Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Універсальні приводи

Мета роботи

1.Вивчити призначення, будову, принцип роботи, технічну характеристику універсальних приводів.

2.Навчитися експлуатувати приводи з комплектами змінних механізмів відповідно до правил техніки безпеки.

1. Теоретична частина Загальні відомості про універсальні приводи. Класифікація.

На підприємствах харчування широко використовуються багатоцільові кухонні машини, що складаються з окремого приводу, і декількох змінних виконавчих механізмів, кожний з яких призначений для виконання певної технологічної операції. Застосування таких машин, особливо на невеликих підприємствах харчування, значно знижує капітальні витрати і збільшує коефіцієнт використання приводу.

Привід багатоцільових кухонних машин, до якого по черзі підключаються виконавчі змінні механізми, називають універсальним.

В даний час зняті з виробництва, але в галузі ще широко використовуються універсальні приводи, які залежно від комплекту змінних механізмів діляться на приводи спеціального та загального призначення.

Універсальні приводи спеціального призначення призначені для обробки одного виду продуктів і встановлюються в одному цеху. До них відносяться приводи типу ПГ-0,6 для гарячого цеху; ПХ-0,6 для холодного цеху; ПМ-1,1 для м'ясного цеху і МУ-1000 для овочевого цеху.

Універсальні приводи загального призначення служать для обробки різних видів продуктів і можуть бути як стаціонарними, так і пересувними (на візку). До них відносяться приводи типу ПУ-0,6 і П-II, малогабаритні приводи УММ-ПР і УММ-ПС, які використовуються на малих підприємствах харчування, частіше без цехового розподілу. Привід УММ-ПР випускається з двигуном змінного струму, а УММ-ПС - з двигуном постійного струму для роботи у вагонах-ресторанах, на суднах.

Універсальний привід має такі літерні та цифрові умовні позначення: перша буква П - привід, друга - назва цеху (Г - гарячий, X - холодний, М - м'ясний, К - кондитерський). Після букв через дефіс позначається потужність електродвигуна в кіловатах.

Комплектація змінними виконавчими механізмами

Універсальні кухонні машини комплектуються певним набором змінних виконавчих механізмів.

В силу різного конструктивного виконання універсальних приводів комплекти змінних механізмів не є взаємозамінними, а їх приналежність до тієї чи іншої універсальної машині визначається маркуванням.

Для універсального приводу кухонної машини ПУ-0,6 прийнята буквено-цифрове маркування. Літери МС означають «механізм змінний», далі слідує цифра, привласнена змінному механізму, що свідчить про його функціональне призначення. Остання цифра в маркуванні змінного механізму означає його годинну продуктивність або (для збивально-перемішуючих механізмів) місткість робочої камери (бачка). Цифрове маркування змінних механізмів універсального приводу ПУ-0, 6 за функціональним призначенням наведені в табл. 1.

Таблиця 1 – Цифрове маркування змінних механізмів

номер

Найменування змінного механізму

номер

Найменування змінного механізму

1

Привод

15

Механізм для різки кісток

2

М’ясорубка

16

Точило

3

Соковижималка

17

Механізм для чистки риби

4

Збивальний механізм

18

Механізм для нарізки овочів

5

Картоплеочищувальний механізм

19

М’ясорозпушувач

6

Морожениця

20

Механізм для збивання

7

Протиральний механізм

21

Котлетоформувальний механізм

8

Фаршмішалка

22

Механізм для фігурної нарізки овочів

9

Куттер

23

Механізм для промивки круп

10

Дискова овочерізка

24

Просіював

11

Підставка під привод

25

Механізм для змішування

компонентів салатів і вінегретів

12

Розмелювальний механізм

26

Дільник масла

13

Пристосування для чистки ножів і вилок

27

Механізм для нарізки

соковитих овочів скибочками

14

Механізм для нарізки ковбаси

28

Пуансона овочерізка

Наприклад, МС 2-150 означає: механізм змінний, м'ясорубка, продуктивність 150 кг/год; МС 4-7-8-20 – багатоцільовий механізм змінний для збивання різних сумішей, протирання варених овочів та перемішування фаршу, що має бачок ємністю 20 л.

Для універсальних приводів П-II буквено-цифрове маркування змінних механізмів включає першу літеру найменування виконуваної операції або назву продукту, що переробляється змінним механізмом: Б - бефстроганов, В - збивання, Д - дроблення; И - подрібнення; М - м'ясо; О - овочі; П - просіювання; Р – розпушування м'яса. Наприклад, МДП-ІІ-1 означає: механізм для дроблення до приводу П-II, модифікація 1 або МБП-ІІ-1 – механізм для нарізування м'яса на бефстроганов до приводу П-ІІ.

Для універсальних малогабаритних приводів УММ і ПУВР-0, 4 змінні механізми є взаємозамінними і мають маркування УММ (універсальна малогабаритна машина) з цифровим визначником функціонального призначення, згідно з табл. 1.