Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать
  1. Професійний ризик, основні поняття та визначення.

Професійний ризик – ймовірність пошкодження (втрати) здоров’я або сперті, яка пов’язана з виконанням обов’язків за трудовим договором (контрактом) та в інших умовах, передбачених чинним законодавством.

Професійний ризик – зв’язаний з особливостями професії робітника або визначеної групи професій.

Клас професійного ризику – рівень виробничого травматизму, професійних захворювань і витрат на забезпечення по страхуванню, що склалися по видах економічної діяльності.

Виробничий ризик – потенційна шкода (в тому числі для здоров’я працівників) в результаті настання небажаних подій, пов’язаних з виробничою діяльністю підприємства, визначена з урахуванням імовірності настання цієї події.

Виробничий ризик – зв’язаний з особливостями конкретного виробництва з урахуванням застосованих технологій, системи менеджменту, умов праці.

Наприклад. При виконанні зварювальних робіт методом дугового зварювання існує професійний ризик електрозварника отримати опік сітчатки ока. Але такий же ризик є у і майстра, і у комірника, і навіть у державного інспектора з охорони праці, якщо вони перебувають на зварювальній ділянці. Ці ризики, безумовно існують, але вони пов’язані не з професією, а виробництвом.

Ризик виникнення небезпечної ситуації – поєднання нараженності, тяжкості наслідків та імовірності виникнення певної небезпечної ситуації при здійсненні виробничої діяльності;

Оцінка базового ризику – загальний процес оцінки ступеню ризику, при якому ігнорується існуюче управління ризиками;

Оцінка залишкового ризику – загальний процес оцінки ступеню ризику, при якому враховується ступінь ризику ситуації, що знаходиться під контролем;

Припустимий ризик – ризик, зменшений до ступеню, який може бути допущений, враховуючи вимоги законодавчих та інших нормативно- правових актів з охорони праці та Політику керівництва у сфері охорони праці.

  1. Алгоритм виявлення, оцінки виникнення небезпечних ситуацій на виробництві.

1. Виявлення можливості виникнення небезпечних ситуацій для працівників при здійсненні виробничої діяльності з урахуванням їх можливих дій. Процедура передбачає всебічний розгляд технологічного процесу з погляду на безпечність та нешкідливість для працівників з урахуванням усіх аспектів, відображених у примірній структурі положення про СУОП та виявлення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, притаманних виробничому середовищу, що можуть призвести до небезпечної події.

2. Визначення ступеню базового ризику виникнення небезпечних ситуацій. Ступінь базового ризику виникнення небезпечної ситуації визначається за формулою:

де: Рступінь ризику;

Т – важкість та можливі наслідки небезпечної події;

П – можливість нараження на небезпеку;

Вр імовірність виникнення небезпечної події.

Умовна імовірність виникнення небезпечної події в числовому відтворенні визначається шляхом експертної оцінки за таблицею 1.

Експертна оцінка здійснюється групою призначених фахівців.

Таблиця 18.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]