Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Контрольні питання по темі

1. Будова розмелювального механізму МИП-II-1.

2. Як змінити швидкість обертання розмелювальних валків?

3. Як змінити ступінь помелу продукту?

4. Правила експлуатації розмелювальних механізмів.

5. Принцип дії розмелювальних механізмів.

Лабораторна робота № 4

Машини і механізми для нарізки овочів

Мета роботи:

1. Вивчити конструкції і принцип дії машин і механізмів для нарізки овочів.

2. Ознайомитися з правилами експлуатації машин і механізмів для нарізки овочів.

3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

Універсальна овочерізальна машина МРО 50-200 призначена для нарізки сирих овочів скибочками, соломкою, кружечками, а також для шинкування (рис.1).

Рисунок 1 - Універсальна овочерізальна машина МРО 50-200:

а - загальний вид: 1-шків відомий; 2 – вал привідний; 3 – стакан; 4 – корпус машини; 5 – прижимний болт; 6 – штовхачі циліндричні; 7 – корпус завантажувального пристрою; 8 – змінний ріжучий інструмент; 9 – зіштовхувач; 10 – електродвигун; 11 – шків ведучий; 12 – електроблокування; б – диск для нарізки продукта ломтиками; в – диск для нарізки продукту брусочками; г – терка для отримання стружки (соломки)

Машина настільна. Складається з литого корпусу, всередині якого знаходиться машинне відділення. На корпусі зверху зачепом і фіксатором кріпиться знімний ручний завантажувальний пристрій, який при цьому упирається в блокувальний пристрій. Для запобігання одержання травм блокування відключить електродвигун при спробі підняти ручне пристосування під час роботи.

Всередині завантажувального пристосування є три отвори різного діаметру, усередині яких знаходяться три штовхача: два знімних циліндричних і один хитаючийся серповидної форми, шарнірно закріплений на кронштейні.

Робоча камера представляє собою порожнистий нерухомий циліндр, збоку від якого розташований розвантажувальний лоток. Для більш ефективного розвантаження на робочому валу укріплений зіштовхувач з трьома лопатями. На корпусі знаходиться кнопкова станція з кнопками «Пуск» і «Стоп».

Приводний механізм складається з електродвигуна, клинопасової передачі і привідного вала. Робочі інструменти надіваються на верхній виступаючий кінець вала таким чином, щоб бути жорстко зафіксованими на виступі стакану за допомогою гвинта. Положення стакану на валу регулюється гайкою і фіксується тим же гвинтом.

Всередині корпусу машини знаходиться болт заземлення та табличка з написом «Земля».

Овочерізальна машина Robot Coupe CL30а. Дискова овочерізальна машина (рис. 2) призначена для невеликих кафе, ресторанів, або столових, де прохідність становить від 20 до 80 осіб на день.

Бункер і кришка виконані з нержавіючої сталі і ABC-пластика.

Овочерізка має два завантажувальних отвори: D-подібний для великих овочів і круглий для овочів витягнутої форми (огірки, морква, крабові палички, кальмари і т.д). Є повна гамма з 23 дисків з нержавіючої сталі.

Для подачі продуктів до ножу, що обертається, передбачений штовхач. Система датчиків контролює правильне робоче положення штовхача, ножів і частин корпусу овочерізки. Овочерізка може комплектуватися дисками різного призначення: скибочки (товщина плоского зрізу від 1 мм до 6 мм, товщина хвилястого зрізу 2 мм), натерті продукти (терки з діаметром отворів від 0,7 мм до 9 мм), соломка як "корейська морквина" (брусок від 2х2 мм до 8х8 мм).

Овочерізка має ряд технічних та конструктивних переваг: потужний асинхронний індукційний двигун, що має високий ККД (70%); відсутність тертьових елементів - щіток - позбавляє, від необхідності їх періодичної заміни і робить двигун малошумним, до того ж він не нагрівається.

Овочерізка має кілька систем захисту: захист від перегріву, захист від заклинювання. Електросхема реагує на кидок сили струму в ланцюзі і відключає овочерізальну машину, що в більшості випадків допомагає зберегти двигун. Система безпеки відключає машину при спробі відкриття робочого відсіку під час роботи; при відкритті відсіку спрацьовує система примусової зупинки ножа.

Функція «автоспуску» автоматично включає овочерізальну машину після завантаження чергової порції продукту, що збільшує продуктивність при великих обсягах переробки, робить роботу кухаря зручніше.

а б

Рисунок 2 - Овочерізка Robot Coupe CL30а

а – загальний вид; б – завантажувальний бункер

Робочі елементи овочерізальної машин легко знімаються для зручності гігієнічної обробки.