Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать
  1. Загальні вимоги безпеки після закінчення робіт з підвищеною небезпекою.

Після закінчення робіт з підвищеною небезпекою необхідно:

– вивести бригаду з місця виконання робіт;

– оформити підписами наряд-допуск;

– передати оформлений наряд-допуск відповідальному керівнику робіт.

  1. Навчання з охорони праці працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою

До ведення робіт з підвищеною небезпекою допускаються особи тільки після проходження навчання, перевірки знань і одержання відповідного посвідчення. Підготовка таких працівників здійснюється тільки в установах освіти (професійно-технічні училища, центри підготовки, навчально-курсові комбінати), що мають ліцензію Міносвіти і дозвіл Держнаглядохоронпраці на проведення такого навчання.

Посвідчення на право ведення робіт з підвищеною небезпекою повинні мати: машиністи вантажопідйомних кранів, будівельно-монтажних машин і механізмів; газозварники і газорізальники, газогенераторники; підривники; дефектоскопісти; ізолювальники; малярі, зайняті фарбуванням конструкцій нітрофарбами та інші кваліфіковані робітники. Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджено наказом Держнаглядохоронпраці від 30.11.1993 р. № 123. (Додаток 10)

Посадові особи й фахівці, до службових обов’язків яких входить безпосереднє проведення робіт підвищеної небезпеки (ДНАОП 0.00-8.02-93) і робіт, що потребують професійного відбору (ДНАОП 0.03-8.06-94), при прийнятті на роботу, крім встановлених процедур навчання з охорони праці, проходять попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці стосовно конкретних виробничих умов, а далі – періодичні перевірки знань у терміни, встановлені відповідними галузевими нормативними актами з охорони праці, але не рідше одного разу на рік.

Працівники, функціональні обов’язки яких пов’язані з забезпеченням безаварійної роботи важливих і складних господарських потенційно небезпечних об’єктів або з виробництвом на окремих потенційно небезпечних об’єктах (атомні й теплові електростанції, гірничодобувні, хімічні та металургійні підприємства тощо, порушення технологічних режимів яких становить загрозу для працівників і навколишнього середовища), до початку самостійної роботи мають проходити процедуру стажування і дублювання на робочому місці з обов’язковим відпрацьовуванням навичок з ліквідації аварій і пожеж відповідно до плану ліквідації аварій. Перелік посад і професій працівників, які зобов’язані проходити стажування (дублювання), а також його тривалість визначаються керівником підприємства залежно від стажу, характеру роботи і кваліфікації фахівця. Після стажування (дублювання) наказом керівника підприємства працівник допускається до самостійної роботи.

Література

1. Жидецький В.Ц., Джигирей В.С., Мельников О.В. Основи охорони праці. Підручник.- Вид. 5-те, доповнене.- Львів: Афіша, 2000- 350 с.

2. Купчик М.П., Гандзюк М.П., Степанець І.Ф., Вендичанський В.Н., Литвиненко А.М., Іваненко О.В. Основи охорони праці.– К.: Основа, 2000.- 416 с.

3. Щедрій Я.І. Охорона праці: Навч. посіб. – Л.: Р.П. „АРІ”, 2000.

4. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці: Підручник. – К.: Новий світ-2000; Каравела, 2004.

5. Гогіташвілі Г.Г. Системи управління охороною праці. – Л.: Афіша, 2003.

6. Катренко Л.А., Пістун І.П. Охорона праці в галузі освіти: Навч. посіб. – Суми: Університетська книга, 2001.

7. Керб Л.П. Основи охорони праці. – К., 2001.

8. Лапін В.М. Основи охорони праці. – Л.: ЛБІ НБУ, 2004, – 142 с.

9. Охорона праці в Україні. – К., 2000.

10. Пістун І.П., Кіт Ю.В., Березовецький А.П. Охорона праці: Практикум. – Суми: Університетська книга, 2000.

11. Практикум з охорони праці: Навч. посіб. / за ред. В.Ц. Жидецького. – Л.: Афіша, 2000.

12. Основи охорони праці: Навчальний посібник / За ред. проф. В.В.Березуцького. – Х.: Факт, 2005. – 480 с.

13. Гогіташвілі Г.Г., Лапін В.М. Основи охорони праці: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 302 с.

14. Загальна документація, що регулює організаційні функції з охорони праці при створенні підприємства та в процесі його діяльності // Охорона праці. – 2006. – № 1.– с. 4–18.

15. Лисенко Г.Г. Підготовка документів для оцінки ступеня професійного ризику виробництва // Охорона праці. – 2004. – № 5.– с. 12–36.

16. Рекомендації щодо побудови системи управління охороною праці на виробництві. Затв. наказом МНС України № 398 від 27.06.2006 р.

17. Гогіташвілі Г.Г., Карчевські Є.Т., Лапін В.М. Управління охороною праці та ризиком за міжнародними стандартами: Навч. посіб. – К.: Знання, 2007. – 367 с.

18. Перелік робіт з підвищеної небезпекою затверджено Затв. наказом Держнаглядохоронпраці України № 15 від від 26.01.2005 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]