Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третьяков. Курс лекций.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Приклад опису вербальних функцій

Позначення імовірності

Імовірність

Опис умов виникнення події

Край мала

0,1

1. Застосовані конструктивні заходи, що виключають можливість прояву небезпечного виробничого фактору (НВФ). 2. Теоретично можливо прояв НВФ в наслідок край малоймовірної аварії або пошкодження обладнання. 3. Відсутні відомості про відповідні аварії або пошкодження і пов’язані з ними НВ в самій організації або в інших організаціях. 4. …

Дуже мала

0,2

1. Можливість прояву НВФ не виключена, але застосовані конструктив-ні заходи, які виключають можливість дії НВФ на робітника, з врахуванням наміру самого робітника. 2. Звісно, що в інших організаціях мали місце відповідні НВ. 3. …

...

...

...

Безумовно, отримана оцінка не є „ризиком” у точній відповідності з визначенням. Більш того, можна стверджувати, що ця оцінка насамперед буде завищена, а повне виключення ризику може бути досягнуто (у відповідності з аксіомами БЖД) тільки у результаті усунення джерела ризику.

4.4) Метод оцінки ризиків на основі ступенів виконання вимог безпеки.

Суть цього підходу основана на припущенні про можливість обліку усіх (або більшої частини) небезпек у загальних нормативних актах з охорони праці, промислової та пожежної безпеки (державних, галузевих, об’єктових). Крім того, припускається, що виконання усіх встановлених вимог безпеки забезпечить відсутність ризиків на робочому місці.

Очевидно, що останнє твердження помилкове, оскільки, у відповідності з аксіомами безпеки життєдіяльності, ризик, який пов’язано з об’єктом або діяльністю, не може бути усунений повністю без ліквідації самого об’єкту або припинення діяльності. Тим не менше, на самих перших етапах цілеспрямованої діяльності у напряму покращення умов праці це припущення може бути прийнято як припустиме („Кінцева мета – ніщо, рух – усе”, Е. Берштейн).

4.5) Метод оцінки ризиків на основі системи Елмері.

Одним з опосередкованих методів оцінки виробничих ризиків є метод (система) Елмері. Систему Елмері розробили Інститут професійної охорони здоров’я і Управління з охорони праці при Міністерстві соціального забезпечення і охорони здоров’я Фінляндії.

У системі Елмері рівень ризиків у підрозділі і на підприємстві оцінюються по так званому індексу безпеки (індекс Елмері):

Індекс позначає відсоткове співвідношення, значення якого може бути від 0 до 100. Наприклад, результат 60% показує, що 60 пунктів із 100 відповідають вимогам.

Недоліком системи Елмері є те, що усі фактори. Які впливають на безпеку праці. Приймаються рівнозначними. Наприклад. По одному балу до скарбнички невідповідностей принесуть: відсутність огорожі при роботі на висоті і недостатні за шириною проходи між столами у бухгалтерії, робота на заточному верстаті без захисних окулярів і порушення сигнального кольору на кнопці „СТОП”.

Це в якійсь мірі змінює дійсну картину ризиків організації і не дозволяє планувати заходи з охорони праці з урахуванням значності ризиків та пріоритету захисних заходів.

Незважаючи на це, застосування системи Елмері дозволяє планувати заходи з охорони праці не безцільно („для галочки” або з метою витрати ліміту грошей), а з конкретною метою – для усунення встановленої невідповідності. Формування у персоналу організацій сучасних поглядів на планування (а саме цільову планування) діяльності в області охорони праці є однією з найважливіших умов впровадження сучасної системи управляння охороною праці в організації.

Таким чином, система Елмері є простішим опосередкованим методом кількісної оцінки ризиків, який не торкається процесів виявлення і ідентифікації реальних небезпек на робочих місцях. У зв’язку з цим роботодавець не має можливості, наприклад, інформувати працівників про ризики, які маються на його робочому місці для здоров’я і життя, а може тільки повідомити робітнику: які вимоги з охорони праці на його робочому місці виконуються, а які – ні.

4.6) Методи оцінки ризиків на основі ранжування рівня вимог (індекс ОВР).

Для більш адекватного оцінювання ризиків можна використовувати удосконалений варіант індексу Елмері, запропонований Інститутом безпеки праці, який має назву індекс ОВР.

По аналогії з індексом Елмері запропонований показник також виражається у вигляді співвідношення „ВІДПОВІДАЄ” – „НЕВІДПОВІДАЄ”. Тільки в цьому випадку невідповідність класифікується по 3-х рівнях (рангів):

  • пункти з індексом „О” – містять обов’язкові (найбільш важливі, критичні) вимоги безпеки, недотримання яких може безпосередньо призвести до травми або професійного захворювання (справність інструменту, наявність захисних екранів, блокування, застосування ЗІЗ та ін.). До цієї групи рекомендується включати усі державні нормативні вимоги з охорони праці, навіть якщо

  • пункти з індексом „В” – містять важливі вимоги безпеки, недотримання яких безпосередньо не призводить до травми або захворюванню, але вказує на недостатній рівень організації діяльності з охорони праці або може призвести до обтяженню наслідків інциденту, нещасного випадку (наявність знаків безпеки, укомплектованість аптечок першої допомоги, стан проходів, стан факторів виробничого середовища: шум, освітлення, мікроклімат, повітря робочої зони та ін.);

  • пункти з індексом „Р” – містять рекомендації з організації робочого місця та трудового процесу, які самі по собі не є обов’язковими (мають рекомендаційний характер), але свідчать про увагу керівників і робітників до питань охорони праці, про рівень виробничої культури і трудової дисципліни (утримання у чистоті приміщень і робочих місць, чистота спецодягу, ергономічні і інші фактори, які сприяють створенню у підрозділі атмосфери комфорту, культури і безпеки праці).

Дотримання кожного з пунктів О, В, Р на робочому місці, яке обстежується або у підрозділі (організації) оцінюються, відповідно у 3, 2 і 1 бал.

Оцінка за індексом ОВР дозволяє більш точно оцінити дійсний рівень ризиків і вказати на заходи, які слід провести у першу чергу, а також на заходи з найбільш очікуваною результативністю.

При регулярному проведені вимірів індексу ОВР можна слідкувати за змінами рівню безпеки праці. Якщо результати вимірів будуть доведені до усіх робітників, наприклад, через дошки об’яв , то кожен на своєму робочому місці може бачити, як змінюється рівень безпеки. Індекс ОВР можна використовувати у якості конкретного і об’єктивного зворотного зв’язку від виконаної роботи з покращення умов праці та зниженню рівнів ризиків. Він дає оцінку результативності цієї роботи, заохочує до покращення, не викликає негативного сприйняття.

Принципи, що покладені в основу індексу ОВР, знаходять також практичне застосування в Органах з сертифікації робіт з охорони праці при розробці програм сертифікаційного контролю. В останньому випадку метод ОВР застосовується для оцінки ступенів відповідності діяльності роботодавця щодо вимог охорони праці з урахуванням рівня цих вимог (державні нормативні вимоги охорони праці – „О”, вимоги, що не входять (з правової точки зору) до групи „О”. Але фактично визнаються в якості обов’язкових в силу їх об’єктивної важливості – „В”, рекомендації – „Р”, не є обов’язковими, але застосування яких бажано для покращення умов праці).

Для проведення спостережень для кожного робочого місця розробляється відповідна анкета, аналогічна протоколу оцінки травмобезпечності. Оцінка проводиться на кожному робочому місці. І результати заносяться до анкети за принципом „відповідає – невідповідає”.

Стан елемента, який перевіряється, визначається „відповідним”, якщо вимоги, що перевірялися, або рекомендації повністю витримані і для покращення стану елементу проведення якихось заходів не потрібно.

Стан елемента, який перевіряється, визначається „невідповідним”, якщо він хоча б частково не відповідає встановленим до даного робочого місця вимогам.

Кожному запису „відповідає” присвоюється бал (1, 2 або 3) в залежності від категорії вимог (ОВР). Потім виконується підрахунок балів і виводиться індекс ОВР, який характеризує рівень безпеки ділянки, що спостерігалася. Запису „не відповідає” присвоюється бал „0”.

Індекс ОВР також як і індекс Елмері безпосередньо непов’язаний з наявністю і оцінкою конкретних ризиків на робочому місці і базується на припущенні, що тяжкість наслідків, пов’язаних з можливими небезпеками, вже врахована у вимогах з охорони праці шляхом їх віднесення до визначених рівнів системи охорони праці (державні вимоги, галузеві, локальні). Але при наявності компетентних спеціалістів у роботодавця або з залученням зовнішніх спеціалізованих організацій існує можливість подальшого удосконалення індексу ОВР.

Найбільш раціональним напрямом удосконалення системи оцінки ризиків на основі ранжування рівнів вимог є встановлення причинно-наслідкових зв’язків між недотриманням вимог і їх можливих наслідків. В цьому випадку свою діяльність з покращення умов праці буде вести обмірковано, зі спиранням на власні ресурси, з урахуванням локальних особливостей виробництва, плануванням досягнення конкретної мети. Крім цього, з’являється можливість інформування робітника не тільки про виявлені невідповідності нормативним вимогам, але і про пов’язані з цим потенціальні ризики для життя і здоров’я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]