Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Контрольні питання по темі

  1. Конструктивна будова і принцип роботи МП-ІІ-1.

  2. Види просіювальних машин.

  3. Правильність збирання та кріплення усіх частин просіювачів.

  4. Правила експлуатації і техніка безпеки при роботі з просіювачами.

  5. Визначення продуктивності просіювачів.

Лабораторна робота № 9

Машини для нарізки хліба та гастрономічних товарів

Мета роботи:

  1. Вивчити конструкцію і принцип дії машин для нарізки хліба та гастрономічних товарів.

  2. Ознайомитися з правилами експлуатації машин для нарізки хліба та гастрономічних товарів.

  3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

Машина МРХ-200. Машина (рис.1) складається з чотирьох основних вузлів: приводу, механізму різання, механізму подачі і розвантажувального пристрою.

До складу привода машини входять електродвигун з електрогальмом і ланцюгова передача. Головний приводний вал пов'язує механізми різання і подачі.

Основним вузлом механізму різання є ножовий диск. На головний вал насаджені противага, шатун і механізм регулювання товщини нарізки скибочками. До противаги прикріплений ножовий диск, на осі якого закріплена зірочка планетарної передачі. У кришці змонтований вузол заточення (доведення) ножа. На кришці є дві кнопки, при натисненні на які плоскі поверхні ножа (перед його заточуванням) шкребками очищаються від налиплого хліба.

Основним вузлом механізму подачі є гвинтова пара - ходовий валик і ролик каретки. Ходовий валик пов'язаний з головним валом. На ходовому валику встановлена обгінна муфта, призначена для перетворення коливального руху шатуна в переривистий обертальний рух ходового валика. На каретці є вилочний захват для хліба. При зміні положення диска з прорізом змінюються амплітуда руху шатуна і кут повороту ходового гвинта, а значить, і товщина нарізання скибочки хліба.

Розвантажувальний пристрій являє собою висувний приймальний лоток.

У машині є: кінцевий вимикач і мікровимикач електроблокіровок приймального лотка і захисного огородження.

Принцип дії. Обертання від приводу передається головному валу, а від нього - ножовому диску і ходовому валику. Ножовий диск здійснює планетарне обертання. Хліб отримує уривчасто-поступальний рух у напрямку площини різа в момент, коли ніж піднімається вгору. Під час різання хліб нерухомий, а ніж, обертаючись навколо власної осі, опускається і відрізає скибочку. Потім ніж піднімається вгору, а хліб просувається у бік площини різу на товщину скибочки.

Заточення ножа. Для перевірки стану заточення ножа до його леза підносять папір: якщо папір рветься, то ніж затуплений і його слід заточити. Для цього електродвигун повинен бути відключений, ніж переводять у верхнє положення, противагу стопорять. Ніж вводять між двома заточувальними дисками, притискаючи їх до леза ножа, і за допомогою рукоятки обертають ніж навколо

Рисунок 1 - Машина для нарізки хліба МРХ-200

1 - кнопковий вимикач; 2 - станина; 3 – запобіжні грати; 4 - порожнистий кожух; 5 - відкидний щиток; 6 - точильні пристосування; 7 - ланцюгова передача; 8 - дисковий ніж; 9 - клинопасова передача; 10 - електродвигун; 11 - електромагнітне гальмо; 12 - стопорний диск; 13 - гайка; 14 - диск з діленнями; 15 - шатун, 16 - гвинт; 17 - ролик, 18 - блокування запобіжної решітки; 19 - рукоятка; 20 - каретка; 21 - голчасті захвати, 22 - приймальний лоток; 23 - обгінна муфта вільного ходу; 24, 26 - головний вал, 25 - противага, 27, 28 - рукоятки для обертання ножа (при заточуванні або видаленні крихт)

власної осі, по закінченню заточення абразивний пил змітають щіткою. Машину приводять у робочий стан. Необхідне щоденне заточення ножа, оскільки погіршується якість нарізки, збільшується навантаження на електродвигун і витрати електроенергії.

Хліборізка Sinmag SM-302 (Тайвань) (рис.2) має високу продуктивність і широкий діапазон товщини нарізки хліба. Компактна настільна хліборізка SM-302 незамінна на підприємствах харчування, дозволяє нарізати свіжий хліб завдяки використанню стрічкових ножів. Ножі закріплені в спеціальних рамах, а продукт розрізається одночасно на таку кількість шматочків, яка відповідає кількості ножів в рамі, що здійснює зворотно-поступовий рух.

Рисунок 2 - Хліборізка SM-302

Хліборізна машина призначена для нарізання хліба різної форми на скибочки однакової товщини. Каркас машини виконаний у виді звареного коробу, на якому змонтовані вузли хліборізки. Робочим органом, який здійснює нарізку, є ряд ножів із зубчатим лезом. Ножі встановлені в двох спеціальних рамках, які підвішуються шарнірно у верхній частині каркаса і здійснюють зворотно-поступовий рух. Знизу рамки закріплені шарнірно на коромислі, з'єднаному з кривошипно-шатунним механізмом. Кривошип приводиться в дію від електродвигуна за допомогою ремінної передачі.

Хліборізка Sinmag SM-302 дозволяє одночасно нарізати хліб на 28 скибочок, товщиною 6-8 мм. Зміна товщини нарізки здійснюється при заміні знімної рами (на 6, 7, 8 мм).

Максимально допустима довжина виробу, що нарізається – 34,5 см.

Принцип дії. Хліб поміщається на прийомний лоток між направляючими і під дією сили тяжіння поступає до ріжучих ножів.

Чим більша кількість булок хліба буде покладено на лоток, тим більша сила тиску на булку, що знаходиться безпосередньо перед ножами, а отже, вище швидкість нарізання хліба.

Використання хліборізки дозволяє отримати заготовки для сухариків у формі брусочків, шляхом повторного пропускання виробу через хліборізку у взаємно перпендикулярному направленні.

Конструкція машини забезпечує безпечну роботу обслуговуючого персоналу.

Хліборізні машини рамного типу відрізняються наступними перевагами: буханка розрізається на необхідне число шматочків, виводиться у виді цілісного виробу, що зручно для подальшого використання, особливо у цехах з випуску упакованого хліба.

У порівнянні з хліборізними машинами, які мають дискові та серповидні ножі, дані хліборізки мають наступні недоліки: складність заточування і очищення ножів (складна конструкція робочого органу); зміна товщини шматочків вимагає заміни ножових рам; сильні вібрації корпусу (здійснення зворотно-поступового руху ножів); необхідність постійного контролю за натягом ножів в ножовій рамі.