпеки та охорони праці вимогам відповідного законодавства є метою не лише внутрішнього, але й я зовнішнього аудиту, що закріплено у ст.9 проекту.

2) Вважаємо за доцільне узгодити між собою строк, протягом якого здійснюється внутрішній аудит (частина 3 цієї статті), із строком, протягом якого замовник, що має сертифікат про його відповідність вимогам законодавства, не підлягає перевірки з боку органу державної влади, який здійснює державний нагляд за охороною праці (частина 10 статті 8 проекту).

До ст.3

У частині 2 цієї статті слід уточнити, що замовником внутрішнього аудиту є власник об‘єкту аудиту або особа, яка користується цим об‘єктом, зокрема на підставі договору оренди.

До ст.4

Підприємства, установи, організації, а також суб‘єкти господарювання не можуть бути об‘єктами аудиту, оскільки вони є суб‘єктами права. У зв‘язку з тим пропонуємо уточнити, що об‘єктами аудиту є цілісні майнові комплекси підприємств, установ, організацій, їх філій, а також окремі виробництва.

До ст.8

1) У цій статті пропонуємо передбачити, що у разі отримання замовником аудиту негативного висновку він зобов‘язаний у певний термін усунути виявлені порушення та пройти повторний аудит, а також обов‘язок аудитора повідомити про негативний висновок державний орган, який здійснює нагляд за охороною праці.

2) У частині 9 цієї статті потрібно уточнити чи може здійснювати періодичну перевірку діяльності замовника аудиту інша аудиторська організація, ніж та, що видала свідоцтво.

3) Частину 10 цієї статті пропонуємо доповнити словами: “а також наявності інформації про загрозу настання такого випадку”. Крім цього вважаємо, що щодо окремих об‘єктів, наприклад, у сфері ядерної енергетики, наявність сертифіката не має звільняти суб‘єкт господарювання від проведення перевірок з боку відповідного органу державного нагляду.

До ст.12

1) Пропонуємо у цій статті уточнити, чи може аудиторська організація займатися іншими видами господарської діяльності, ніж аудит з питань промислової безпеки і охорони праці.

2) З метою забезпечення незалежності аудиторської організації при проведенні аудиту з промислової безпеки і охорони праці пропонуємо заборонити аудиторським організаціям проводити аудит суб‘єктів господарювання, які є акціонерами чи учасниками цих організацій.

До ст.13

Необхідно уточнити чи стосуються положення цієї статті працівників замовника аудита, які проводять внутрішній аудит.

До ст.16

1) У цій статті пропонуємо визначити істотні умови договору про проведення аудиту з промислової безпеки та охорони праці.

2) Статтю слід доповнити положеннями, які визначають підстави проведення внутрішнього аудиту.

До ст.18

У цій статті варто також визначити, які відомості включаються до Реєстру аудиторських організацій і хто саме визначає порядок його ведення.

Узагальнюючий висновок: За результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про аудит з промислової безпеки і охорони праці” може бути взятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Перший заступник Керівника Головного

науково-експертного управління Л.М.Задорожня

Додаток 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]