Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Контрольні питання по темі

  1. Конструктивна будова і принцип роботи машини ТММ-1М.

  2. Призначення і принцип роботи машини МТМ-15.

  3. Конструктивна будова і принцип роботи збивальних машин.

  4. Як здійснюється зміна швидкостей у збивальних машинах?

  5. Правила експлуатації і техніка безпеки при роботі з тістомісильними та збивальними машинами.

  6. Характеристика процесу збивання і перемішування.

  7. Класифікація збивальних машин і механізмів.

  8. Яка будова планетарних міксерів?

Лабораторна робота № 11

Дозувально-формувальне обладнання

Мета роботи:

  1. Вивчити конструкцію і принцип дії дозувально-формувального обладнання.

  2. Ознайомитися з правилами експлуатації дозувально-формувального обладнання.

  3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

Котлетоформувальна машина МФК-2240. Машина призначена для формування й одностороннього панірування виробів з м'ясного, рибного, картопляного фаршів, а також манних биточків круглої форми. Машина встановлюється на робочому столі і приєднується до електричної мережі перемінного струму. 

Машина (рис. 1, а,б,в) складається з корпусу 1, електродвигуна 2, черв'ячного редуктора 3, кришки столу з завантажувальним бункером 4, шнека 5, формуючого столу 6, бункера для панірувальних сухарів 7 і приймального лотка 8. Робочим органом машини є формуючий стіл, виготовлений у виді диска з трьома круглими отворами-чарунками. Стіл закріплений на вертикальному полому валу 9, всередині якого встановлена тяга механізму регулювання маси виробу, що формується. Над столом розташовуються два завантажувальних пристрої - циліндричний бункер для фаршу і конічний бункер для панірувальних сухарів. Бункер для фаршу встановлений на кришці формуючого столу. Усередині бункера розміщений шнек-живильник, що нагнітає фарш з бункера в чарунки формуючого столу. Шнек приводиться в рух вертикальним валом, консоль якого знаходиться всередині бункера.

До складу розвантажувального пристрою входять скидачі і прийомний лоток, площина якого встановлена ​​на рівні формуючого столу. В чарунках формуючого столу розташовані робочі інструменти машини - поршні, які при обертанні столу здійснюють зворотно-поступальний рух. Елементами робочого інструменту слід вважати також кромки чарунок формуючого столу і кромки вікна фаршевого бункера, які відокремлюють порцію фаршу від основної маси.

Робочі органи машини приводяться в дію від електродвигуна, встановленого всередині корпусу. Вал електродвигуна телескопічно з'єднаний з валом черв'ячного редуктора, від якого приводиться в обертання вал шнека-живильника. Обертальний рух формючому столу передається через циліндричні зубчасті колеса, одне з яких закріплено на валу шнека-живильника, а інше - на полому валу формуючого столу.

Поршням, розташованим в чарунках формуючого столу, зворотно-поступальний рух повідомляється торцевим копіром, що представляє собою ступінчасте кільце, закріплене на станині концентрично осі валу формуючого столу. На робочий профіль копіра спираються штовхачі поршнів. При обертанні столу штовхачі своїми наконечниками ковзають по копіру, а поршні піднімаються або опускаються в чарунки відповідно до профілю копіра. 

Рисунок 1 - Котлетоформувальна машина МФК-2240:

а – загальний вид; б – кінематична схема; в – циклограма руху поршня формуючого столу

Котлетоформувальна машина забезпечена механізмом, регулювання маси виробу, що формується. Регулювання досягається шляхом зміни положення поршня в чарунці формуючого столу. Для цього призначені регулювальний гвинт, планка і шайба, що служить упором при русі поршня вниз. Нижнє положення поршня залежить від установки планки, яка змінює своє положення при обертанні регулювального гвинта. Напрямок обертання гвинта вказано на його голівці літерами: «М» - менша маса, «Б» - більша маса.

Всі вузли машини об'єднані загальним корпусом, що представляє собою литу коробку з закругленими кутами, повернену дном вгору. У верхній частині корпусу є припливи з гніздами для підшипників вертикальних валів і місця для кріплення основних вузлів машини. На бічній стінці корпуса встановлений пакетний вимикач. У задній стінці корпусу виконано вікно, що закривається щитком з жалюзями для охолодження редуктора та електродвигуна машини. 

Після включення електродвигуна машини формуючий стіл з поршнями і шнек-живильник приводяться в обертання. У процесі обертання формуючого столу кожен поршень за один оборот опускається двічі: перший раз, коли чарунка з поршнем знаходиться під бункером з панірувальними сухарями, і другий раз, коли поршень розташовується під бункером з фаршем. Під час першого опускання на поршень насипаються сухарі, а при другому - простір над поршнем заповнюється фаршем, який нагнітається з бункера шнеком-живильником. При подальшому обертанні формуючого столу кромки чарунок і вікна бункера відрізають порцію фаршу, ущільнюють її і заповнюють весь обсяг чарунки. Подальший рух формуючого столу викликає переміщення штовхача поршня по ділянці підйому на копірі, в результаті чого поршень з відформованим виробом піднімається на один рівень з поверхнею столу. Тут на відформований виріб натискає скидач, зіштовхуючи виріб з поверхні поршня і столу на розвантажувальний лоток. Після цього оператор за допомогою спеціальної лопатки знімає відформований виріб з розвантажувального лотка і укладає його непанірованою стороною на посипаний панірувальними сухарями лист.