Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Контрольні питання по темі

  1. Обладнання на підприємствах харчування, що використовується для обробки м’яса.

  2. Класифікація м’ясорубок.

  3. Призначення, конструктивна будова і принцип роботи м’ясорубок.

  4. Правильність зборки та кріплення усіх частин м’ясорубок

  5. Правила експлуатації і техніка безпеки при роботі з м’ясорубками.

  6. Несправності м’ясорубок і способи їх усунення.

  7. Визначення продуктивності м’ясорубок.

Лабораторна робота № 6

Машини і механізми для розпушування м’яса

Мета роботи:

1. Вивчити конструкції і принцип дії м'ясорозпушувачів.

2. Ознайомитися з правилами експлуатації м'ясорозпушувачів.

3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

М'ясорозпушувач МРП-II-1. М'ясорозпушувач (рис.1 приводиться в дію від універсального приводу П-II-1. Складається він з корпусу, каретки з ножовими блоками і очисними гребінками, кожуха із завантажувальною воронкою, передавального механізму і хвостовика. Рух від приводу передається валу, встановленому на підшипниках ковзання у хвостовику, який кріпиться до корпусу ексцентриковим зажимом і служить для приєднання м'ясорозпушувача до приводу. На вільному кінці валу закріплена циліндрична шестірня, яка передає рух циліндричному колесу, яке жорстко закріплено на валу.

Рисунок 1 - М'ясорозпушувач МРП-II-1

1 – корпус, 2 – каретка, 3 – фреза, 4 – кільце, 5 – вал, 6 – шестерня,

7 – зубчасте колесо, 8 – гребінка

Колесо входить в зачеплення з іншим зубчастим колесом, встановленим на другому валу і має таке ж число зубів. Валики обертаються в запресованих в корпусі втулках з однаковою швидкістю назустріч один одному. Кінці їх виконані з пазами і виступами за формою кулачкових напівмуфт. Робочими інструментами є два ножові блоки, що мають по 37 дискових ножів-фрез, закріплених на горизонтальних паралельних валах. Ножі-фрези дистанціюються шайбами. Набір ножів-фрез і шайб закріплюється на валу гайкою. Зубці фрези розташовуються по гвинтовій лінії. Розташування зубців фрез по гвинтовій лінії сприяє більш якісній обробці продукту (рівномірне нанесення насічок на всю поверхню шматка і плавне його протягування між ножовими блоками).

Ножові блоки встановлюються в каретці, що складається з двох половин. У кожну половину входять дві щоки і горизонтальні стійки. Обидві половини каретки скріплені петлями і зачепами. У задній щоці встановлені втулки, які спираються на кінці валів ножових блоків. Іншими кінцями вали ножових блоків входять в отвори валиків. Рух ножовим блокам передається через штифти, запресовані у валах ножових блоків і вхідні в пази валики. У щоках каретки є пази для установки очисних гребінок. Каретка з ножовими блоками закривається кожухом, у верхній частині якого розташована завантажувальна воронка прямокутної форми. Кожух прикріплюється до корпусу гвинтами. Для розвантаження продукту в нижній частині корпусу м'ясорозпушувача передбачено отвір.

Правила експлуатації м'ясорозпушувачів

Перед початком роботи переконуються в тому, що між ножами немає сторонніх предметів, очисні гребінки встановлені в пазах каретки, а ножові блоки знаходяться в зачепленні з валиками передавального механізму. Після цього встановлюють кожух або кришку на місце, включають електродвигун і перевіряють роботу м'ясорозпушувачу на холостому ходу. Якщо немає стороннього шуму, підставляють під розвантажувальне вікно приймальну тару і приступають до роботи. Порційні шматки опускають в завантажувальну воронку. Ширина шматків, що завантажуються, не повинна перевищувати ширини завантажувальної воронки. Забороняється працювати при знятих кожусі або кришці, так як це може призвести до травм.

Після закінчення роботи вимикають електродвигун, знімають кожух або кришку, виймають і розбирають каретку. Для цього знімають засувку і повертають одну половину каретки щодо іншої на 90°, при цьому стрижень виходить із зачеплення зі щоками і каретка розпадається на дві частини. Потім знімають очисні гребінки, ножові блоки і ретельно промивають їх у гарячій воді щіткою. Кожух або кришку також промивають гарячою водою. Промиті деталі насухо витирають і змазують несолоним харчовим жиром. Періодично ріжучі кромки ножів-фрез заточують. Заточування вручну можна робити без розбирання ножового блоку. Перед заточкою на верстаті ножовий блок розбирають, для чого відгвинчують гайку, якою кріпляться фрези на валу, а потім знімають фрези і шайби.