Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антропова Л. Миронова Н.Севаторова І.ОБЛАД. ПІ...doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Машини для просіювання сипких харчових продуктів

Мета роботи:

  1. Вивчити конструкцію і принцип дії машин для просіювання сипких харчових продуктів.

  2. Ознайомитися з правилами експлуатації просіювачів.

  3. Виконати практичну частину та оформити звіт.

1.Теоретична частина

Просіювач МПП-ІІ-1. Просіювач (рис. 1) призначений для просіювання і аерації борошна всіх сортів, а також для просіювання крохмалю, цукрового піску, солі та подрібнених круп. У рух робочі органи просіювача приводяться універсальним приводом типу П-ІІ.

Механізм складається з наступних вузлів: корпуса, конічного зубчастого мультиплікатора, хвостовика, легкознімного просівного барабана-сита і завантажувальної воронки. Корпус 1 має робочу камеру і порожнину, всередині якої змонтований конічний мультиплікатор. До складу мультиплікатора входять зубчасте конічне колесо 2, закріплене на приводному валу 3, і конічна зубчаста шестерня 4, встановлена ​​на вертикальному робочому валу 5, що обертається в опорах кочення 6. Верхня частина робочого валу розміщена всередині робочої камери механізму. З консоллю робочого валу з'єднаний робочий орган просіювача – барабан-сито 7. На бічній стінці робочої камери є розвантажувальний пристрій у виді патрубка, через який з робочої камери видаляються просіяні продукти.

Барабан-сито складається з каркаса і металевої плетеної сітки, закріпленої усередині каркаса у виді циліндра. До верхньої частини корпусу робочої камери за допомогою засувок 8 кріпиться завантажувальна воронка 9. До нижньої площини завантажувальної воронки прикріплений розподільний конус з ножами-розпушувачами. Останні розміщені всередині просівного барабана-сита таким чином, що ребро ножа знаходилося на відстані 1,5...2 мм від поверхні сита. Це сприяє руйнуванню злежалих грудочок продукту і прискоренню процесу просіювання і аерації.

Просіювач укомплектований трьома змінними ситами: № 1,4 - для просіювання борошна всіх сортів, крохмалю і дрібної солі; № 2,8 - для просіювання цукрового піску і солі; № 4 - для просіювання подрібнених круп. Номер сита відповідає розмірам отворів сита в міліметрах.

Принцип дії. При включенні електродвигуна приводу в обертання приводиться вертикальний робочий вал, а разом з ним і барабан-сито. Завантажені сипучі продукти під впливом сил тяжіння по поверхні розподільного конуса надходять всередину сита, що обертається. Завдяки вихровим потокам частинки сипкого продукту захоплюються в обертання і відцентровою силою відкидаються до поверхні барабана-сита.

Рисунок 1 - Просіювач МПП-ІІ-1

Частинки продукту, розміри яких менше розмірів отворів сита, проходять через них і видаляються за межі робочої камери. Великі частинки і механічні домішки залишаються всередині обертового барабана-сита і періодично видаляються з нього після виключення електродвигуна приводу.

Правила експлуатації просіювача

У процесі експлуатації машини потрібно дотримуватися правил експлуатації та техніки безпеки. Перед початком роботи перевірити справність машини або механізму на холостому ходу. Потім в робочу камеру встановлюють сито, відповідне виду просіювача сипучого продукту. Після цього до просіювача доставляють продукти, що підлягають обробці, під розвантажувальний лоток підставляють ємність для збору просіяних продуктів, включають електродвигун і в завантажувальний пристрій подають продукт що підлягає обробці.

У процесі роботи просіювачів необхідно стежити за тим, щоб у завантажувальному пристрої просіювача постійно знаходився продукт, що просіюється. При скупченні на ситі великої кількості відходів, його знімають і очищають легким постукуванням обода об кришку столу або дошку. Необхідно періодично протирати поверхню завантажувального лотка під магнітною пасткою спочатку вологою, потім сухою тканиною, для видалення дрібних магнітних домішок.

Після закінчення роботи вимикають електродвигун, розбирають робочу камеру, очищають сито і протирають всередині поверхню робочої камери.