Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать
  1. Загальні вимоги безпеки перед початком робіт з підвищеною небезпекою.

Перед початком робіт видається наряд-допуск у 2-х примірниках. Право видачі наряду-допуску надається спеціалістам, уповноваженим на це наказом керівника організації.

Відповідальними керівниками робіт повинні призначатися спеціалісти організації, які пройшли перевірку знань правил і норм охорони праці та інструкцій, які регламентують роботи з підвищеною небезпекою.

Відповідальними виконавцями робіт з підвищеної небезпекою можуть призначатися виконроби, бригадири, які пройшли навчання і перевірку знань правил і норм охорони праці та інструкцій, які регламентують роботи з підвищеною небезпекою.

Відповідальний виконавець робіт несе відповідальність за безпечне виконання робіт, дотримання членами бригади заходів безпеки, які передбачені у наряді-допуску, обов’язкове застосування засобів індивідуального захисту.

З моменту допуску бригади до виконання робіт з підвищеної небезпекою відповідальний виконавець робіт повинен знаходитися на робочому місці та здійснювати постійний нагляд за роботою членів бригади та за дотриманням заходів безпеки.

Бригадири, ланкові, робочі допускаються до виконання робіт з підвищеної небезпекою на території діючих підприємств, перед допуском повинні пройти інструктаж із залученням відповідальних працівників підприємства, на території якого будуть виконуватися роботи.

Видача і повернення наряд-допусків реєструється у журналі обліку і видачі наряд-допусків на виконання робіт з підвищеної небезпекою. Журнал, чисті бланки і закриті наряд-допуски повинні зберігатися у осіб, які їх видають.

Проводиться перевірка виконання заходів безпеки, які передбачені нарядом-допуском.

Проводиться з членами бригади цільовий інструктаж з безпеки проведення робіт з підвищеної небезпекою на робочому місці.

Встановлюється кожному члену бригади його робоче місце.

При виконанні вогневих робіт видається окремий наряд-допуск, пред’являється підготовка робочого місця робітнику відповідальному за протипожежний нагляд.

  1. Загальні вимоги безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Відповідальний керівник повинен постійно знаходитися на місці виконання робіт з підвищеної небезпекою і проводити контроль за виконанням членами бригади заходів безпеки і технологічної послідовності виконання робіт.

Забороняється членам бригади покидати границі зони виконання робіт з підвищеної небезпекою без дозволу, виконувати роботи не передбачені нарядом допуском.

Дозволяється виводити членів бригади з місця виконання робіт з підвищеної небезпекою на час перерви протягом робочої зміни, наряд-допуск при цьому залишається у відповідального виконавця робіт. Відновлювати роботи після перерви необхідно тільки після особистого огляду місця роботи відповідального виконавця робіт.

  1. Загальні вимоги безпеки при аварійних ситуаціях.

У випадку виявлення дефектів обладнання (устаткування), що можуть загрожувати життю людей та цілісності обладнання, необхідно негайно припинити роботи, по можливості вимкнути електроживлення устаткування, повідомити керівника та прийняти заходів щодо ліквідації аварії.

При загрозі виникнення небезпечної ситуації, нещасного випадку необхідно прийняти заходи щодо їх попередження. Якщо нещасний випадок трапився, надати першу медичну допомогу постраждалому, викликати швидку допомогу та повідомити керівника.

При виникненні пожежі необхідно негайно викликати пожежну охорону, вивести людей у безпечне місце і при можливості прибрати легкозаймисті, горючі речовини та приступити до гасіння вогню первинними засобами пожежегасіння. Про пожежу негайно повідомити керівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]