Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна інформатика_Лекції.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Нова презентація

Створення нової презентації без дизайну і розмітки слайдів, тобто без застосування вбудованих шаблонів презентації і оформлення є складним завданням. Цей спосіб створення презентації слід використовувати лише у тому випадку, коли користувач ясно уявляє собі зовнішній вигляд створюваної презентації, а також формат слайдів, які входитимуть в її склад.

Для створення нової (порожньої) презентації необхідно:

1. У відкритому додатку PowerPoint виконати команду Файл/Создать, а в області завдань вибрати команду «Нова презентація». В результаті цих дій в області завдань відкриється панель «Розмітка слайду».

2. Для створення презентації на базі порожнього слайду необхідно клацнути на порожній слайд в розділі «Макети вмісту» панелі «Розмітка слайду». Титульний слайд, який відображався в головному вікні застосування, очиститься і стане порожнім.

3. Далі можна самостійно вводити на порожній слайд текст, малюнки, таблиці, діаграми, звуки і так далі, а також самостійно розробити дизайн слайду.

Для створення слайдів нової презентації можна також застосувати типову розмітку слайдів (макети тексту, макети вмісту і так далі), яка здійснюється за допомогою команд на панелі «Розмітка слайдів» в області завдань.

Оформлення презентації

Основним елементом презентацій є слайд. Тому оформлення презентації – це передусім оформлення слайду. Для оформлення слайду на нього можна додавати текст, таблиці, діаграми, графічні об'єкти, картинки, малюнки, фотографії, фільми і звуки, відео кліпи і т.д.

Основним інформативним елементом слайду є текст. Текст, використовуваний  на слайдах, можна розбити на чотири типи: заголовки, підзаголовки, звичайний текст, марковані і нумеровані списки. Розглянемо, яким чином можна вводити текст на слайд, а потім редагувати і форматувати його.

На слайд можна додавати текст чотирма способами:

· ввести текст в рамку (у полі з пунктирними межами на слайдах) замість текстового наповнювача;

· додати на слайд Автофігуру, а в неї ввести   текст;

· додати на слайд об'єкт Напис, а в нього ввести   текст;

· додати об'єкт WordArt.

Введення тексту в рамку

Такі макети слайдів як макети тексту, макети тексту і вмісту містять рамки для тексту. У відповідні рамки вводиться текст заголовків, підзаголовків, списків і основний текст. Для введення тексту в рамку необхідно клацнути на ній лівою клавішею миші і набрати текст з клавіатури або вставити текст з буфера обміну, якщо він був скопійований з іншого документа.

Необхідно відзначити, що ці рамки можна переміщати і змінювати їх розміри. Якщо текст не поміщається в рамці, то необхідно змінити її розміри або змінити розмір шрифту, можна також створити новий слайд і перемістите текст на нього. У області Структура відображається лише текст, введений в рамки. Текст в об'єктах напис або автофігура, а також текст WordArt не відображається в області Структура, тому його можна редагувати лише на слайді.

Додавання тексту в Напис

Для розміщення тексту в будь-якому місці слайду служить піктограма Напис на панелі Малювання. Для цього необхідно спочатку клацнути лівою клавішею миші на об'єкт Напис на панелі Малювання, а потім на слайді і ввести з клавіатури текст в створений об'єкт. Об'єкт Напис використовується, щоб додати назву до малюнка або таблиці, а також для додавання тексту до малюнка, помістивши напис поряд з малюнком і т.д..

Додавання тексту в автофігуру

Щоб додати текст в автофігуру, клацніть її на панелі Малювання, а потім на слайді, внаслідок чого на слайді з'явиться вибрана автофігура. Потім треба клацнути правою клавішею миші на авто фігурі, з контекстного меню вибрати команду Додати текстовий рядок і почати введення тексту. Цей текст залишається в ній, після чого він переміщається і обертається разом з автофігурою. Текст можна вставити в будь-яку автофігуру, окрім лінії, сполучної лінії і полілінії.

Текст, створений з використанням інших програм, можна вставляти в область «Структура», а потім застосовувати автоматичне форматування заголовків і основного тексту. Таким чином можна вставляти документи, створені у форматах Microsoft Word (DOC), Rich Text Format (RTF), і у форматі звичайного тексту (TXT).

Додавання фігурного тексту або графічного об'єкту WordArt

Фігурний текст можна додати на слайд, натиснувши піктограму Додати об'єкт WordArt на панелі інструментів Малювання. Відкриється вікно діалогу Колекція, в якому треба вибрати потрібний стиль напису WordArt і натиснути ОК. У другому вікні діалогу треба ввести необхідний текст і клацнути ОК, на слайді з'явиться фігурний текст.

Текст можна поміщати в різні фігури, а також застосовувати до нього різне оформлення, таке як поворот, тінь, стискування тощо.

Редагування тексту на слайдах здійснюється аналогічно до редагування тексту в Word, а  перевірка орфографії (у PowerPoint перевіряється лише орфографія, як і в Excel) аналогічна до перевірки орфографії в Excel. WordArt є графічним об'єктом і не розглядається як текст, тому до нього не можна застосувати операцію перевірки орфографії.