Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Контрольні питання по темі

  1. Сутність процесу нарізання овочів?

  2. Класифікація овочерізок?

  3. Будова машин МРО50-200 (кінематична схема).

  4. Призначення блокувальних пристосувань у овочерізках.

  5. Які фактори впливають на якість нарізки овочів?

  6. Правили безпечної експлуатації машин для нарізки овочів.

Лабораторна робота № 5

Машини і механізми для подрібнення м’яса та риби

Мета роботи:

1. Вивчити конструкції і принцип дії м’ясорубок.

2. Ознайомитися з правилами експлуатації м’ясорубок.

3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

М'ясорубка МИМ-500. М'ясорубка (рис. 1) складається з чавунного корпусу, підставки, робочих інструментів, шнека, приводу і станини.

Рисунок 1 - М'ясорубка МИМ-500:

а - загальний вид: 1 - основа, 2 - приводний вал редуктора, 3 - корпус робочої камери, 4 - гільза, 5 - комплект ріжучих інструментів, 6 - палець шнека, 7 - гайка накидна, 8 - шнек, 9 – огородження, 10 - штовхач, 11 - завантажувальна чаша, 12 - редуктор, 13 - облицювання, 14 - клинопасова передача, 15 - електродвигун, 16 - виштовхувач, 17 - рукоятка; б - кінематична схема: 1 - клинопасова передача, 2 - зубчастий циліндричний редуктор, 3 - шнек; в - ріжучі інструменти

Корпус м'ясорубки, що служить робочою камерою, виконаний у виді порожнистого циліндра, на внутрішній поверхні якого є гвинтові канавки, що перешкоджають прокручуванню продукту. Передня частина корпусу м'ясорубки має зовнішнє різьблення, на яке нагвинчується нажимна гайка, задня - фланець, яким корпус кріпиться до передньої частини редуктора. Корпус має горловину для установки завантажувальної чаші.

У корпусі розташований шнек, виконаний у формі однозаходного гвинта з кроком, що зменшується у бік ріжучих інструментів. У шнек вгвинчений з одного боку палець з двома лисками, з іншого боку хвостовик, що має паз, в який входить шип приводного валу редуктора. На палець шнека надіваються ріжучі інструменти в наступній послідовності: підрізна решітка, двосторонній ніж, ножова решітка з діаметром отворів 9 мм, двосторонній ніж і ножова решітка з діаметром отворів 3 або 5 мм.

Завантажувальна чаша має огорожу (запобіжник), в якій знаходяться два отвори: один (боковий) служить для проходу продукту в робочу камеру, інший (верхній) - для проштовхування продукту за допомогою штовхача.

Принцип дії. Рух від електродвигуна передається робочим інструментам клинопасовою передачею і одноступінчастим циліндричним редуктором, який складається з зубчастого колеса, нерухомо закріпленого на приводному валу, і вала-шестерні, що отримує обертання від веденого шківа.

Для вилучення робочих інструментів з корпусу при розбиранні м'ясорубки є спеціальний пристрій, що складається з поршня і рукоятки. При повороті рукоятки виштовхувач натискає на торець шнека і переміщує його разом з робочими інструментами у бік розвантажувального отвору.

Підставкою машини служить чавунна плита, що має три отвори під анкерні болти для кріплення її на фундаменті. Задня стінка і одна бічна мають жалюзійні решітки, що служать для охолодження електродвигуна.

М'ясорубка ММП-II-1. М'ясорубка (рис. 2) приводиться в дію від універсального приводу П-II-1.

М'ясорубка складається з чавунного корпусу, робочих інструментів, шнека, завантажувальної тарілки, упорного кільця і ​​натискної гайки.

На передній частині корпусу м'ясорубки є різьблення, на яке нагвинчується нажимна гайка, а на задній – розташований хвостовик, за допомогою якого м'ясорубка прикріплюється до кришки редуктора.

Внутрішня поверхня робочої камери м'ясорубки має гвинтові канавки, що забезпечують разом зі шнеком просування продукту до ріжучих інструментів. Шнек представляє собою однозаходний гвинт із змінним кроком витків, в який з одного боку запресований хвостовик, а з іншого - вгвинчений палець. Хвостовик шнека закінчується шипом прямокутної форми, який входить у гніздо приводного валу. Палець шнека має дві паралельні лиски, за допомогою яких передає рух двостороннім ножам.

Шнек обертається в двох підшипниках ковзання, одним підшипником служить втулка, а іншим - центральний отвір у решітках. Завантажувальна тарілка зі штовхачем встановлена ​​в горловині корпусу м'ясорубки.

Рисунок 2 - М’ясорубка ММП-II-1

1 – завантажувальна чаша, 2 – торець хвостовика, 3 – кінець хвостовика, 4 – корпус

Робочі інструменти для отримання котлетної маси встановлюються на палець шнека в наступному порядку: підрізна решітка, двосторонній ніж, ножова решітка з великими отворами, двосторонній ніж, що обертається, і ножова решітка з дрібними отворами. У зібраній м'ясорубці ножі та решітки щільно туляться один до одного за допомогою упорного кільця і​​натискної гайки. Решітки утримуються від провертання шпонкою, закріпленою в корпусі м'ясорубки.

М'ясорубка кріпиться до приводу за допомогою хвостовика.